Torsdag d. 22. oktober 2020 - �rgang 15

Analyse skal nedbringe stigende sygefravær i ældreplejen

Vesthimmerlands Kommune er med statslige midler i ryggen i færd med at undersøge, hvordan sygefraværet blandt 800 medarbejdere i ældreplejen kan nedbringes.


Lokalnyheder Flere nyheder

Aalestrup har fået godkendt start

Håndbold: Lokalbrag mod Aars i 2. division fredag aften i Aalestrup.


Sportsnyheder Flere nyheder

Farsø ramt af bølge af indbrud i varebiler

I løbet af det seneste døgn er der sket fire tyverier fra varebiler i Farsø-området.


Politinyt Flere nyheder
Regionale nyheder fra TV2 Nord
Landsdækkende nyheder Læserbreve med mere
 • Testenheder til yderområderneTestenheder til yderområderne21-10-2020

  Læserbrev: Mathias Rump Hansen, bestyrelsesmedlem i DF Frederikshavn, Viking banke 40B, 9990 Skagen, skriver:

  Kære Ulla. Coronaen rammer også udenfor de større byer… Dét ses desværre bare ikke på listen over teststeder hvor især steder som Skagen, Ålbæk, Østervrå, Dronninglund og Løgstør svigtes af Regionen.

  I disse tider er det så utroligt vigtigt at have en testmulighed i umiddelbar nærhed af sin bopæl. Selvfølgelig hvis man bliver syg, men også hvis man ønsker at blive testet uden symptomer. I en travl hverdag kan det være svært at tage de par timer ud af kalenderen midt på dagen som det hurtigt kræves for at tage turen til en af de større byer for at lade sig teste.

  Ydermere er der det problem at ikke alle har bil og hvad gør man så når man vil testes? - hvis ikke man har symptomer kan man naturligvis for de flestes vedkommende tage offentlig transport og så gå de sidste kilometer op til det enkelte teststed, men det er dyrt for den enkelte borger. Er man syg er man henlagt til at rejse med Falck hvor der kan være lange ventetider, eller også skal man på jagt efter en pårørende der vil ofre sig og risikerer selv at blive smittet på turen.

  Derfor mener jeg at der er et akut behov for at oprette flere, mobile- såvel som faste testenheder rundt om i Nordjylland.

 • Nej tak til kæmpe vindmøller20-10-2020

  Læserbrev: Michael Hartmann Søgaard, Skovvænget 3, Gundersted, skriver:

  Det var med mange blandede følelser, at jeg læste de mange læserbreve i Aars avis den 2. september.
  Jeg kan kun bakke op omkring de bekymringer der bliver belyst, om man stadig prøver, at ødelægge de små lokalsamfund idet man igen udpeger områder i og omkring disse, som egnet til vindmøller. Det er tydeligvis sket ud fra et skrivebordsarbejde af politikere uden nogen form for lokalkendskab.                                
  I øvrigt mener jeg, som så mange andre, at store vindmøller hører til ude på havet, men kan konstaterer, at mange heller ikke vil have de store vindmøller der tæt på land. Da forslaget kom om, at møllerne skulle stå 5 km fra Hvidesande, blev det kraftigt nedstemt og et nyt forslag blev 20km fra land i stedet, så man ikke kunne se dem. Her står vi i en situation, hvor man påtænker, at sætte 6 stk. 150 m høje vindmøller op i en afstand af 1,2 km fra et velfungerende bysamfund. Hvorfor????

  Jeg selv er fra Thyborøn med skøn natur og frisk luft, og det er vigtigt for mig, at bevare den. Jeg ledte længe efter et hus, hvor valget blev Gundersted for cirka 15 år siden. Det er her, hvor mine børn skal vokse op og familielivet skal trives især begrundet af den storslåede natur i området. Hvorfor skal vores trivsel nu ødelægges?? Jeg selv har en stor passion for natur og jagt og bruger det meste af min fritid på det. Vi har Vesthimmerlands bedste badesø, Navnsø, derudover har vi Heden, som er en stor del af den skønne natur.

