Mandag d. 23. september 2019 - �rgang 14

Ny viden på nye skilte på Aggersborg

28-05-2019

Selvom ringborgene har mere end 1000 år på bagen, så bliver der ved med at dukke ny viden op om de imponerende bygningsværker fra vikingetiden. Derfor har Vesthimmerlands Museum nu fået opsat fire nye skilte på Aggersborg, som kan supplere den allerede eksisterende fortælling om stedet.

De seneste tre år har guider fra Vesthimmerlands Museum hver dag i juli måned været at finde på Aggersborg. Her har de formidlet områdets spændende - og ikke mindst lange historie - og samtidig været i tæt dialog med de mange sommergæster. Guidernes tilstedeværelse har været en stor succes, idet de har kunnet perspektivere den formidling, der allerede findes på stedet, med den store udvikling, der er sket inden for forskningen, siden udstillingsbygningen blev opført i 1995.

Med de fire nye skilte gøres endnu mere viden om den største af Harald Blåtands danske ringborge nu tilgængelig.

”Vi er taknemmelige over støtten fra Nordea-fonden, som har gjort det muligt for os at supplere med noget af den viden, som hidtil ikke har været at finde her på stedet,” forklarer museumsinspektør Maria Clement Hagstrup fra Vesthimmerlands Museum.

De nye skilte fortæller bl.a. mere om de mange genstandsfund fra Aggersborgområdet, et af vikingetidens største fundkomplekser, møntproduktionen i Ørbæk og meget væsentligt den sammenhængende historie, der tegner sig, om Vesthimmerland som et sandt magtlandskab i vikingetiden. Arkæologiske fund fra området, heriblandt ryttergraven fra Næsby, fortæller nemlig noget om hele egnens tætte forbindelse til magteliten og den handelsrigdom, som knyttede sig til Limfjorden.

”Vores viden om Aggersborg – og ringborgene i det hele taget – bliver stadigt større i disse år, så derfor er vi glade for at kunne dele noget af det helt nye, og også noget, som nogle måske har hørt om, men som ikke er blevet fortalt dengang i midten af 90’erne, hvor den nuværende formidling på stedet blev etableret”, fortæller Maria Clement Hagstrup.

De nye skilte kommer dog ikke til at tage jobbet fra museets guider, som også i år vil være at finde på Aggersborg i hele juli måned, idet museet i høj grad hylder det levende ord og den personlige formidling.

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!