Søndag d. 24. januar 2021 - �rgang 15

Hans hjerte bankede for Løgstør

30-12-2020

En af Vesthimmerlands og i særdeleshed en af Løgstørs mest markante politikere de seneste 25 år er død 75 år gammel.

Af Jacob Dalgaard

Det socialdemokratiske byrådsmedlem og formand for Teknik- og miljøudvalget, Uffe Bro, døde i nat 75 år gammel efter en kort sygdomsperiode, der har afskåret han fra at deltage i de sidste par byrådsmøder.

Uffe Bro har markeret sig i lokalpolitik siden han i 1994 første gang blev valgt ind i kommunalbestyrelsen i Løgstør. Selv om han egentlig var socialdemokrat stillede han op for en borgerliste. Som det fremgår af bogen "Klasse A" skrevet af Pernille Vigsø Bagge, var det Uffe Bros problemer med at indordne sig under daværende socialdemokratiske Løgstør-borgmester Leif Højbjerg, der fik ham til at stille op for en lokalliste.

Denne manøvre er måske meget kendetegnende for Uffe Bro, der ikke har været bleg for at gå sine egne veje. Han stillede op for Borgerlisten ved kommunalvalget i 1993, og ved valget fire år senere blev han valgt ind - men på den socialdemokratiske liste, som han har repræsenteret lige siden. 

Socialdemokratiets nuværende borgmesterkandidat, Asger Andersen, begræder tabet af sin byrådskollega.

- Det er et stort tab for det lokale demokrati. Uffe har været god til at tage nogle reelle og nøgterne beslutninger. Han var ikke advokat for ingenting. For ham var det altid vigtigt at have et ordentligt grundlag for beslutningerne, så de holder både i dag og i morgen. Men man skal heller ikke være i tvivl om, at hans hjerte bankede for Løgstør, siger Asger Andersen. 

Uffe Bro og Asger Andersen har tilfældigvis altid siddet ved siden af hinanden i byrådssalen i Vesthimmerlands Kommune. Men selv om de er fra samme parti, har de ikke altid været enige. Asger Andersen husker afstemningen om musikhuset i Aars, hvor Uffe Bro modsat Asger Andersen stemte imod. 

- Men vi har altid haft respekt for vores politiske forskelligheder, siger Asger Andersen. 

At Uffe Bro var bramfri kom ofte til udtryk i byrådssalen, hvor medlemmerne let blev trynet af Uffe Bro, hvis de ikke var ordentlig forberedt. Med en advokats retorik formåede han ofte at få det sidste ord. 

Selv om han ofte fik det sidste ord, fik han ikke altid sin vilje. Han var en livsnyder, der elskede en fadøl og en cigaret, og da byrådet vedtog en rygepolitik for Vesthimmerlands Kommune, måtte selv Uffe Bro modvilligt bøje sig og slukke cigaretten, når han var på rådhuset. Men også her fik han på sin egen måde det sidste ord. Med sin vanlige sans for at demonstrere sin uvilje, kunne seerne på hans allersidste byrådsmøde se ham sidde og ryge en cigaret fordi mødet blev afholdt virtuelt. 

Uffe Bro kunne på mange virke arrogant, men han havde også lune og selvironi. I et læserbrev fra 2013 skrev han her på Lokaltindblik.dk om sine overvejelser om at genopstille til byrådet:

"Jeg har derfor stillet mig selv det spørgsmål, om en politisk ukorrekt person, der udover at være en gammel mand, der er skaldet og småfed og som både ryger og drikker, kan blive ved med at stille op til et politisk hverv?"

Men han stillede op igen og igen og blev valgt. For hans politiske resultater udeblev ikke. Asger Andersen fremhæver en af de seneste bedrifter, hvor Uffe Bro takket være sin grundighed fik gennemtrumfet en ny lystbådehavn i Løgstør.

- Den vil blive et levende minde, som kommer til at stå ham til ære, siger Asger Andersen.

Et andet socialdemokratisk byrådsmedlem, Per Jensen, bekriver på Facebook Uffe Bro således:

"Uffe var højt begavet. Dette kombineret med en skarp tunge og indimellem satirisk/ironisk tone gjorde, at han ikke altid var lige populær blandt politiske modstandere. Det ragede ham dog en høstblomst. Han sagde, hvad han mente, også til vi socialdemokratiske partifæller. Og man skulle stå mere end tidligt op for at matche hans stringente måde at argumentere for sin sag. Det skulle de også i forvaltningen, hvor han ikke lagde skjul på, at han var dens politiske chef. Til gengæld blandede han sig ikke i de ting, der alene var forvaltningens ansvar."

Som nævnt var Uffe Bro advokat og havde sin egen praksis i Løgstør i mange år, og i mere end 25 år var han også formand for Løgstør Fjernvarme. I mange år var han også formand for brancheorganisationen Dansk Fjernvarme. Sideløbende havde han en militærkarriere som oberstløjtnant.

Hans tomme stol i byrådssalen skal nu besættes af en suppleant. Den plads går til Mikael Toft fra Gislum.

Uffe Bro efterlader sig sin hustru Britta og børnene Signe og Carl Christian.

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!