Tirsdag d. 19. januar 2021 - �rgang 15

Fjernvarmeforbrugere i Løgstør rammes ikke af ny klimalov

03-09-2020

Selv om Danmark i 2030 skal have reduceret sit CO2-udslip med 70 procent sammenlignet med niveauet i 1990, så får det ikke konsekvenser for fjernvarmeforbrugere i Løgstør, Vindblæs og Ranum, forudser fjernvarmeformand Uffe Bro.

Af Jacob Dalgaard

Selv om over 26% af danskernes CO2-udledning kommer fra opvarmning, vil det ikke kunne mærkes hos Løgstør Fjernvarme og selskabets forbrugere, at CO2-udledningen skal reduceres med 70 %. Løgstør Fjernvarme A.m.b.a.er nemlig allerede nået i mål. 

Det fortalte formand Uffe Bro, da Løgstør Fjernvarme mandag aften holdt generalforsamling i Lanternen med cirka 50 fremmødte.

Bredt set vil det kræve store investeringer i fjernvarmebranchen at opfylde målene.

-  Ser vi imidlertid på Løgstør Fjernvarme, kan vi konstatere, at vi ikke står overfor sådanne store investeringer. I 1990 havde vi et CO2-udslip på i alt 18.252 tons. I 2019 var vores CO2-udslip blevet reduceret til 249 tons. Udregnet pr. forbruger, er der sket en reduktion fra 17.23 tons til 0,097 tons. Totalt set har vi reduceret vores CO2-udslip med 99,4 %. Vi er altså nået betydelig længere, end det loven foreskriver – og det vel at mærke 10 år før vi er forpligtet til det, sagde Uffe Bro i sin beretning.

Trods dette kan formanden ikke love de lokale fjernvarmekunder, at varmeprisen ikke vil stige, for afgiftsystemet kan spille ham et puds. Der tales om at udfase biomasse, og det kan nemt gøres ved at lægge afgifter på træflis og træpiller og lignende. Men også her mener Uffe Bro, at Løgstør Fjernvarme er et skridt foran i den bæredygtige udvikling:

- Den biomasse, vi anvender, er imidlertid halmbiomasse, som jo genplantes hvert år, og derfor må betragtes som bæredygtig. Derfor tror vi ikke, at der kommer ekstra afgifter på halm. Endvidere skal landbruget også bidrage til den grønne opstilling, og det kan bl.a. ske ved, at landbruget leverer halm til fjernvarmeværkerne.

Fjernvarmeværket på Blekingevej i Løgstør benytter også træpiller, og selv om de anvendte træpiller er certificeret grønne, er bestyrelsen på udkig efter alternativer. 

Udover solvarme aftager Løgstør Fjernvarme også overskudsvarme fra Dankalk i Aggersund, og det bidrager positivt til CO2-regnskabet. Mere af den slags kan komme til, idet dyrefoderfabrikken Farmfood  har omlagt produktionen og fået en overskudsvarme, som virksomheden muligvis er interesseret i at sælge til fjernvarmekunderne. 

 

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!