Mandag d. 21. maj 2018 - Årgang 13

Landmand kæmper for overlevelse på Christiansborg

16-05-2017

Fremtiden er uvis for landmand Hans Andersen, som ser ud til at skulle lukke for mælkeproduktionen på Enghavegård i Mosbæk øst for Aars.

Totaldepositionskravene for ammoniak vil få fatale konsekvenser for flere landmænd i de kommende år, når en stor mængde miljøgodkendelser skal revurderes. For Hans Andersen vil det betyde, at han må dreje nøglen om til sin mælkeproduktion – og i værste fald lukke sin bedrift uden en eneste krone i erstatning.

Onsdag skal han, sammen med Agri Nord og Knud Kristensen, borgmester i Vesthimmerlands Kommune, til møder på Christiansborg med politikere fra partierne Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative.

Låst i en umulig situation

Hans Andersen har en mælkeproduktion med 250 køer. Klods op og ned af gården ligger et udpeget Natura 2000-område med ammoniakfølsomme habitatnaturtyper. Hans Andersen venter nu på en revurdering af sin miljøgodkendelse, og det ser det ud til, at han skal reducere ammoniakudledningen med mere end 97 pct. på det nærmeste af de ammoniakbeskyttede naturområder og ligeledes foretage afgræsning af området. Det kan slet ikke lade sig gøre uden at vinke farvel til størstedelen af køerne, hvorfor det er umuligt at have mælkeproduktion på ejendommen i fremtiden.

Det vil efterlade Hans Andersen med et ejendomsværditab på 10 mio. kr. Derfor ser det sort ud med at skaffe finansiering til at flytte mælkeproduktionen til et anden ejendom i nærheden, som Hans Andersen ellers gerne vil.

- Jeg vil langt hellere udvikle end afvikle, men den politiske virkelighed giver mig ikke mange muligheder. Vi er sådan set låst i en umulig situation. Jeg håber inderligt, at vi kan få nogle politikere til at reagere. Hvis man strammer for hårdt, rykker man jo produktionen ud af landet til konkurrenter, som slet ikke er lige så miljøeffektive, som vi er i Danmark, udtaler Hans Andersen.

Ingen erstatning

For at gøre ondt værre ser det ikke ud til, at Hans Andersen skal forvente en rød øre i erstatning, selvom han skal lukke og slukke på grund af et myndighedsindgreb i en eksisterende produktion.  

Ved ekspropriation til byggeri af en jernbane eller motorvej ville det være utænkeligt ikke at overveje erstatning, men her ser det ud til, at Hans Andersen står uden retssikkerhed og handlemuligheder. I husdyrloven er indgreb nemlig indført som generel erstatningsfri regulering. 

Sønnen har givet op

Hans Andersen er 6. generation på Enghavegård og i mange år var det planen, at sønnen, Niels Kristian Andersen, ville overtage bedriften og blive 7. generation på familiegården. Men han har givet op:

- Der er hverken udviklingsmuligheder eller fremtidsudsigter for gården, som det ser ud nu. Det er svært at forstå, det kan være rigtigt, siger Niels Kristian Andersen og fortsætter:

- Egentlig vil vi jo bare gerne passe vores arbejde, men det slår mig også, om det overhovedet er lovligt at gribe så voldsomt ind uden at give erstatning.

Onsdagens møder på Christiansborg er med Erling Bonnesen (V), Thomas Danielsen (V), Lise Bech (DF), Pia Adelsteen (DF) og Mette Abildgaard (K). Foruden Hans Andersen, Niels Kristian Andersen og Knud Kristensen (K) deltager også Carl Chr. Pedersen, formand for Agri Nord samt Carsten Aarup, miljø- og virksomhedsrådgiver i Agri Nord.

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!