  Det er rigtig dejligt herude på landet, hvor man kan samle sine tanker og bare høre - ja stilheden i sig selv. Vi har en aktiv idrætsforening, samt en aktiv borgerforening, som er en stor del af det sammenhold vi har i dag. Derudover har vi en Købmandsgård som bliver drevet af et botilbud, som er et stort plus for Vesthimmerlands kommune, som både skaber værdier for borgere og ikke mindst kommunen.

  Jeg ser helt klart forslaget om, at opsætte kæmpe vindmøller i vort nærområde, som kost effektivt sammenlignet med havmølleparker, men alt andet lige, så må borgernes trivsel og bevarelse af natur da vægte højest. Alternativt vil borgerne, som naboer til disse konstruktioner komme til at lide tab, som værdiforingelse af deres ejendomme, der vil blive støjgener, blink fra reflektioner af vingerne og det visuelle skue af naturen blive ødelagt, og så er der ikke medtaget den negative effekt af stand- og trækfugle.

  Grøn energi???                                                                                                                                                    

  Jeg synes efterhånden, at ordet grøn energi bliver brugt som dække af god økonomi. Jeg ser HOFOR komme til Vesthimmerland, fordi de kan vise deres investorer en hurtig nedskrivningsplan og derved en hurtig indtjening. Men det er som sagt borgerne og i den sidste ende Vesthimmerlands kommune der vil blive taberne. Hvis i politikere selv kører en tur fra Løgstør til Hobro, når det blæser en kuling fra vest kan i rigtig mange gange se kæmpe vindmøller står fuldstændig stille netop der, hvor der skulle produceres grøn energi. Det gør de bare ikke, fordi så bliver der overproduceret og tyskerne betaler i stedet kæmpe summer af penge for, at stoppe de danske vindmøller, for deres egen vindings skyld i en god profit på tysk vindenergi. Hvor er det grønne i det!!?? 

  Lokal politiker!!!!                                                                                                  

  I ønsker vækst, ansvar, ejerskab, fællesskab og sammenhold "sammen stå vi stærkere" Det er præcis det vi gør i Gundersted. Jeg appellere til, at i gør det samme, så vi kan se, at i vil/hører os borgere, som bor i lokalsamfundet. Jeg vil til slut på det kraftigste appellere til jer folkevalgt politiker om at tage aktion, og forhindre opsætninger af disse møller i vores herlige natur og lokalsamfund. Der findes jo andre og mindre ødelæggende muligheder ved etablering af havvindmølleparker - tættere på storbyen hvor energien skal bruges. 

  BEVAR LOKALSAMFUNDET OG NATUREN.

 • Vindmøller: Vi har selv budt Hofor velkommen til Vesthimmerland19-10-2020

  Læserbrev: Lodsejerne til vindmølleprojekt, Per Haugaard Sørensen og Torben Myrup skriver:

  Der har været mange kritiske røster omkring Hofor, for eksempel i læserbreve, hvorfor de har kastet deres øjne på Vesthimmerland. Jeg forstår at man som nærmest nabo til planlagte vindmøller, har mange spørgsmål og er usikker på hvad det betyder for en selv, sin bolig og lokalområdet. Alt det vil vi forhåbentlig få lejlighed til at redegøre for, når processen kommer dertil.

  Men blot for at rette op på den udbredte misforståelse omkring Hofor’s ”griske” blik på vores område i Vesthimmerland, føler vi behov for at få nogle faktuelle ting på plads. Det er IKKE Hofor som har kastet sit blik på Vesthimmerland. Det er os lodsejere som har kastet vores blik på Hofor. Det er os, via vores netværk, som har kontaktet Hofor. Og hvorfor så det? 

  Vesthimmerlands kommune har for mere end 20 år siden besluttet at det var fint at opsætte vindmøller i vores område her mellem Gundersted, Bjørnstrup og Blære. Derfor har vi haft 11 vindmøller stående i mange år. Som på andre anlæg og teknologier, bliver der udviklet og optimeret. Heldigvis for det. Hofor forventer i øvrigt at nedtage et tilsvarende antal møller i lokalområdet, som det der bliver opført.

