Fredag d. 18. januar 2019 - Årgang 13

Statsministerkandidat på sit første besøg i Gedsted


Socialdemokratiets statsministerkandidat Mette Frederiksen var i dag på visit i Gedsted, hvor hun tankede politisk input til Christiansborg.


Lokalnyheder Flere nyheder

Farsø slog Aars


Håndbold: Fortjent sejr til hjemmeholdet i lokalbrag.


Sportsnyheder Flere nyheder
Politinyt Flere nyheder
Regionale nyheder fra TV2 Nord
Landsdækkende nyheder Ind- & Udland

Læserbreve

 • Ikke færre opgaver til sygehusene17-01-2019

  LÆSERBREV: Mogens Ove Madsen, regionsrådsmedlem (A), fmd. for Udvalget for Akut og Praksis, Fladhøjvej 14, Aars, skriver:

  Den flig at den såkaldte reform, der nu er på tale har vi ventet på fra kommunerne siden 2007.

  Kommunernes ansvar har siden da været forebyggelse og rehabilitering. Men det er virkelig begrænset, hvor stort et ansvar kommunerne har taget på sig.

  Når der skulle laves sundhedsaftaler mellem region og kommuner er det ret overskueligt, hvad kommunerne har leveret. De første aftaler blev lavet med hver enkelt kommune. Det afspejlede hvor lidt små kommuner overhovedet var i stand til. Nu laves der kun en sundhedsaftale for at skjule, hvor stor forskellen har været.

  Der er intet nyt i, at der kommer stadig flere kronikere, som et mere udviklet kommunalt sundhedsvæsen kan gøre noget for, men det reducerer ikke antallet af hjerte- eller kræftoperationer.

  Derfor bliver der ikke færre opgaver til hospitalsvæsenet.

 • Se hvad du bruger mest strøm på og spar 1.000 kr. årligtSe hvad du bruger mest strøm på og spar 1.000 kr. årligt16-01-2019

  Underholdning og hårde hvidevarer er de største strømslugere i danskernes hjem. Men der er op mod 1.000 kr. om året at spare på elregningen ved at vælge de rigtige produkter.

  Når danskerne skal underholdes, kommer elmåleren ofte på overarbejde. Hele 35 pct. af danskernes strømforbrug går nemlig til tv, computer, spillekonsoller og lignende. Også de klassiske hårde hvidevarer som vaskemaskine, tørretumbler og køleskab fylder godt i strømforbruget i de danske hjem med 36 pct. Det viser en opgørelse fra Energistyrelsen.

  ”Én krone sparet, er en krone tjent. Og det gælder i sandhed også, når vi taler om vores elforbrug. Der bliver løbende arbejdet på at gøre alt fra computere til køleskabe mere energieffektive, men mønstrene i vores strømforbrug ændrer sig jo hele tiden. Derfor er der ingen tvivl om, at det er en god idé at kende sit eget strømforbrug. For jo mindre strøm, vi bruger, desto bedre er det for klimaet – og for pengepungen,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

  Spar 1.000 kr. om året

  I gennemsnit bruger vi hver især ca. 1.600 kWh strøm om året, hvilket svarer til en årlig elregning på ca. 3.200 kr. Og mens de 35 pct. af forbruget går til tv og underholdning, så går typisk ca. 20 pct. til vask og 12 pct. til belysning.

  Ved at være bevidst om sine vaner og vælge de mest energieffektive apparater, kan en gennemsnitsdansker barbere op mod 1.000 kr. af sin elregning årligt.

  På Energistyrelsens hjemmeside SparEnergi.dk er det med en ny beregner muligt at tjekke strømforbruget fra apparater og maskiner i hjemmet. På den måde kan man fx se, hvad der er at spare på at udskifte vaskemaskinen til en model med et bedre energimærke.

