Onsdag d. 7. december 2016 - Årgang 11

Ny biograf i Løgstør bliver nu en realitet


Efter et brev fra A.P. Møller Fonden, forventer Løgstør BIO at kunne tage en spritny biograf med to sale i brug til efterårsferien næste år.


Lokalnyheder Flere nyheder

Farsøs U11-piger var suveræne ved NissecupSportsnyheder Flere nyheder

Ukendt mand stjal pakker fra GLS-chauffør

En mand i Farsø gjorde julegaveræset ekstra nemt for sig selv, da han i går tog for sig af pakkerne i en pakketransport.


Politinyt Flere nyheder
Regionale nyheder fra TV2 Nord
Landsdækkende nyheder Ind- & Udland

Forside bund nyheder

 • Dansk øko-eksport overstiger alle forventninger07-12-2016
  2015 blev endnu et rekordår for eksport af dansk økologi. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Fra 2014 til 2015 steg eksporten af dansk økologi med 15 pct. og udgør nu to milliarder kroner. Udlandet har for alvor fået smag for dansk økologi, mener Landbrug & Fødevarer.

  Dansk økologi hitter i udlandet. Det viser eksporttallene for økologiske varer, som Danmarks Statstik netop har offentliggjort. Eksporten af danske økologiske varer er steget med 15 pct. fra 2014 til 2015, og der eksporteres nu dansk økologi for 1.982 mio. kr. I 2014 var det tal 1.721 mio. kr. Eksporten af økologiske varer er fordoblet siden 2011.

  Det er især Tyskland, der er interesseret i dansk økologi. Hele 38 pct. af den samlede eksport går til Tyskland, der køber danske økologiske varer for 758 mio. kr., men også i Sverige er dansk økologi blevet populært. Eksporten til Sverige er steget fra 295 mio. kr. i 2014 til 397 mio. kr. i 2015 – og udgør nu 20 pct. af den samlede eksport.

  Den stigende eksport af danske økologiske varer vækker glæde hos Mette Gammicchia, der er afdelingsleder i Afsætning, ernæring & markedsudvikling hos Landbrug & Fødevarer:

  ”I de senere år har vi oplevet, at eksporten af danske økologiske varer stiger og stiger. Udlandet har for alvor fået smag for dansk økologi, hvilket er rigtig positivt. Især fordi det giver mulighed for at nå ud til mange flere forbrugere, som gerne vil betale ekstra for økologiske varer. Det er især vækstraterne i efterspørgslen i vores nabolande, der for alvor slår igennem, og det afspejler sig i eksportvæksten,” siger hun.

  Det er økologiske mejeriprodukter og æg, der er de største eksportsuccesser. I 2015 eksporterede Danmark økologiske mejeriprodukter og æg for 734 mio. kr., svarende til 37 pct. af den samlede eksport. Dertil kan lægges en meget markant fremgang i eksporten af modermælserstatning til omkring 267 mio. kr. Eksporten af økologisk frugt og grønt er også steget meget i 2015 og udgør nu 14 pct. af den samlede eksport. Økologisk kød og kødvarer udgør 12 pct. af den samlede eksport.

  ”Dansk økologisk frugt og grønt har for alvor fået tag i udlandet. Det er især svenskerne, der er ivrige efter at købe vores frugt og grønt, og det marked skal vi holde fast i,” siger Mette Gammicchia.

  Der er dog stadig behov for at opdyrke nye markeder, mener Landbrug & Fødevarer:

  ”Vi kan allerede i år se, at økologieksporten er tredoblet til Kina og nu udgør 240 millioner kroner. Det er vores klare forventning, at vi i de kommende år vil se en endnu større eksport til Kina og nye markeder i Asien og Mellemøsten, hvor vi nu ser et spirende økologiforbrug,” siger Mette Gammicchia.

  Ifølge hende har det stor betydning for økoeksporten, at Danmark har en meget troværdig og unik økologi-kontrol, som bliver udført af offentlige myndigheder:

  ”Tilliden til kontrollen af dansk økologi er generelt meget stor. Særligt i Asien og Mellemøsten, men faktisk også i lande indenfor EU, hvor private kontrolorganer bliver brugt i mange lande,” siger Mette Gammicchia.

  Landbrug & Fødevarer forventer, at økologieksporten runder tre milliarder kroner i 2020, hvilket svarer til en stigning på ca. ti pct. per år.

