Onsdag d. 26. juni 2019 - �rgang 14
Det haveaffald, du afleverer på genbrugspladsen i år, bliver til næste års kompost.

Den populære kompostordning fortsætter

03-04-2019

På genbrugspladsen kan du hente gratis kompost året rundt – og fra søndag den 7. april kan du også gøre det om søndagen, hvor åbningstiderne udvides i forbindelse med sommerhalvåret.

Komposten, som er en kraftig kompost med et højt gødningsindhold, er primært lavet ud af haveaffald fra borgernes haver og kommunens parker.

Først bliver haveaffaldet sønderdelt i mindre stykker. Herefter lægger man det i store bunker – såkaldte trapezmiler. Temperaturen inde i bunkerne stiger helt op til 70 grader, og undervejs vendes komposten maskinelt for at sikre, at komposteringen ikke stopper. I løbet af et års tid har den biologiske proces nedbrudt de organiske dele af plantematerialet og slået eventuelle plantesygdomme og ukrudtsfrø ihjel.

Til sidst sies komposten for at fange eventuelt større stykker træ, der måtte være tilbage - og så er komposten klar.
Komposten kan anvendes i køkkenhaven, prydhaven, græsplænen, i drivhuse, til stueplanter – og til plantning af buske og træer.

Da komposten er kraftig, anbefales det, at man aldrig sår direkte i komposten. Bland det i stedet op med sand, spagnum eller lignende. På Vesthimmerlands Forsynings hjemmeside og Facebookside kan man hente en lille folder, der fortæller mere om komposten og dens anvendelse.

Desuden anbefaler Vesthimmerlands Forsyning, at man selv går i gang med kompostering af eget have- og køkkenaffald. Der findes masser af inspiration på nettet. Kompostbeholdere kan købes på genbrugspladsen.

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!