  Fakta
  •Strømforbruget til underholdning – dvs. streaming, spil, musik osv. afhænger både af apparaternes alder, og hvor meget de bliver brugt.
  •Hvis man både har bærbar computer, surroundsound, spilkonsol og tv kan forbruget af strøm nemt løbe op i næsten 900 kr. om året.
  •Skalaen på energimærket varierer fra produkttype til produkttype. For de fleste produkter går skalaen til A+++, for andre produkttyper er A den bedste klasse. Den bedste klasse er dog altid markeret med en mørkegrøn pil.
  •På SparEnergi.dk findes ud over den nye beregner også en række gode råd om, hvordan man kan spare på energien i sit hjem. Se mere
  •Hårde hvidevarer og underholdning tager den største andel af danskernes elforbrug.

 • Den konservative gruppes forsøg på benspænd15-01-2019

  LÆSERBREV: Uffe Bro (S), formand for Teknisk Udvalg, skriver:

  Teknisk Udvalg anbefalede i mandags, at kommunen igangsætter planlægningen for en udvidelse af handelsområdet i Løgstør, som dette nu er foreslået i den nye Byudviklingsplan for Løgstør – nemlig nord for Limfjordsvej på den tidligere børnehavegrund.
  De to konservative medlemmer ønskede imidlertid, at der foretages en (ny) juridisk vurdering af spørgsmålet om, hvorvidt kommunen i så fald solgte grunden på Limfjordsvej for billigt, da muligheden for at etablere en dagligvarebutik på nordsiden af Limfjordsvej ikke var tilstede, da handlen blev indgået.

  Flertallet i Teknisk Udvalg opfordrede Økonomiudvalget til at afklare, om ændringen af planlægningen vil kunne medføre et erstatningsansvar. Overordnet set er dette naturligvis fornuftigt, da det ligger udenfor Teknisk Udvalgs muligheder at få dette spørgsmål besvaret. Mere konkret er det måske vidt svært at få afklaret, da der jo aldrig kan gives garanti for, at dette ikke kan ske.

  Økonomiudvalget i det forrige byråd har imidlertid allerede fået lavet en sådan undersøgelse. Den mundede bl.a. ud i, at kommunen godt kunne udvide handelsområdet, når der var gået en vis tid mellem grundsalget og udvidelsen af handelsområdet. Advokaten skønnede, at denne ”mellemperiode” skulle være på mindst 1 år. Dette år er for længst gået, og jeg har svært ved at se, at Økonomiudvalget ikke skulle mene, at det allerede har fået spørgsmålet afklaret, for ellers siger man jo også, at man blev dårligt rådgivet i første omgang(!) – og det er næppe sandsynligt!

  Når den konservative gruppe så nu ønsker en ny vurdering fra andre jurister, kan det kun opfattes som ren chikane og et politisk ønske om at forsinke processen til direkte skade for Løgstørs udvikling. Man siger godt nok det modsatte, men deres handling viser desværre, at de tilsyneladende mener noget andet end det, de siger. Man kan måske lidt polemisk spørge: Hvis den anden juridiske vurdering ikke lysende klart viser det modsatte af den første vurdering, vil man så have en tredje juridisk vurdering – og så fremdeles?

  Udover, at der er gået mere end 1 år efter salget af grunden, har kommunen yderligere gennemført en proces, der er mundet ud i en række forskellige udviklingsmuligheder i Løgstør, herunder netop denne udvidelse af handelsområdet. Forslaget er borgernes og støttes af bl.a. Handelsstandsforeningen og Erhvervsrådet i Løgstør.

  Da kommunen i sin tid solgte grunden var det ikke muligt for kommunen umiddelbart at ændre afgrænsningen af handelsområdet. Dette var køberen bekendt med. Imidlertid ændrede Folketinget Planloven omkring et halv år efter handlen, således at kompetencen til at ændre handelsområdet endeligt blev overgivet i kommunerne. Det var i den forbindelse spørgsmålet om etablering af en dagligvarebutik på grunden blev aktuel og for at sikre, at byrådet ikke blev erstatningsansvarlig for at have solgt grunden for billigt, blev den ovennævnte juridiske vurdering indhentet.

  Sluttelig skal jeg anføre, at grunden blev solgt til markedsværdien på salgstidspunktet efter en indstilling fra den daværende (konservative) borgmester Knud Kristensen, ligesom den juridiske vurdering også blev indhentet efter den samme borgmesters indstilling.

