Onsdag d. 19. juni 2019 - �rgang 14

Moden interesse for sundhedspolitik i Vesthimmerland

09-01-2019

Omkring 100 mennesker mødte i går op til paneldebat i Aktivitetscenteret i Aars med medlemmer af sundhedsudvalget i Vesthimmerlands Kommune.

Tekst og foto: Jacob Dalgaard

Er Vesthimmerlands Kommune gearet til at tage imod borgere, når de kommer hjem fra et af regionernes sygehuse, og hvad er forskellen på akutpladser, rehabiliteringspladser og aflastningspladser?

Disse og mange andre spørgsmål om sundhedspolitik haglede som hidsige byger ned over medlemmerne af kommunens sundhedsudvalg, da de i går var inviteret til paneldebat i Aktivitetscenteret i Aars. Bag invitationen stod de fire afdelinger af Ældre Sagen i Vesthimmerland, og fremmødet på omkring 100 mennesker  - primært seniorer - vidner om, at sundhedspolitik vækker større interesse med alderen.

I panelet sad Palle Jensen (S), Pia Buus Pinstrup (K), Lise Lotte Lynge Jensen (DF), Morten Mejdahl og Per Bisgaard (V).

Kommuner og  regioner skal hvert 4. år udarbejde en ny sundhedsaftale, som fastsætter rammer og målsætninger for samarbejdet mellem parterne indenfor sundhedsområdet. En ny og revideret udgave af aftalen er netop nu i høring, og det foreliggende udkast er sundhedsudvalgsformand Palle Jensen (S) godt tilfreds med, sagde han på mødet i går, selv om han er villig til at ændre lidt i teksten.

Palle Jensen kunne også bryste sig af, at Vesthimmerland allerede på et af indsatsområderne allerede har lagt sig i spidsen ved at indføre rygestop på alle kommunens arbejdspladser.

Plads til en linje om alkohol

Venstres medlem i udvalget, Morten Mejdahl, mente dog, der nok kunne blive plads til at opprioritere bekæmpelse af alkoholmisbrug:

- Vi har 400 personer, som hvert år henvender sig på misbrugscenteret hernede på Anlægsvej, fordi de har erkendt, at de har et problem. Jeg synes, der mangler noget i Sundhedsaftalen på det område, så måske der kan blive plads til en ekstra linje om det.

Svært forståelige dagsordener

Hvis borgerne skal følge med i Sunhedsudvalgets arbejde, er dagsordenerne det bedste redskab. Men de er ikke let at forstå for almindelige mennesker, lød en del af kritikken.

Palle Jensen erkendte, at der er plads til forbedringer, og han tilføjede, at dagsordenerne med sine fagudtryk til tider også volder politikerne besvær.

Morten Mejdahl var enig:

- Dagsordenerne er svære og fyldt med udtryk, som jeg i hvertfald ikke lærte på Bakkeskolen i Salling.

Sundhedshus i Aalestrup

Der blev også drøftet sundhedshuse, og her gav Per Bisgaard (V) en status. Selv om det er Regionens opgave at sikre praktiserende læger, har Vesthimmerlands Kommune valgt at gøre en aktiv indsats for at gøre sig til overfor nye læger. Strategien har været at etablere sundhedshuse, hvor læger tilbydes fællesskaber med andre aktører indenfor sundhedssektoren.

I første omgang blev der søgt 42 millioner kroner til et sundhedshus i Farsø fra en statslig pulje, men der blev kun givet 2 millioner, og så faldt projektet til jorden.

Der var mere held, da en arbejdsgruppe i Aalestrup søgte om otte millioner og fik de seks. Siden er flere midler kommet til, og i efteråret 2020 står et nyt sundhedshus i Aalestrup klar til læger, tandlæger, apotek og forskellige terapeuter, fortalte Per Bisgaard.

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!