Torsdag d. 22. august 2019 - �rgang 14
Friskolens Mercedes bus blev præsenteret på generalforsamlingen

Overlade Friskole har vendt underskud til stort overskud

01-05-2019

De første par års startvanskeligheder er forbi på Overlade Friskole, der nu har fået penge på bankbogen.

Tekst og foto: Jacob Dalgaard

For få år siden var der krise i Overlade, da et flertal i det daværende byråd besluttede at lukke byens folkeskole. Men borgerne stod sammen og udlånte penge til at etablere en friskole, der startede med et elevtal, der var mindre end halvt så stort som den lukkede skole havde.

De første par år aflagde Overlade Friskole regnskaber med røde tal, hvilket ikke er ualmindeligt for en friskole under en opstart. Men for Overlade Friskole er både børnetal og økonomien boostet i indeværende skoleår.

I dag er der 53 elever på skolen, 20 børnehavebørn og snart 9 vuggestuebørn i Børnehuset. Underskuddet er vendt til et overskud på hele 341.000 kroner. Samlet set over skolens tre regnskabsår er der nu også et plus på bundlinjen.

- Vores økonomi er sund og stabil, og det er første gang vi leverer et overskud. Den er sund, fordi skole og børnehus drives forsvarligt og på grund af alle de forældre og frivillige, der gang på gang hjælper til, sagde bestyrelsesformand Nis Virenfeldt i aftes på generalforsamlingen, hvor godt 40 deltog.

Formanden fremhævede blandt andre pedelgrupppen, som giver et nap på skolen hver tirsdag:

- Jeg har ikke en chance for at følge med i alle de ting, de går og laver. De sparer os for mange hundredetusinde kroner i pedeludgifter.

Indkøb af bus og indfrielse af borgerlån

Det er et stigende børnetal på skolen, der har smittet positivt af på regnskabet, og det har givet økonomi til at udskifte et tag på en del af skolen, og indkøbe en brugt 19 personers bus. Bussen bliver nu brugt til at fragte børn fra skolens yderområde til og fra skole. Efter lukningen af Vesthimmerlands Naturfriskole i Strandby, er der blandt andet kommet enkelte elever til Overlade Friskole herfra.

Økonomien giver også plads til indfrielse af ti af de borgerlån á 2000 kroner, som blev stiftet i forbindelse med friskolens etablering. På generalforsamlingen optrådte skolens revisor, Tom Cortsen, som lykkens gudinde, da han ved lodtrækning udtrak de 10 heldige udlånere, som nu får sine penge tilbage.

Blåt stempel fra tilsynsførende

Overlade Friskole går til og med 8. klasse, og næste år udvides skolen med en 9. klasse. Der mangler dog en 6. klasse i indeværende skoleår.

Skolens tilsynsførende, Elin Juul Hedegaard, har fulgt undervisningen på skolen, og hun kunne på generalforsamlingen i aftes konstatere, at skolenes elever såvel fagligt som menneskeligt er klar til at gå videre i uddannelsessystemet. Udover denne blåstempling, påpegede Elin Juul Hedegaard, at kulturen på skolen er bevaret, selv om elevtallet er øget med 10.

Men succesen er ikke givet de kommende år. Skoleleder Troels Bergholt løftede på generalforsamlingen en advarende pegefinger i forhold til det kommende folketingsvalg, hvor en mulig sænkning af den såkaldte koblingsprocent, kan gøre livet surt for de frie skoler.

- Der er en masse usikkerhedsmomenter, og jeg håber, I gør jeres indflydelse gældende overfor de politikere, I kender, så børnenes tarv ikke bliver genstand for en rævekage i et eller andet sort tårn efter et valg, lød opfordringen til Troels Bergholt.

Nyvalgt bestyrelse

Anne Soelberg og Carina Hvorvarp blev begge genvalgt til bestyrelsen. Lars Pedersen trådte ud og blev erstattet af Kim Larsen. Suppleanter blev Thomas Møller og Else Isaksen.

Den øvrige bestyrelse består af Nis Virenfeldt, Thomas Lemvig, Pernille Dalgaard Hansen og Tommy Rump Andersen.

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!