Tirsdag d. 20. august 2019 - �rgang 14

Det gamle Aars er populært som aldrig før

11-02-2019

Der var fuldt hus, da Lokalhistorisk Arkiv Aars torsdag den 7. februar inviterede til endnu en af de populære billedaftener.

Med 72 deltagere var det en meget tilfreds arkivleder, som kunne berette om Aars fra den spæde begyndelse før jernbanen kom til og op gennem tiden.

Kim Ørsted Iversen har været leder af arkivet i godt ti år og er en meget vidende mand, når det gælder den kæmpe udvikling, som byen har gennemgået fra 1870 og helt op til nutiden. Han har for nyligt udgivet en forskningsartikel, som fokuserer på den kolossale vækst, Aars gennemgik i 1950’erne og 1960’erne. Og netop denne periode blev da også fremhævet under billedforedraget, som tog deltagerne med på en nostalgisk rejse, hvor omkring 100 fotos undervejs var med til at bringe minderne frem.

Kim Ørsted Iversen illustrerede, hvordan byen er gået fra at være en ubetydelig landsby med omkring 800 indbyggere i sidste halvdel af 1800-tallet til nu at være en pulserende by med mere end 8000 indbyggere. Der blev vist fotos af Himmerlandsgade i 1890’erne, telefoncentralen, elektricitetsværket, den første kro, andelsmejeriet, fjerkræslagteriet og ikke mindst byens stolthed fra omkring år 1900 – lystanlægget.

Sidstnævnte er næste projekt for den aktive arkivleder, som er godt på vej med en flot bog om netop denne ’grønne oase’, som blev til ved hjælp af driftige borgeres store fælles indsats i slutningen af 1800-tallet.

”Jeg bliver til stadighed fascineret over den drivkraft, der har fået denne by til at udvikle sig, som den har gjort”, fortæller Kim Ørsted Iversen. ”Særligt i første halvdel af 1900-tallet var der ikke langt fra tanke til handling, når nye initiativer skulle søsættes og netop lystanlægget er et godt eksempel”, understreger han.

Faktisk var anlægget både anlagt og åbnet, inden købskontrakten var faldet endeligt på plads, og det var ikke fordi, at sagen blev forhalet, men ene og alene fordi der blev truffet hurtige beslutninger.

Arkivlederen er glad for den store opbakning til de to årlige billedaftener og vil sørge for at finde større lokaler til efterårets arrangement, idet der allerede to dage før måtte meldes ”alt udsolgt”.

”Vi kan vel godt tillade os at konkludere, at der er stor interesse for byens historie, og med et kommende byjubilæum i 2020, er der al mulig grund til fortsat at fortælle historien om Aars gennem 150 år”.

 

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!