Søndag d. 7. juni 2020 - �rgang 15

Særtilskud og lånehjælp for millioner til Vesthimmerlands Kommune

08-10-2019

Budget 2020 for Vesthimmerlands Kommune ser ud til at være reddet takket være en hjælpende hånd fra indenrigsminister Astrid Krag, der både kommer med penge som gave og til låns.

Af Jacob Dalgaard

13 millioner kroner.

Så mange penge får Vesthimmerlands Kommune i tilskud til særligt vanskeligt stillede kommuner i 2020. Særtilskudspuljen til vanskeligt stillede kommuner i hele landet er i år hævet med 50 mio. kr. for at tage højde for problemer i udligningen. 

Selv om Vesthimmerlands Kommune havde søgt om 34 millioner, så er borgmester Per Bach Laursen tilfreds med beløbet på 13 millioner, som både ligger på niveau med sidste år og på niveau med forventningen til dette års udmelding fra indenrigsministeren.

Dermed holder de foreløbige tal for budget 2020, som skal førstebehandles på torsdag. Også uden at der bliver udsigt til yderligere besparelser på det kommende budgetseminar sidst i oktober, hvor budgettet lægges endeligt på plads.

Per Bach Laursen noterer sig imidlertid, at Vesthimmerlands Kommune, selv om driften kommer til at balancere, fortsat vil ligge på et lavere anlægsbudget i forhold til andre sammenlignelige kommuner, når der måles per indbygger.

Hvis kommunen skal øge anlægsbudgettet bliver det altså enten ved at spare andre steder eller ved at låne sig frem, og den mulighed ligger også åben for Vesthimmerlands Kommune, efter Indenrigsministeriets udmelding i går.

Låneramme på 37 millioner kroner

Kommunerne har hos indenrigsministeren kunnet søge i alt fire lånepuljer på samlet 1,35 milliarder kroner. Puljerne er målrettet forskellige formål, der bl.a. skal sikre, at vanskeligt stillede kommuner får en håndsrækning til at få budgettet til at hænge sammen.

52 kommuner har fået del i lånedispentationen, og Vesthimmerlands Kommune er blevet tilgodeset med 37 millioner kroner. Det er 8 millioner kroner mere, end borgmesteren havde regnet med.

- Jeg er glad for udmeldingen. Det er en imødekommelse af vores situation. Jeg tror dog ikke, vi kommer til at låne alle pengene, siger Per Bach Laursen. Borgmesteren forklarer dette med, at lånemuligheden er opdelt således, at de 13 millioner kroner skal tilbagebetales over 10 år og dermed vil belaste kommunekassens likviditet væsentligt hårdere end det resterende beløb på 24 millioner kroner, som kan lånes på en 25-årig løbetid.

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!