Torsdag d. 22. august 2019 - �rgang 14
26-årige Michelle fra Hornum er elev på bygningsserviceuddannelsen og ses her i gang med en af de mange opgaver, som eleverne fra TAMU har hjulpet med: Opførelsen af et solidt egetræshegn. Hun elsker at arbejde udendørs og har allerede flere jobtilbud på hånden efter endt uddannelse.

Omfattende samarbejde bag ny formidling af stenalderen i Ertebølle

02-05-2019

Udendørsarealerne på Stenaldercenter Ertebølle har det seneste år gennemgået en stor forandring, og den 15. juni åbner landets største og mest moderne oplevelsescenter til udendørsformidling af stenalderen. Anlægget er opført med hjælp fra en lang række af vidt forskellige faggrupper.

”Det er noget med nogle vogne, en vej og så begravelser”, fortæller 26-årige Michelle fra TAMU Vitskøl, mens hun er i fuld sving med at opføre et imponerende palisadehegn i eg lige ved siden af de netop anlagte store stendynger.

Michelle går på den treårige bygningsservice-uddannelse og har sammen med flere af de andre elever siden efteråret 2018 været en stor del af opførelsen af det nye godt 25.000 m2 store oplevelseslandskab på Stenaldercenter Ertebølle.

Vejen og vognene, hun refererer til, er de tre stendyngegrave, der er anlagt langs et hjulspor i den del af området, som kommer til at udgøre bondestenalderen. Her vil de besøgende fremover kunne opleve nogle af fortidens mest gådefulde grave. En ”menneskegrav” og to kvæggrave, arrangeret som vogn og okseforspand, forseglet under en dynge af sten og anlagt på lange rækker ved fortidige vejforløb, som var der tale om konvojer af oksetrukne vogne gennem landskabet.

For Michelle og hendes to medstuderende, 21-årige Mikkel og 20-årige René, har det været sjovt at være med på ”rejsen” tilbage til stenalderen, og noget helt andet end det, de til dagligt beskæftiger sig med.

”Jeg elsker at være ude og bruge en masse energi og mærke trætheden til aften”, forklarer Michelle, der netop har valgt uddannelsen på TAMU, fordi hun på ingen som helst måde kan se sig selv som ”papirnusser”. Og masser af energi har der været brug for undervejs, idet elevernes opgaver er mange og forskelligartede. De har været med til alt fra at opføre hytter til tækning af stammebådsværftet, og skal nu snart i gang med at præparere skind til ”tag” på to af hytterne. 

Helt nye rammer for formidling af stenalderen
Opførelsen af det nye oplevelseslandskab har fra begyndelsen været tænkt som et samarbejdsprojekt, hvor forskellige faggrupper har arbejdet tæt sammen om at skabe helt nye rammer for formidling af stenalderens Ertebøllekultur. Hytterne er bl.a. opført af folk fra Hjerl Hede, førnævnte TAMU Vitskøl, projektgruppen Aalestrup og dertil kommer en lang række af andre fagligheder så som arkitekter, tækkemand, kunsthåndværkere, flintsmed og Nordvestjysk Fjordkultur m.fl., som alle har bidraget med hver deres særlige viden og ekspertise.

Oplevelser for alle sanser
Peter Sørensen, der er konsulent og byggeansvarlig for projektet, glæder sig over, at arbejdet med anlægget nu er gået ind i sin sidste fase og snart vil stå klar til at modtage de mange besøgende. Forude venter dog nogle hektiske sidste uger, hvor bl.a. kulthuset, som blev anvendt til den religiøse forfædredyrkelse, skal opføres, et hyttetag tænges med tang, og så skal der naturligvis åbnes for vandet i bækken, der kommer til at udgøre en yderst beroligende lydkulisse i det smukke stenalderlandskab.

De sidste store maskiner kører i anlægget netop nu, og inden længe begynder det store arbejde med at indrette de mange forskellige hytter. Der venter således på alle måder gæsterne en helt særlig og sanselig oplevelse, når de går på opdagelse i de mange forskellige aspekter af stenalderlivet.

Fra loftet i fiskehytten vil der hænge fiskeredskaber og tørfisk, og flintøksen står klar for dem, der har lyst til at prøve kræfter med fremstillingen af en stammebåd. I våbenhytten kan man sno sin egen buestreng, og i urskoven er det en god idé at holde øje med dyrenes spor. I marken har Danmarks allerførste bønder efterladt arden, så her kan der blive brug for hjælp til at vende jorden, hvis det da ikke er mere interessant at besøge Ertebøllehytten og undersøge dagligdagslivet lidt nærmere? Hvordan sov man dengang, for tusindevis af år siden? Og hvad spiste man egentlig? I Ertebølle skal stenalderen opleves på tætteste hold, og her må man smage, dufte, lytte, føle og i det hele taget tage det hele ind med alle sanser.

Det nye oplevelseslandskab er støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal med 4. mio. kr. og indvies officielt den 15. juni. Herefter er der åbent dagligt fra kl. 10 – 17 indtil den 15. september.

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!