  Vesthimmerlands kommune har så i deres seneste lokalplan vedtaget at området stadigvæk er velegnet til vindmølledrift. Det har de i øvrigt, trods temamøde med fagligt input, objektiver og subjektive holdninger, valgt at holde fast i. 

  Os lodsejere fik efter lokalplanens vedtagelse henvendelse fra vindmølleudviklere omkring området. Vi kunne ikke nå til enighed med dem. Aftalen var, efter vores bedste vurdering, ikke attraktiv nok. Hverken for os selv men ikke mindst lokalområdet. Der var mange ting som gjorde at vi ikke ville indgå et samarbejde med dem. Men heldigvis lærte vi hvilke ting som var vigtige, for at vi ville lægge jord til et projekt med nye vindmøller. Derfor spurgte vi vores netværk om man kendte til opstillere som kunne matche vores ønsker. Og det var der. Derfor rakte VI ud til Hofor. Og vi kunne relativt nemt nå til enighed om de ønsker vi hver især havde til et samarbejde. 

  Hofor bliver lidt beskyldt for at de flytter deres problem væk fra deres egen baghave. Men det er trods alt en global verden vi lever i. Vi producerer også en del mere svinekød, mælk og minkskind end vi selv forbruger i kommunen. I øvrigt er vi oplyst om, at Hofor allerede har 3 vindmølleparker i drift i København, foruden at være langt i planlægningen af 2 havvindmølleparker i Øresund tæt på København.
  Man kunne også stille sig selv et spørgsmål. Hvis nu at os to lodsejere, selv havde forsøgt at lave et projekt, ville det så have gjort en forskel på holdningen i lokalsamfundet? 

  Fakta er, for at opnå de bedste vilkår for naboer og lokalområdet i sin helhed, har det været ekstrem vigtig for os at finde den rigtige partner. En partner med flere formål end kun de økonomiske, nemlig den grønne omstilling. Samtidig med det, en partner som har en fælles langsigtet forståelse for netop vores lokale projekt foruden de økonomiske muskler til at realisere projektet. Det har efter vores bedste overbevisning, aldrig været realistisk for os at løfte selv, men alene været muligt, ved en fælles udvikling af projektet, sammen med en stærk og loyal samarbejdspartner. Derfor har VI valgt Horfor.
   

 • Regeringen skærer på uddannelserneRegeringen skærer på uddannelserne17-10-2020

  Læserbrev: Marie Bjerre, valgt til Folketinget for Venstre i Nordjylland, skriver:

  I sidste uge havde vi åbningsdebat i Folketinget, hvor det blev tydeligt, at et klart flertal i Folketinget afviser at flytte penge fra uddannelse til politik. Det er også en helt forkert prioritering at skære på uddannelse, som regeringen lægger op til i sit udspil til politiforlig. Det troede vi egentlig også, at regeringen mente.

  Hukommelsen hos regeringen er i bedste fald ringe, og i værste fald aldeles selektiv. For vi skal ikke længere end to år tilbage, før man på Danske Gymnasiers årsmøde kunne høre Mette Frederiksen prædike at ”Det er tudetosset at skære på det vigtigste for vores samfund – nemlig vores uddannelse.«

  Holdningen lader i hvert fald til, at være blevet en anden efter man har indtaget regeringskontorerne. Vi skulle nemlig kun ind i regeringens andet år, inden at piben fik en anden lyd. Da justitsministeren i slutningen af august præsenterede deres bud på en ny politireform, præsenterede man nemlig samtidig netop en besparelse på uddannelserne. En besparelse på 150 millioner, vel at mærke.

  Konkret mener regeringen nemlig, at man uden videre kan skære 150 millioner af uddannelsernes markedsføring. Tankegangen lader til at være, at vi som samfund ikke får noget ud af, at uddannelserne kan tiltrække unge mennesker. Det har bare ingen gang i den virkelige verden.

  For mens Socialdemokratiet forsøger at overbevise os om, at det er rene busreklamer, man skærer væk, er sandheden en anden. I højere grad går markedsføringskronerne nemlig til eksempelvis åbent hus arrangementer, vedligeholdelse af hjemmeside, Facebook og informationsmateriale samt til materiale, der giver uddannelsessøgende indblik i, hvad uddannelserne kan tilbyde. Det er ikke usund konkurrence. Det er initiativer, som hjælper unge med at finde ud af, hvad der er det rigtige valg for lige netop dem.

