Som nogen af de første i landet har fødevareafdelingen på Erhvervsskolerne Aars taget hul på at afvikle AMU-fødevarekurser online.
Med det nye tiltag imødekommer man et stort behov hos storkøkkener, efterskoler og mange andre, som har været nødsaget til at hjemsende deres personale pga. af nedlukning i forbindelse med corona- krisen.
Første hold tog allerede hul på kurset onsdag den 25. marts og gik spændte i krig med tre onlinedage med overskriften ”Bæredygtighed i storkøkkener”. I løbet af kurset kom kursisterne bl.a. til at arbejde med planlægning af madproduktion ud fra viden om bæredygtighed, økologi og lokale råvarer. Man har fx set på anvendelsen af globale råvarer, og kursisterne blev i den forbindelse sat til at beregne ressourceforbrug på vand, strøm og madspild ved produktion af måltider.
På kurset arbejdede man bl.a. også med kursisternes forståelse i forhold til vigtigheden af anvendelsen af sæsonens råvarer, og hvordan valget af råvarer og madplaner kan have indflydelse på CO2-udledning. Sidst, men ikke mindst, blev der sat fokus på, hvordan man kan nedsætte madspildet, derhjemme såvel som i storkøkkenet.
Digital omstilling har krævet stor indsats af alle
Der er ingen tvivl om, at det har krævet et stort stykke arbejde, at ”oversætte” kursets indhold og fagligheden til et nyt digitalt sprog, fortæller Rikke Lykke Larsen, der er underviser på kurset:
”Vi har virkelig knoklet på for at få lavet materiale og platform klar til at kunne afvikle kurser som fjernundervisning, og det har været en stor udfordring, men også rigtig spændende. Det er en virkelig skøn fornemmelse at kunne imødekomme en efterspørgsel, som vi helt sikkert kan mærke fra arbejdsgivernes side”, siger Rikke Lykke Larsen, der også er fuld af beundring over kursisternes gå-på-mod:
”Jeg må simpelthen bare tage hatten af for kursisterne, som er gået til det med krum hals. De har derfor i den grad været med til at bære succesen hjem”.
”Det, som kursisterne melder tilbage til mig, er, at det har været helt vildt godt at få sat nogle faglige ord og begreber på opgaver, de jo arbejder med hver eneste dag, og at kurset har givet dem noget med i rygsækken, de kan tage med sig tilbage i det daglige arbejde. De fortæller også, at de har fået en masse inspiration til selv at søge ny viden på internettet. Så ved vi, at vi er lykkedes med den del også – det er dejligt”, lyder det fra Rikke Lykke Larsen.
Uddannelseschef for afdelingen for Fødevarer, Jordbrug og Oplevelser, Ella Holm Hansen, er også begejstret for det nye initiativ og har planer om at fortsætte det nye digitale kursuskoncept:
”Jeg er super glad for, at vi er kommet så godt fra land med dette initiativ, og derfor er vi også helt klar til at sætte flere skibe i søen. Vi har allerede planlagt afvikling af dette forløb to gange her inden påske og er i fuld sving med udvikling af flere AMU forløb online”, afslutter Ella Holm Hansen.