Torsdag d. 22. august 2019 - �rgang 14

Borgmester vil have kommission til at lave udligningsreform

07-05-2019

Vesthimmerlands borgmester Per Bach Laursen er én bandt 30 borgmestre i Danmark, der sammen med Balance Danmark og Landdistrikternes Fællesråd har skrevet under på et åbent brev til Folketinget med ønske om nedsættelse af en hurtigt arbejdende kommission, som skal komme med forslag til en ny og mere fair udligningsreform.

"Kommissionens opgave er i bund og grund meget simpel. Der skal udarbejdes et forslag til et nyt kommunalt udligningssystem, der tager udgangspunkt i det egentlige formål med systemet: At sikre alle landets kommuner nogenlunde lige muligheder for at tilbyde borgerne velfærd ved et nogenlunde lige beskatningsniveau. Velfærd, som vel at mærke skal forstås som servicetilbud til børn, unge og ældre mv. – ikke udgifter til indkomstoverførsler," står der i brevet, som er sendt til alle folketingsmedlemmer og kandidater.

Ligegyldigt hvordan vi vender og drejer det, og ligegyldigt hvor i landet man er borgmester, så er fakta, at udligningsordningen ikke lever op til sit formål i dag. Vi har ikke lige velfærd, og vi har ikke et nogenlunde lige beskatningsniveau på tværs af landets kommuner, lyder kritikken fra de 30 borgmestre.

Afsenderne mener, at det nuværende system indeholder en helt grundlæggende geografisk skævhed mellem hovedstadsområdet og resten af landet. Den betyder, at kommunerne i hovedstadsområdet, sammenlignet med resten af landets kommuner, har råd til at bruge betydeligt mere på deres servicetilbud til børn, unge og ældre – vel at mærke til en lavere beskatningsprocent:

"Det er kort sagt ikke rimeligt, at danskere, der bor uden for hovedstadsområdet, i gennemsnit betaler mere i skat og samtidig må tage til takke med ringere velfærdstilbud."

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!