Lørdag d. 16. januar 2021 - �rgang 15

Året der - heldigvis - gik 2020

02-01-2021

Af Jacob Dalgaard

Vi har taget afsked med 2020. Heldigvis for det. Sjældent har menneskeheden set frem til et årsskifte som i 2020. Vores gode hverdagsliv blev med et ødelagt en martsdag, som kommer til at stå som en milepæl i vores liv i resten af livet.

Alligevel vil vi skue tilbage på 2020 med lokale briller. Jeg vil ikke dvæle mere ved coronaen, som har fået så rigelig med opmærksomhed, for der skete trods alt andre ting, selv om epidemien kastede lange skygger over det meste af året.

Opløftende var det heller ikke for Løgstør, at turistkontoret i 2020 lukkede og flyttede til Aars. Herfra skal turistindsatsen for Vesthimmerland nu varetages i det nye Destination Himmerland, som åbenlyst skriver på sin nye hjemmeside, at Himmerland ingen topattraktioner har. Men til gengæld er her dejligt. Jovist.

Den 19. januar skete der noget i Løgstør, som efterhånden virker som noget fra gamle dage. 1.070 mennesker var samlet til bierfest i Lanternen. Siden blev alle offentlige fester aflyst, og både konfirmationer, bryllupper og selv begravelser blev udskudt eller helt aflyst for at undgå større forsamlinger.

Løgstørs DNA gennem de seneste 15-20 år har ellers været at samle mange mennesker til forskellige events. Kun fremtiden kan vise, om det lykkes at genetablere det tabte. Et plaster på såret kom der fra kommunen, som havde 800.000 kroner i overskud til turismeindsats, men tiden var ikke til at få besøg af turister. En stor del af det beløb gik derfor til at købe musikoplevelser i Løgstør i sommer, så man i det mindste på afstand af hinanden kunne nyde sommeren på havnen.

Når folk nu er lokket på havnen, skal de også gerne slå et smut op i hovedgaden og handle i butikkerne. Det har der været snakket om i årevis. I januar blev snak omsat til handling, da et hus blev revet ned for at skabe en passage fra Kunsttorvet til handelsgaden. Passagen får endnu større berettigelse, når det nye havnebassin om et par år er gjort til virkelighed omtrent lige ud for passagen. Havneudvidelsen blev en kommende realitet, da byrådet i efteråret vedtog budgettet for de kommende år. 

Men lægevagten på Farsø Sygehus blev nedlagt netop som pandemien tog fat i Danmark. Det kan hverken et nyt sundhedshus i både Aalestrup og Farsø erstatte. Heller ikke det glædelige budskab om, at Vesthimmerland skal have en nærpolitistation igen, kan hjælpe de vesthimmerlændinge, som har brug for en lægevagt. Sundhedsminister Magnus Heunicke har haft travlt med at holde pressemøder og har næppe bemærket et brev med et nødråb fra Vesthimmerlands borgmester i sagen. 

Senere på året blev åbningstiden på skadestuen på Farsø Sygehus udviddet som et plaster på såret.

På Løgstør Parkhotel blev de røde faner luftet, da 3F indledte en konflikt mod Rimbach ApS, som ejer Løgstør Parkhotel , Løgstør Badehjotel og Nilles Kro i Sabro. Selskabet nægtede at indgå overenskomst med Horesta, og så blev der med avisannoncer og demonstrationer sat hårdt mod hårdt.

Svømmeklubben RASK kom også i krise, og en nedlæggelse var tæt på en realitet. Men så kom Løgstør Håndboldklub og tog over. Nu er sejlet sat til at få svømmeklubben på ret køl og få bygget en svømmehal i tilknytning til Lanternen.

Lanternen nåede i 2020 endnu et delmål, da det nye Løgstør Stadion efter et par års forsinkelse blev anlagt på Sdr. Ringvej. Både med græsbaner og en stor kunstgræsbane. Så er det bare at håbe, at forsamlingsforbuddet på 10 ikke bliver permanent. 

For de fleste er det en selvfølge, at infrastrukturen virker. Men for rigtig mange pendlere ind og ud af Løgstør bød foråret og sommeren på trænglser, da Viborgvej blev lukket i Raunstrup. I mange uger blev al trafik ledt af den smalle Holkasmindevej, der led voldsom overlast, og mange bilruder fik stenslag til følge. 

Færgeoverfarten til Livø var også i fare, men en ny operatør tog over efter Miniline, da borgmester Per Bach Laursen og nu afdøde Uffe Bro som formand for Teknik- og Miljøudvalget 1. maj klippede den røde snor og bød velkommen til JK Shipping, der nu besejler ruten mellem Rønbjerg og Livø. I juli kunne man endda sejle med ganske gratis takket være en hjælpepakke fra staten.

Skoledebatten lå i 2020 i et forholdvis roligt leje, omend der gik politik i den på Aars Skole, hvor man ikke kunne blive enige om antallet af klasser. I Vindblæs smiler man, for her blev der bevilget over 30 millioner kroner til en ny skole, som skal samle Toppedalskolen på én matrikel i Vindblæs. Løgstør Skole kunne også smile, da man kunne indvie den færdigrenoverede skole. 

På Thorup Sletten ved Aggersborg blev en stor vindmøllepark indviet, og opførelsen af Danmarks største landbaserede vindmøllepark skulle også have været i gang i Nørrekær Enge. Alt var klar, indtil Planklagenævnet satte en kæp i hjulet på projektet i milliardstørrelsen. Vesthimmerlands Kommune havde overset en flagermus i planprocessen. Av av!

I 2020 påbegyndtes en markant udbygning på dagligvareområdet. Mest markant i Aars, hvor der er bygget ny Aldi og bygges ny Lidl. I Farsø er man i færd med at bygge ny Aldi og ny Netto, og der bygges til Fakta-butikken i Farsø Rådshuscenter, hvor Superbrugsen til gengæld snart lukker. I Løgstør er man også i færd med at bygge ny Aldi-butik. 

Så mens mange erhvervsdrivende i 2020 har været tvangslukket og overladt til kompensationsordninger har andre brancher haft ekstraordinært travlt med at bygge, sætte nye køkkener op og renovere nykøbte sommerhuse, som har været en eftertragtet vare til erstatning for de manglende charterture sydpå. 

Det var 2020 komprimeret. Mor Mette siger, det værste år er overstået og at det bliver bedre til påske. Forhåbentlig får hun ret.

Godt nytår.

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!