Tirsdag d. 10. december 2019 - �rgang 14

Jul og kunst

02-12-2019

Læserbrev: Per Jensen, Alléen 20, 9670 Løgstør, socialdemokratisk medlem af byrådet i Vesthimmerlands Kommune, skriver:

Forestil jer disse tankeeksperimenter:

 Rytterstatuen af Frederik V på Amalienborg Slotsplads iklædes hvert år til jul nissehue, nissedragt og nisseskæg. J. F. Saly, der skabte statuen i 1771, er jo for længst død og borte, så han kan da ikke have noget imod det. 

På Skagens Museum tilføjer man til P. S. Krøyers fantastiske maleri ”Sommeraften ved Skagen Sønderstrand” hvert år til jul et juletræ med guirlander, flag og flettede hjerter. Selvfølgelig med farver, der kan fjernes igen efter jul. Krøyer døde jo i 1909, og damerne på billeder, Anna Ancher og Marie Krøyer, lever heller ikke længere.

 På samme måde kan man på denne årstid udstyre Skipper Clement-statuen i Aalborg med en sæk med julegaver og sætte kulørte julelys omkring Den Lille Havfrue. 

 Mon ikke langt, langt de fleste vil mene, at det vil være respektløst at gøre som beskrevet.
 Respektløst overfor kunstværkerne og kunstnerne.

 I Aars står der en mur. Skabt af en af de mest betydende danske kunstnere i nyere tid, Per Kirkeby. Den er skabt som et kunstværk, købt som et kunstværk og markedsført som et kunstværk. Sidste år blev der boret huller i muren og sat lyskæder i. Bevares, det så da meget pænt og hyggeligt ud – og det tror jeg såmænd også Frederik V ville være med nissehue. 

 I år blev lyskæderne droppet, og det er der rigtig mange, der er sure over.
 Men hverken rytterstatuen eller muren er skabt til at være pæne og hyggelige. De er skabt som det, de fremstår som: kunstværker.
 Og sådanne ødelægger man ikke, selv ikke i en kort juleperiode.

 Det siger loven om ophavsret; den del, der kaldes respekt-retten, og med en lettere omskrivning af lovens meget formelle bogstaver, så betyder det: Respekt-retten er en beskyttelse mod, at værker ændres på en krænkende måde, f.eks. forvanskes, og at værker gøres tilgængelige for offentligheden på en måde eller i en sammenhæng, der er krænkende for ophavsmandens anseelse eller egenart som kunstner. De ideelle rettigheder kan ikke overdrages og forbliver derfor altid hos ophavsmanden eller dennes efterladte. 

 Der er ikke så meget at rafle om. Lad Kirkebys – og Aars’ -  mur i fred. 

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!