Vesthimmerland har i disse dage besøg af to afrikanere fra det lille bjergland Lesotho.
Besøget er kommet i stand fordi den danske forening ”Denmark Lesotho Network” og en NGO i Lesotho: ”Rural Self-help Development Association” (RSDA) sammen arbejder på at hjælpe 40 landmandsgrupper i Lesotho til at blive bedre organiserede og bedre fortalere, således at de kan påvirke politikerne i deres eget land. Projektet er støttet af Danida og varer i to år.
De to gæster er Fru Mampo Thulo, som er direktør for RSDA og Hr Makhema Matsaba, som er bestyrelsesformand og repræsentant for landmandsgrupperne.
Afrikanerne har blandt andet været på besøg hos Jan Pedersen, økologisk mælkeproducent ved Haubro. Mødet blev ramme om en engageret dialog mellem en dansk økolandmand og to økojordbrugere fra Lesotho. Selvom der er milevid afstand mellem de to lande målt i teknologi er der alligevel områder, hvor landmænd slås med de samme problemer. Hvordan holder man mest effektivt ukrudtet i skak? Hvordan laver man en god ensilage?
Ensilage var i det hele taget et emne, som havde stor interesse, fordi nogle af landmandsgrupperne i Lesotho, som er rigtig gode til at lave hø, er ved at gå over til ensilage, som de mener giver en højere ydelse. Jan Pedersen fortalte beredvilligt om sammensætningen af den ensilage, som hans jerseykøer stod og spiste, og det svimlede nærmest for gæsterne, da de så malkekarrussellen i funktion. Ikke kun fordi den kører rundt, men også fordi man kan malke 250 køer på 2-3 timer.
I løbet af ugen har de to afrikanere mødt tidligere direktør for Landbrug og Fødevarer Peter Christian Ottesen, som har fortalt historien om andelsbevægelsen og de danske landbrugsorganisationers vej til den magtfulde position, de har idag. Ved Vamdrup har de besøgt en økologisk frilandssvineproducent, og ved Them har de besøgt en økologisk frilandsfjerkræproducent. På international afdeling på Videncenter for Landbrug i Skejby er de blevet introduceret til muligheder for funding via EU.