  Hvis regeringen virkelig vil skære i de initiativer, så vil den helt uomtvisteligt være ansvarlig for, at nogle unge får valgt forkert. Kort sagt risikerer regeringen at give unge et nederlag med i bagagen. Og det giver da sig selv, at uddannelserne ikke bare kan skære information og vejledning til de studerende fra, uden at det har konsekvenser. Så uanset, hvordan regeringen vender og drejer sit besparelsesforslag, er det helt grundlæggende en besparelse på kvaliteten i undervisningen.
   

 • 4. gang er lykkens gang12-10-2020

  Læserbrev: Pia Buus Pinstrup, byrådsmedlem og medlem af Sundhedsudvalget i Vesthimmerlands Kommune, (K), skriver: 

  Det er 4 år siden at jeg på vegne af den konservative gruppe for første gang fremførte et forslag om at ansætte fysioterapeuter på plejehjemmene. Men i torsdags da byrådet vedtog budgettet for 2021, så lykkes det langt om længe. 

  Nu etableres der et såkaldt udgående rehabiliteringsteam. Det er et team af fysio- og ergoterapeuter, som skal være udadgående og understøtte rehabiliteringsindsatser på både plejecentre, i eget hjem (hvor der modtages hjemmepleje) og på dagcentre.

  Formålet er, at de involverede borgere vedligeholder eller genopretter deres tidligere funktionsniveau. Det er velkendt, at det er en god investering, såvel økonomisk og menneskeligt, at ældre borgere trænes og dermed vedligeholder deres funktionsniveau, så længe som muligt. Med mere motion kan man forebygge f.eks. demens og en lang række andre sygdomme. Det er god kvalitet, set med mine briller, at den enkelte borger bevarer nogle basale funktioner og dermed bliver og lever længst muligt i eget liv. Dernæst kan vi forebygge indlæggelser på sygehuset. 

  Det er erfaringen både fra Vesthimmerland og andre kommuner, at rehabiliteringsindsatsen får god effekt af, at et team af fysio- og ergoterapeuter. 

  Indsatsen vil foregå i samarbejde mellem borger, fysio/ergoterapeuter og øvrigt plejepersonale.

  Dette nye tilbud er et vigtigt led i at øge livskvaliteten hos vores ældre borgere. Selvom det har taget 4 år, så er det værd at vente på.

  Det er 4 år siden at jeg på vegne af den konservative gruppe for første gang fremførte et forslag om at ansætte fysioterapeuter på plejehjemmene. Men i torsdags da byrådet vedtog budgettet for 2021, så lykkes det langt om længe. 

  Nu etableres der et såkaldt udgående rehabiliteringsteam. Det er et team af fysio- og ergoterapeuter, som skal være udadgående og understøtte rehabiliteringsindsatser på både plejecentre, i eget hjem (hvor der modtages hjemmepleje) og på dagcentre.

  Formålet er, at de involverede borgere vedligeholder eller genopretter deres tidligere funktionsniveau. Det er velkendt, at det er en god investering, såvel økonomisk og menneskeligt, at ældre borgere trænes og dermed vedligeholder deres funktionsniveau, så længe som muligt. Med mere motion kan man forebygge f.eks. demens og en lang række andre sygdomme. Det er god kvalitet, set med mine briller, at den enkelte borger bevarer nogle basale funktioner og dermed bliver og lever længst muligt i eget liv. Dernæst kan vi forebygge indlæggelser på sygehuset. 

  Det er erfaringen både fra Vesthimmerland og andre kommuner, at rehabiliteringsindsatsen får god effekt af, at et team af fysio- og ergoterapeuter. 

  Indsatsen vil foregå i samarbejde mellem borger, fysio/ergoterapeuter og øvrigt plejepersonale.

  Dette nye tilbud er et vigtigt led i at øge livskvaliteten hos vores ældre borgere. Selvom det har taget 4 år, så er det værd at vente på.

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!