Fredag d. 19. juli 2019 - �rgang 14
Outlines direktør Jens Sørensen til venstre og medarbejder Stefán Ásgeirsson

Drømmejobbet behøver ikke ligge i landets største byer

08-01-2019

Selvom koncentrationen af indbyggere med en lang videregående uddannelse er steget med 64 procent de seneste ti år, så efterspørger flere af landets kommuner fortsat den højtuddannede arbejdskraft. Det gælder blandt andre hos Outline Vinduer i Farsø, hvor man er nødt til at tiltrække akademikere uden for kommunens grænser. Her har man netop ansat 30-årige Stefán Ásgeirsson fra Aalborg, som fremadrettet skal beskæftige sig med det, han allerhelst vil – nemlig forretningsudvikling i en virksomhed med en god forandringskultur.

I dag har knap ti procent af befolkningen en lang videregående uddannelse, og det er 64 procent flere end for bare ti år siden. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Dog er der stadig mange virksomheder i landets yderområder, der efterspørger akademikere, hvilket blandt andet skyldes, at koncentrationen af indbyggere med en lang videregående uddannelse er størst i og omkring landets største byer. 

Højest på listen, med over 20 procent, der har en lang videregående uddannelse, ligger nemlig kommuner som Gentofte, Frederiksberg og Rudersdal, mens Lolland, Morsø og Vesthimmerland kun ligger på omkring tre procent. Det mærker man eksempelvis hos Outline Vinduer i Farsø, hvor man må uden for kommunens grænser for at tiltrække den kvalificerede arbejdskraft:

- Siden jeg begyndte hos Outline Vinduer for ni år siden, har målsætningen været, at vi i højere grad skal ansætte akademikere for at højne niveauet yderligere. Dengang havde vi allerede dygtige folk i produktionen og gode systemer, men vi manglede højtuddannede, som kunne udvikle og udfordre forretningen og systemerne. Og her har vi med årene erfaret, at det generelt set er svært at tiltrække akademikere fra vores egen kommune, lyder det fra Outline Vinduers direktør, Jens Sørensen.

Derfor har det gennem de seneste år været vigtigt for Outline ikke kun at profilere sig i nærområdet, men også i høj grad at synliggøre for de omkringliggende kommuner, at Outline kan tilbyde spændende, faglige udfordringer og et godt arbejdsmiljø. Særligt har virksomheden måttet foretage rekrutteringsinitiativer målrettet Aalborg, som ligger cirka 45 minutters kørsel fra vinduesvirksomheden, da procentandelen af akademikere her er over landsgennemsnittet.

Pendler gerne for jobbet
Den indsats er blandt andet resulteret i, at 30-årige Stefán Ásgeirsson fra Aalborg, som har en kandidat i økonomistyring fra Aalborg Universitet, nu kan afslutte et toårig traineeforløb som direktionsassistent hos Outline. Han har fremadrettet en fastansættelse inden for forretningsudvikling og business intelligence i virksomheden – en mulighed og udfordring, som rammer præcis det, Stefán Ásgeirsson gerne vil:

- Da jeg blev færdiguddannet, var jeg i høj grad interesseret i et graduate-program, hvilket der dengang var begrænset af i Nordjylland. Her mindede Outlines traineeforløb, hvor man selv kunne vælge, om man ville i mesterlære som direktør eller specialist, meget om det. Og det viste sig at passe rigtig godt med den type stilling, som jeg godt kunne tænke mig, siger Stefán Ásgeirsson og fortsætter:

- Det åbnede op for nogle rigtig gode muligheder og udfordringer, som jeg måske ikke havde fået i landets største byer, hvor konkurrencen om arbejdspladserne er væsentlig større, eller i de større virksomheder, hvor indflydelse er begrænset. Hos Outline får jeg nemlig lov til at beskæftige mig med noget af det, som jeg allerhelst vil – nemlig forretningsudvikling i en virksomhed med en god forandringskultur, og det er en drøm for én med min baggrund og interesse. Og så gør det ikke noget, at jeg skal pendle til Farsø fra min bopæl i Aalborg.

Søger den næste trainee
Stefán Ásgeirsson har i sin traineeperiode hos Outline beskæftiget sig med alt lige fra større analyser og bearbejdning af data til rapportering og procesoptimering. Han er den fjerde i rækken, der tager det toårige forløb, og ifølge direktør Jens Sørensen, som har haft et tæt samarbejde med Stefán Ásgeirsson, er det netop unge talenter som ham, der er med til at hæve det generelle kompetenceniveau i virksomheden og således gøre Outline til en moderne, effektiv og digital produktionsvirksomhed:

- Det er en stor hjælp både for mig som direktør og for Outline, at der kommer unge højtuddannede ildsjæle ind. De kan nemlig via nytænkning og et anderledes perspektiv på tingene hjælpe os med at sætte rammerne, så der kan træffes gode ledelsesmæssige beslutninger og således løfte mig som leder. Det gælder eksempelvis inden for IT, hvor de har en viden, som er et rigtig godt supplement til mine lederevner, fortæller Jens Sørensen og forklarer, at opgaverne, som de forskellige trainees har fået, har spændt bredt:

- I starten handlede det meget om, at vi skulle have fokus på at automatisere og effektivisere de administrative processer og efter, at der var kommet styr på det, flyttede fokus sig til at skabe værktøjer, som gør arbejdet lettere for vores kunder. Her er Outlines lynlevering af døre og vinduer på fire hverdage og bestillingskonceptet Outline 24/7, hvor man kan bestille døre og vinduer døgnet rundt, gode eksempler på nyeste tiltag. Og i dag har ansættelsen af flere akademikere faktisk gjort, at vi er rigtig langt fremme, når det gælder digitalisering, mens det samtidig har skabt et overskud af ressourcer internt.

Jens Sørensen har i hele sin karriere haft omtrent 15 trainees, der alle er kommet direkte fra studiet og i mesterlære hos ham som direktør eller specialist. Her er Stefán Ásgeirsson den seneste i rækken, og når han afslutter sit forløb i begyndelsen af 2019, er Jens Sørensen og resten af Outline-teamet klar til at oplære og lære fra en ny trainee, som virksomheden netop nu er gået i gang med at søge.

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!