  ”Vi forudser store planlagte stigninger de kommende år indenfor både økologisk mælkeproduktion, slagtesvin, og i fjerkræssektoren – både æg og slagtekyllinger. Så derfor har Landbrug & Fødevarer et helt naturligt øget fokus på eksport i de kommende år – både i forhold til detailhandel og foodservice (dvs. salg til storkøkkener og restauranter, red.). Og det gælder både til vores nabolande og fjernere lande i Asien og Mellemøsten,” siger Mette Gammicchia.

 • Brande i private hjem topper i decemberBrande i private hjem topper i december07-12-2016
  Julemåneden er højsæson for brande i private hjem. Regner man de brande med, der slukkes af beboerne selv, opstår der på landsplan op mod 6.800 brande i december. Undgå julebrande ved at følge fem simple råd.
   
  December er højsæson for brande i private hjem, og der er derfor god grund til at tænde levende lys med omtanke og være opmærksom i sit hjem i julemåneden. Brandvæsnet slukkede i gennemsnit 557 brande i private hjem i december måned i årene 2011-2015 – eller ca. 145 flere brande end i en gennemsnitsmåned.

  I dette tal indgår dog ikke de såkaldte ’happy fires’, der er de mindre brande, som folk selv håndterer og slukker uden at tilkalde brandvæsenet. En undersøgelse fra Epinion fra 2015 viser, at flere end 60.000 danskere årligt oplever en ”happy fire” i deres eget hjem.

  - Hvis man medtager antallet af ’happy fires’ svarer det til, at der hvert år er mere end 6.800 brande i december måned i private hjem eller ca. 1.300 flere brande end gennemsnittet. Derfor er det vigtigt, at både voksne og børn kender de klassiske brandfarer, er opmærksomme i hjemmet og følger nogle simple råd for at undgå, at julen ødelægges af en brand i hjemmet, forklarer Mads Dalgaard, kampagnemedarbejder i Beredskabsstyrelsen.

  Fem gode råd til en brandsikker jul
  Få en brandsikker jul ved at følge disse fem simple råd, når du tænder levende lys i stuen og laver julemad i køkkenet:
   
  Gå aldrig fra tændte, levende lys
  Den, der tænder, slukker
  Hav altid vand i nærheden
  Stil aldrig brandbare ting fra dig på komfuret
  Bliv i køkkenet, når du laver mad på komfuret
 • Jutlander-chef fylder 60Jutlander-chef fylder 6005-12-2016

  Ordførende direktør i Jutlander Bank, Per Sønderup, fylder mandag den 12. december 60 år.

  Fødselaren havde titel af administrerende direktør i Sparekassen Hobro, da garantsparekassen i Hobro og Sparekassen Himmerland A/S i januar 2014 fusionerede til Jutlander Bank A/S med hovedsæde i Aars. Siden efteråret 2014 har banken haft en direktion på tre med Per Sønderup som ordførende.
  Per Sønderup kom til verden i Fredericia – inden for voldene – som søn af en købmand, og han lægger aldrig skjul på, at han er stolt af at være købmandssøn fra fæstningsbyen.

  Han indledte sin bankkarriere i Privatbanken, først på Sjælland og siden som chef for to Aarhus-afdelinger af Unibank. Herefter blev han filialdirektør for Midtbank i Aarhus, inden han skiftede til en stilling som områdedirektør i Aarhus for Sparekassen Kronjylland, hvor han tillige var medlem af sparekassens chefgruppe. I 2005 fik han stillingen som direktør i Sparekassen Hobro.

  Tillidshverv
  Ved siden af direktionsarbejdet i Jutlander Bank bestrider Per Sønderup en række tillidshverv. Han sidder i bestyrelserne for Lokale Pengeinstitutter, Spar Invest Holding SE, EgnsInvest, Factor Insurance Brokers A/S, Finanssektorens Uddannelsescenter, HN Invest Tyskland I A/S. Han er bestyrelsesformand for Nærpension A/S og for Spar Pantebrevsinvest A/S. Desuden har han en bestyrelsespost i Idrætshøjskolen Aarhus.

  Privat
  Privat bor Per Sønderup i Hobro med sin hustru Susanne. Familien omfatter desuden en søn og svigerdatter samt tre børnebørn.
  Per Sønderup er medlem af Hobro Rotary Klub.

