Tirsdag d. 29. september 2020 - �rgang 15

20.000 kr. fra bank til svømmeklubLokalnyheder Flere nyheder

Løgstør vandt chancefattig kamp

Fodbold: Jesper Frederiksen sikrede sejren med et mål i første halvleg.


Sportsnyheder Flere nyheder
Politinyt Flere nyheder
Regionale nyheder fra TV2 Nord
Landsdækkende nyheder Læserbreve med mere
 • Regeringen vil ikke sikre bedre internet til himmerlændingene25-09-2020

  Læserbrev: Marie Bjerre, folketingsmedlem for Venstre, valgt i Himmerland, skriver:

  Da Finansminister Nicolai Wammen præsenterede regeringens nyeste finanslovsudspil, skulle man ikke se med længe, før én ting stod helt klart: Det er ikke er et finanslovsforslag, der er lavet med landdistrikternes bedste for øje. Tværtimod.

  I finanslovsforslaget fremgår det nemlig, at man agter at sløjfe bredbåndspuljen. Et forslag som finansministeren begrunder med, at regeringen ikke længere vurderer, at der er et behov for den.

  Jeg tror dog desværre, at det vidner om en regering, som lever i en helt anden verden end vi andre. Siden puljens indførelse har mere end 7.000 husstande fået hul igennem til internettet med hjælp fra puljen. Der er tale om hele byer, som ved hjælp af bredbåndspuljen nu, langt om længe, er kommet med i den digitale tidsalder. Men det betyder ikke, at vi ikke længere har brug for puljen. Vi er desværre nemlig langt fra i mål. Ifølge Energistyrelsens evaluering er dækningen med hurtigt bredbånd fra 2015 til 2019 steget fra 82 til 93 procent, og der er fortsat brug for statslig hjælp for at sikre dækning til de adresser, hvor markedet ikke leverer dækningen.

  Situationen er den, at over 100.000 boliger og virksomheder i Danmark stadig har dårlig bredbåndsdækning. Og heller ikke Himmerland er skånet. Tværtimod står flere byer i Himmerland stadig – i 2020 – uden ordentligt internet. Så man kan undre sig over, at regeringen åbenbart mener, at der ikke længere er behov for en bredbåndspulje. Jeg håber ikke, at det ikke er udtryk for, at regeringen er ligeglad med de danskere, der bor og arbejder i yderområderne. Desværre er det svært at tro andet.

  I Venstre er det en klar prioritet for os, at det skal være attraktivt at bo og arbejde i alle dele af Danmark, og med Corona-krisen, der medfører et øget behov for hjemmearbejde, online-konsultationer hos lægen og online-undervisning for børn, er en god internetdækning altafgørende. I et land, der bryster sig af at være i den digitale førertrøje, må vi ærlig talt også kunne stille større forventninger til vores bredbåndsdækning.

  Derfor går Venstre til finanslovsforhandlingerne med et ønske om ikke bare at beholde bredbåndspuljen. Står det til os, hæver vi den til 150 mio. i 2021. Digitaliseringen skal komme os alle til gode – også Himmerlændingene.
   

 • Kraftig vækst i udviklingen af fremtidens batterierKraftig vækst i udviklingen af fremtidens batterier23-09-2020

  Antallet af patentansøgninger inden for batteriteknologi når ny rekord. Det vidner om, at udviklingen af batterier og anden opbevaring af elektricitet er vigtig for udbredelsen af grøn transport og vedvarende energi. Teknologikapløbet er i fuld gang, men Europa halter efter Asien.

  Batterier skal kunne mere, holde længere og koste mindre, før de for alvor får betydning for den grønne omstilling. Derfor har mange virksomheder og forskningsinstitutioner kastet sig ind i teknologikapløbet om at udvikle fremtidens batteriteknologi. Antallet af nye patentansøgninger inden for batterier og opbevaring af elektricitet er steget med 14 pct. årligt fra 2005 til 2018. Det viser nyt studie fra Det Europæiske Patentkontor (EPO) og Det Internationale Energiagentur (IEA).

  Bedre og billigere batterier er afgørende for, at flere vil få mulighed for at købe en elbil og for alvor sætte gang i den grønne transport. Studiet viser bl.a., at den stærke udvikling af batterier og anden opbevaring af elektricitet har gjort teknologien mere moden og medført en masseproduktion, der har sænket priserne på fx batterier til elbiler med 90 pct. siden 2010. Fortsætter den udvikling, vil det gavne danske forbrugere og virksomheder med behov for elektriske produkter, samtidig med at det i endnu højere grad vil bidrage til den grønne omstilling.

  Asien sidder i førersædet
  Størstedelen af de nye patentansøgninger inden for batteriudvikling kommer dog fra Asien i perioden 2000-2018. Særligt Japan og Sydkorea har mange virksomheder, som er langt fremme på området. Blandt de 25 største patentansøgere på verdensplan kommer to-tredjedele fra Japan og Sydkorea, mens seks af virksomhederne er europæiske.

  ”Udviklingen af nye batterier har stor betydning for, hvor hurtigt vi kan gennemføre den grønne omstilling. Derfor er det meget positivt, at udviklingen af nye og bedre batterier sker så hurtigt, men samtidig er det også vigtigt, at vi har øje for at styrke udviklingen af disse teknologier i Europa,” siger Sune Stampe Sørensen, direktør i Patent- og Varemærkestyrelsen.

  SMV’ere er vigtige for fremtidens innovation
  EU har i flere år haft ambitioner om at styrke den europæiske udvikling af energiopbevarende teknologier. Og studiet viser da også, at der er et stærkt og innovativt økosystem af mindre virksomheder og forskningsinstitutioner i Europa inden for batteriudvikling. Europa halter dog stadig en del efter USA i forhold til små og mellemstore virksomheders (SMV’ers) patentaktivitet. Eksempelvis kommer 34 pct. af de amerikanske patentansøgninger på batteriteknologier fra SMV’er, mens det blot gør sig gældende for 16 pct. af de europæiske patentansøgninger på området. Det er derfor afgørende, at vi får de små virksomheder til at patentere yderligere, så de i endnu højere grad kan få den fulde værdi af deres opfindelser.

  ”Vi ved fra en lang række undersøgelser, at små virksomheder i mindre grad anvender patenter end store virksomheder. Det er utrolig vigtigt at få de små virksomheder til i højere grad at blive opmærksomme på patentering, da et patent kan være afgørende for at kunne sælge sin teknologi og dermed få afkast af sin opfindelse,” siger Sune Stampe Sørensen. 

  Det gælder særligt på et teknologiområde som batterier, hvor udviklingen er stor, og den internationale konkurrence er hård.

  ”Vi arbejder benhårdt på at få flere små virksomheder til at få øjnene op for, at rettigheder kan have stor betydning for bundlinjen. Derfor har vi også sigte på at nedbryde nogle af de barrierer, som små virksomheder møder, når de skal patentere,” siger Sune Stampe Sørensen.

  Patent- og Varemærkestyrelsen har igangsat et målrettet program overfor iværksættere og små virksomheder, ligesom der både i Danmark og EU arbejdes med at nedbryde flere af de barrierer, små virksomheder oplever i både Danmark og på udenlandske markeder. Eksempelvis har EU Kommissionen og den europæiske varemærkemyndighed, EUIPO, lanceret en ordning, der giver SMV’er økonomisk støtte til at udtage IP-rettigheder. 
  .

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!