Torsdag d. 6. august 2020 - �rgang 15

Live-streamet foredrag om Einstein og tid

09-01-2020

Man bliver nogle gange mødt med replikken ”Javel, Einstein!”, når man kloger sig på et eller andet emne i en samtale. Men hvem var han egentlig, denne Einstein, og hvad gik hans relativitetsteori i grunden ud på?

Det kan man som almindelig borger blive klogere på ved et live-streamet foredrag på Vesthimmerlands Gymnasium og HF tirsdag den 4. februar ved professor i relativistisk fysik Ulrik Uggerhøj, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet. Han har bl.a. skrevet en bog om emnet med titlen ”Tid”.

De fleste af os kan sige, hvad klokken er, men snakker hurtigt sort, hvis vi skal forklare tiden. Tid bestemmes nemlig ikke af viserne på et ur, men af indbyrdes bevægelse, tyngdekraft og lysets hastighed. Det er nok derfor, Kaj og Andrea synger, at tid "er noget mærkeligt noget", og derfor selv Albert Einstein skulle bruge to relativitetsteorier til af få hold på den.

I foredraget i begyndelsen af februar vil Uggerhøj, ved hjælp af simple animationer, give tilhørerne indsigt i nogle af den specielle relativitetsteoris mest overraskende konklusioner: at tid, længde og samtidighed ikke er absolutte begreber, men afhænger af bevægelsen af den person, der beskriver de fysiske størrelser. Man får også forklaret Einsteins berømte ligning, E = mc2.

Foredraget er en fortsættelse af den række af offentlige foredrag fra Aarhus Universitet, som VHG også inviterede interesserede ind til i efteråret. Der er gratis adgang, og gymnasiet byder på en lille forfriskning undervejs. Det sidste foredrag afholdes tirsdag d. 3. marts. Her er det virusforsker Anders Fomsgaard, der taler om ”Det er bare en virus”.
 

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!