  Hvorfor den konservative gruppe i dag har en anden indstilling til indhentning af juridiske vurderinger end den daværende (konservative) borgmester havde, kan kommunens borgere kun undre sig over, men der findes tilsyneladende personer, der ynder sporten at klippe håret af de skaldede om ikke for andet så for at få et minuts taletid i TV.

  PS: Når jeg ovenfor anvender betegnelsen ”den konservative gruppe”, menes der gruppens flertal, da Allan Ritter angiveligt ikke er en del af dette flertal, om end han stadig er en del af gruppen!

 • Vi skal prioritere ældreområdet i Vesthimmerland14-01-2019

  LÆSERBREV: Theresa Berg Andersen, byrådsmedlem og folketingskandidat, SF Vesthimmerland, skriver:

  Der skal lyde en KÆMPE tak til hjemme- og sygeplejen i Farsø. Tak for invitationen, til at følge jeres arbejdsdag, mandag den 14. januar 2019.

  Antallet af ældre stiger i hele landet og også i Vesthimmerland. Vi hører ofte hvordan sundhedsvæsenet er presset, og at sygeplejersker, læger, portører og sosu’er har alt for travlt i hverdagen. Derfor var det vigtigt for mig at opleve sundhedspersonalets arbejdsdag i praksis.

  Ved morgenmødet kl. 7.00 sad ca. 30 kommunalt ansatte klar til at modtage besked om weekendens forløb. Og så hurtigt afsted fra plejecenter Højgården, til kommunes biler og cyklerne som er hjemmeplejens lod på en kold og blæsende januar morgen.

  For mig blev det til ca. 10 besøg denne formiddag. Borgerne fik god hjælp, mellem et væld af telefon opkald mellem sosuer og sygeplejersker for faglig sparring og højst mulig kvalitet i behandlingen af vores borgere.

  Besøgene hos de ældre spændte vidt i dag. Men ens for dem alle er, at det kræver meget høj faglighed at løse de komplekse problemstillinger, som borgerne har. Sårpleje, uddeling af medicin, omsorg og professionalisme, men desværre ikke tid til meget andet.

  Alligevel havde alle de borgere vi besøgte stor ros til den kommunale pleje.

  Jeg lagde mærke til, at der trods stor travlhed alligevel var tid til smil, humor og et kram. Men selv om tingene fungerer, så mangler der ganske enkelt tid til at løse opgaverne endnu bedre.

  En borger fortalte, at hun inderligt ønsker sig et NØDkalds apparat, men det er ikke sikkert, at hun kan bevilliges dette til trods for, at kvinden snart er 90 år og bor alene i eget hus. ”Det ville nu være en god tryghed at have efter en indlæggelse”, som hun sagde.

  Og da jeg spurgte sygeplejersken, hvilket ønske hun kunne have for vores ældre og plejekrævende borgere i Vesthimmerlands kommune, kom svaret prompte:

  ”Et tryghedsbesøg, flere udskrives tidligt, og flere har brug for et ekstra besøg. Men det er der ikke tid til, som tingene ser ud nu”.   

  Efter mit besøg i Farsø bekræftes jeg i, at vi skal prioritere ældreområdet. Borgerne skal have den optimale behandling, omsorg og pleje. Samtidig skal vi sikre sammenhæng i behandlingen, så syge borgere ikke tabes på gulvet efter udskrivning fra sygehusene. Et Tryghedsbesøg er en rigtig god idé.

  Og så skal vi have en RO PÅ-reform også på dette område. Det sidste vi har brug for, er en sundhedsreform, som ikke har den fornødne finansiering, men som skal sikre at Løkke ser ud som om han har fundet de vises sten, uden at det giver vores ældre den fornødne efterbehandling, genoptræning og pleje i kommunerne og hos de praktiserende læger, som er så vigtig for at undgå mange af de uheldige genindlæggelser, vi desværre ser i dag.

  Tak for en god oplevelse i Farsø i dag. Vi har dygtige medarbejdere med en travl hverdag. Vi tænker på jer, og handler på det.

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!