Onsdag d. 19. juni 2019 - �rgang 14

Borgmestre mødes om danske ringborge

23-12-2018

Et nyt samarbejde på borgmesterniveau skal sikre de danske ringborge optagelse på UNESCO's verdensarvsliste.

Af Jacob Dalgaard

Vesthimmerlands Kommune har efterhånden ventet længe - faktisk siden 2014 - på at få fint besøg fra ICOMOS, som indstiller bygninger og steder til optagelse på UNESCO's verdensarvliste. Nu ser 2018 også ud til at gå uden en lyd fra ICOMOS.

Det har fået Køges borgmester Marie Stærke til at tage initiativ til et møde mellem de fem borgmestre i Danmark, der kan bryste sig af at have en ringborg i baghaven.

Vesthimmerlands Kommune har den største af ringborgene i Aggersborg, og borgmester Per Bach Laursen har taget positiv imod invitationen. De fem borgmestre har således aftalt at møde i det nye år.

I 2016 mislykkedes det at få Aggersborg med på verdensarvslisten sammen med en række andre vikingelokaliteter i Norden. Denne gang satses der mere snævert på at få de fem danske ringborge med, siger Per Bach Laursen, som for halvandet år siden i Økonomiudvalget var med til at afsætte 100.000 kroner til at få sat skub i optagelsen af Aggersborg på den prestigefyldte liste.

De fem danske ringborge:

Aggersborg blev fundet i 1947 og er den største af Danmarks fem ringborge.

Fyrkat ved Hobro blev fundet tre år senere.

Trelleborg i Slagelse Kommune er den første af ringborgene, som blev fundet. Det var i 1933.

Vallø Borgring vest for Køge er den senest fundne. Den dukkede op i 2014.

Nonnebakken i Odense er den ringborg i Danmark, som har været kendt længst. Den ligger under et villakvarter.

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!