  Fødselsdagen markeres med en reception i Messecenter Vesthimmerland torsdag den 15. december kl. 12.30-16.30.

 • Satsen for skattefri kørselsgodtgørelse nedsættes i 2017Satsen for skattefri kørselsgodtgørelse nedsættes i 201701-12-2016

  Udgifter til parkering tages ud af beregningsgrundlaget for kørselsgodtgørelsen. Det fører sammen med de lavere brændstofpriser til en nedsættelse af kilometersatsen fra nytår, men ikke med så meget som frygtet.

  Kovendingen hos SKAT i sagen om arbejdsgiveres mulighed for dækning af deres medarbejderes udgifter til parkering i forbindelse med kundebesøg og møder ude i byen betød, at disse udgifter i øjeblikket skattefrit kan godtgøres efter regning, selvom de samme udgifter indgår i beregningsgrundlaget for den skattefrie kørselsgodtgørelsessats.

  Denne form for dobbeltgodtgørelse ophører til nytår, hvor parkeringsudgifter efter Skatterådets beslutning udgår af beregningsgrundlaget for kilometersatsen. Dette fører sammen med de lavere brændstofpriser til, at satsen for de første 20.000 km nedsættes med 10 øre fra 3,63 kr. pr. km til 3,53 kr. pr. km. Satsen for kørsel over 20.000 km nedsættes med 6 øre fra 1,99 kr. pr. km til 1,93 kr. pr. km.

  Betydningen af de lavere satser kan illustreres således:

   

  5.000 km

  15.000 km

  25.000 km

  Godtgørelse 2016

  18.150 kr.

  54.450 kr.

  82.550 kr.

  Godtgørelse 2017

  17.650 kr.

  52.950 kr.

  80.250 kr.

  Forskel

  -500 kr.

  -1.500 kr.

  -2.300 kr.

  Af nedsættelsen på de 10 øre kan de 3-4 øre henføres til det faktum, at parkeringsudgifterne er taget ud af beregningsgrundlaget. Det synes billigt sluppet og er givetvis en reduktion, som lønmodtagere, der jævnligt parkerer i lufthavne eller i de større byer, fint kan leve med, når de til gengæld fortsat kan få refunderet deres parkeringsudgifter ved kørsel til kunder og møder ude i byen skattefrit.

  Værditab på bilen indgår fortsat i beregningsgrundlaget for den høje sats på 3,53 kr. med et fast beløb på 30.000 kr. uanset bilens mærke, størrelse, alder og stand.

  For anvendelse af egen cykel, knallert eller scooter til kørsel i arbejdsgiverens tjeneste kan der i 2017 – ligesom i år - udbetales en skattefri kørselsgodtgørelse på 52 øre pr. km.

  Også befordringsfradraget bliver mindre i 2017
  De lavere brændstofpriser medfører også lavere satser for befordringsfradrag i 2017. Fradragssatsen for kørsel mellem 24 og 120 km pr. dag falder med 6 øre til 1,93 kr. pr. km, mens satsen for kørsel over 120 km pr. dag falder med 3 øre til 0,97 kr. pr. km.

  Den faktiske økonomiske betydning af de lavere satser vil dog være såre beskeden for langt de fleste, hvilket følgende oversigt viser:

   

  Daglig transport
  50 km i 225 dage

  Daglig transport
  100 km i 225 dage

  Daglig transport
  100 km i 225 dage

  Fradrag 2017

  11.291 kr.

  33.003 kr.

  76.428 kr.

  Fradrag 2016

  11.642 kr.

  34.029 kr.

  78.804 kr.

  Forskel i fradrag

  -351 kr.

  -1.026 kr.

  -2.376 kr.

  Skatteværdi af forskel (29 %)


  -102 kr.


  -298 kr.


  -689 kr.

  I eksemplet med 200 km pr. dag er det forudsat, at lønmodtageren bor i en udkants-kommune og derfor er berettiget til fradrag med den høje sats for al kørsel over 24 km.

  Skatteværdien af fradraget er beregnet efter de for 2016 gældende regler for at vise betydningen af de lavere satser. Reelt bliver virkningen lidt mindre, fordi skatteværdien i 2017 falder med gennemsnitligt 1 procentpoint.

  Kilde: BDO

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!