Lørdag d. 23. januar 2021 - �rgang 15

50 tilhørere lyttede med om Hannah Arendt

10-10-2020

I torsdags havde lektor Finn Høghøj fra Hjørring lagt vejen forbi Ranum Efterskole for at fortælle Folkeuniversitetets gæster om den tysk-jødiske filosof og politiske tænker Hannah Arendt.

Hannah Arendt blev født i 1906 i Tyskland. Allerede i barndommen læste hun klassiske værker med en glubende appetit, samtidig med, at ikke mindst hendes mor hårdnakket insisterede på, at hun skulle stå ved, hvem hun var. ”Bliver du angrebet som jøde, må du forsvare dig som jøde”. 

Dette fik siden hen Arendt til at tillægge sig en holdning om, at ingen har retten til bare at læne sig tilbage og blindt tage imod ordrer fra andre, men derimod er forpligtet til konstant at forholde sig til en hver ny situation med nye og friske øjne. 
Altså at være en aktiv og deltagende del i verden og ikke trække sig tilbage fra den, på trods af alle de mulige og umulige situationer, den bringer os i. 

Samtidig viser dette os også, at vi mennesker kun eksisterer i kraft af, at vi ikke er alene. Hannah Arendt var livet igennem kendt som en af sin samtids mest begavede mennesker, men også som modig, egenrådig, rebelsk og ekstravagant. Nogle gange også som provokerende og flabet. 

Dette indbragte hende både stor anerkendelse og hæder, da hun blandt andet med baggrund i sit eget liv og erfaringer skrev om, hvordan totalitarismen overhovedet kan opstå, og hvad der er dens forudsætninger. 
Men også stor vrede, hvilket blandt andet skete, da hun rapporterede for en amerikansk avis under Eichmann-processen i Tel Aviv. 

Eichmann, som hun opfattede som en undermåler og en tankeløs bureaukrat, fik hende blandt andet til at tale om det ondes banalitet, hvilket faldt mange for brystet. Navnlig i det jødiske samfund, der havde udholdt store lidelser under Nazi-regimet. 

Stadig den dag i dag inspirerer Hannah Arendt millioner af mennesker verden over. Ikke mindst da mange af de emner, hun beskæftigede sig med, stadig er så aktuelle i verden af 2020. 
 

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!