Fredag d. 22. januar 2021 - �rgang 15
Helene Clemmensen (t.v.) er efter 52 år klar til at overdrage Guldsmed Clemmensen til Amanda Pejstrup

Generationskifte hos Guldsmed Clemmensen

23-09-2020

Den 152 år gamle sølv- og guldsmedeforretning Clemmensen i Løgstør skifter ejer fra 1. oktober, når bysbarnet Amanda Pejstrup overtager butikken.

Tekst og foto: Jacob Dalgaard

Når Helene Clemmensen på onsdag den 30. september holder fyraften og lukker butikken, afleverer hun nøglerne. Efter 52 år i butikken er det hendes sidste arbejdsdag. Hun er rundet 69 år, og tiden er kommet, hvor hun efter eget udsagn har alderen til at stoppe. Og det gør hun så.

Men det er ikke uden vemod, erkender hun.

- Butikken er mit barn, og det har været hele mit arbejdsliv. Men jeg er glad for, at det er Amanda, der skal overtage. Hun er lokal og en god pige, så jeg kan mærke, at det er, som det skal være. Det betyder meget, hvem der kommer efter, og jeg har en god mavefornemmelse, siger Helene Clemmensen om den forretningsoverdragelse, der finder sted med virkning fra 1. oktober. 

Amanda Pejstrup er 43 år og er opvokset og bosat i Løgstør. Hendes forældre har i mange år drevet skobutik, hvor hun selv har fået stor erfaring med butiksdrift i Løgstør. 

De seneste 3 år har hun været kommunal dagplejemor, men da børnetallet i Løgstør er vigende, var der ikke længere arbejde til hende i den branche. 

Derfor var det også en kærkommen gave, da Helene Clemmensens revisor, Tom Cortsen, foreslog Amanda som efterfølger i guldsmedeforretningen. 

- Jeg havde selv tænkt tanken, da jeg vidste, at Helene overvejede at afhænde butikken, så det satte nogle tanker i gang, og jeg har heller ikke helt kunne slippe detailhandelen, siger Amanda Pejstrup. 

Svoger køber ejendommen

Mens Helene Clemmensen har solgt selve forretningen til Amanda Pejstrup, er ejendommen i Østerbrogade solgt til Amandas svoger Lars Drejer, hvor hun fremover lejer sig ind i butikslokalet. Helene Clemmensen selv er flyttet ud af lejligheden ovenpå, som nu er klar til nye beboere. Det bliver dog ikke Amanda, der selv bliver boende på Golfvænget i den sydlige udkant af byen.

Til gengæld overtager Amanda Pejstrup butikkens erfarne medarbejder, Tina Bisgaard, som har været hos Guldsmed Clemmensen i 18 år. Hun bliver også Amandas læremester, for selv om Amanda er begyndt at læse sig gennem tykke bøger om guld og sølv, ligger hendes ekspertise mest på butiksdrift.

Indtil videre fortsætter Amanda guldsmedeforretningen som om intet var hændt, men på sigt kan der godt komme forandringer, siger hun. 

Fakta:
Forretningen blev grundlagt helt tilbage i 1868 af familien Mortensen, der drev den i to generationer indtil 1930, hvor Dorthea og Niels Clemmensen overtog den. Deres søn, Leo Clemmensen, overtog butikken i 1964, og Helene kom til i 1968. Siden Leos død i 2017 har Helene drevet forretningen videre alene. Med Amanda Pejstrups overtagelse er det således blot den tredje familie, der driver forretningen i løbet af mere end 150 år.  

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!