Tirsdag d. 29. september 2020 - �rgang 15
Tidligere borgmester i den gamle Aars Kommune, Per Nørgaard; folketingsmedlem for Venstre, Marie Bjerre; museumsdirektør for Vesthimmerlands Museum, Broder Berg.

Aars og Venstre fejrede dobbeltjubilæum i Aars

15-09-2020

Fyrre borgere havde fundet vej til Vesthimmerlands Museum i Aars mandag den 14. september. Anledningen var fejringen af to gange 150-års jubilæum for hhv. Aars By og partiet Venstre. Begge kan som bekendt skrive året 1870 som oprindelsestidspunkt.

Museumsdirektør Broder Berg fortalte levende om Aars Bys udvikling op igennem tiden fra en støvet landevej med nogle få huse og en kirke over tiden som stationsby og jernbaneknudepunkt til i dag, hvor Aars er både industri- og uddannelsesby - og hovedby i Vesthimmerland. Broder Berg ledsagede sit indlæg med billeder fra den aktuelle fotoudstilling om Aars By gennem 150 år. Der var mange billeder som viste fx ombygningen af kirken i 1922 og den enorme udvikling af butikslivet i Himmerlandsgade.

Tidligere borgmester i den gamle Aars Kommune, Per Nørgaard, gav et muntert indblik i den lokale politik med fokus på tiden fra Anden Verdenskrigs afslutning til i dag. Det var en tid præget af stor udvikling, og hvor partiet Venstre i lange perioder havde borgmesterposten. Per Nørgaard nævnte at byens kraftige udvikling i høj grad hang sammen med, at der var tætte forbindelser og godt samarbejde mellem kommunen, det lokale erhvervsliv og pengeinstitutter. Det bevirkede, at der ofte ikke var ret langt fra tanke til handling. Især en person som Holger Mikkelsen havde i en længere årrække op gennem 1960’erne stor indflydelse på udviklingen.

Folketingsmedlem Marie Bjerre agerede på fornem vis stand-in for Venstres partiformand Jakob Ellemann-Jensen, som desværre blev forhindret i at deltage på grund af rygproblemer. Marie Bjerre ridsede kort hele Venstres historie op og nævnte bl.a. partiets rolle i indførelse af parlamentarisme i 1901 og kvinders valgret og valgbarhed i hhv. 1908 og 1915. Hun kom også ind på Venstres rolle i vor tid, hvor partiet har haft statsministerposten i 14 ud af de sidste 18 år. Der blev endvidere plads til at sige lidt om helt aktuelle politiske emner som socialpolitik og miljøpolitik. Marie Bjerre rundede sit indlæg af med nogle tanker om Venstres rolle i fremtiden i et stadig mere fragmenteret partipolitisk landskab med mange små partier. 

Efter indlæggene var der kaffe og kage på ægte corona-vis: publikum blev siddende på deres pladser, mens kaffen blev serveret på en lille bakke. Efterfølgende var der en livlig debat og spørgsmål fra salen til alle tre indlægsholdere.
 

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!