Torsdag d. 21. februar 2019 - Årgang 14

Danmarks største vikingeborg tiltrækker besøgende fra hele verden

10-08-2018

Vikinger går aldrig af mode. Det er konstateringen efter endnu en succesfuld juli måned på Aggersborg, hvor Vesthimmerlands Museums guider har taget imod besøgende fra alle verdenshjørner.

USA, Canada, Schweiz, Italien, Belgien, Holland, Tyskland og Tjekkiet for blot at nævne nogle af de lande, hvor sommerens besøgende på Aggersborg har hjemme. Vikingetiden er i høj grad aktuel og ikke kun i Skandinavien. Det mærker man tydeligt på Vesthimmerlands Museum, som hver dag i juli måned bød kommunens indbyggere og besøgende udefra velkommen på den største af Harald Blåtands i alt fem danske ringborge. Igen i år rundede besøgstallet 3000 personer i det tidsrum museets guider dagligt var at finde på ringborgen.

”Vi oplever, at folk er meget positive over at møde en af vores guider, som kan formidle stedets historie og samtidig supplere med nyeste forskning inden for området”, fortæller museumsinspektør Maria Clement Hagstrup.

”Ringborgenes historie fascinerer fortsat mange, og dem, der besøger Aggersborg, kan bestemt ikke samles under en kategori”, fortsætter hun. ”Her kommer børnefamilierne, men også hardcore vikingeentusiaster, som ønsker alle detaljer om det imponerende bygningsværk”. 

Fra museets side er det en meget bevidst satsning at være til stede på dette vigtige arkæologiske fundsted og her give de besøgende en introduktion til ikke bare vikingetiden, men også andre kulturhistoriske seværdigheder i Vesthimmerland. I 970’erne, hvor borgen blev anlagt, var området et trafikalt knudepunkt, og dengang som nu passerer mange folk forbi. Nu om dage er kursen ofte sommerdestinationerne ved kysten, og af samme grund er det et godt sted at møde turisterne og yde den ekstra service, som gør Vesthimmerland til et attraktivt område at besøge.

Samtidig får museet med den direkte dialog gode input til nye formidlingstiltag på stedet, som forhåbentlig også bliver økonomisk mulige, hvis Aggersborg sammen med de andre danske ringborge opnår optagelse på UNESCO’s verdensarvsliste. En proces, der er sat i gang, og bestemt ikke uopnåelig. Hedeby, der i vikingetiden var Danmarks største og vigtigste by, blev i juli måned optaget på den eftertragtede liste, hvor kriterierne er, at der er tale om steder, byer, bygninger og monumenter af enestående og universel værdi for hele menneskeheden.

Endnu et led i formidlingen af Aggersborgs spændende historie udkommer medio august i form af en ny folder, som kort og præcist fortæller om borgen og den kontekst, den skal forstås i. Folderen er udgivet af Vesthimmerlands Museum i samarbejde med Aggersund og Omegns Borgerforening, der den 25. og 26. august inviterer til vikingedage på Aggersborg. Museet deltager begge dage kl. 10.30 med guidede rundture på borgen.

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!