Tirsdag d. 29. september 2020 - �rgang 15
Direktør for Genplast i Farsø, Stig Steendahl Nielsen, viser her de nordjyske folketingspolitikere, hvordan man kender forskel på blød plast.

Sæt ikke barren for lavt

14-09-2020

Affaldssortering: Hos Vesthimmerlands Forsyning går ambitionen for affaldssortering længere end regeringens nye mål for kildesortering i de danske hjem.

Tekst og foto: Jacob Dalgaard

En række nordjyske folketingspolitikere var mandag formiddag inviteret på besøg i genbrugsbutikken i Oudrup for at drøfte affaldssortering. Værten var Vesthimmerlands Forsyning, som havde et vigtigt budskab til de folkevalgte, som står overfor en vigtig beslutning om fremtidens affaldssortering ude hos danskerne. 

I regeringens udspil fra maj er der lagt op til, at vi hjemme i husholdningerne skal kildesortere vores affald i ti forskellige typer. Men netop her er Vesthimmerland allerede et skridt videre.

I snart fem år har Vesthimmerlands Forsyning indsamlet hård plast fra husholdningerne, og en forsøgsordning med også at samle blød plast ind i Vester Hornum har vist sig at være en stor succes. I runde tal er indsamlingen af blød plast i Vester Hornum øget med 400 procent og genanvendelsen er helt oppe på 98%.

Budskabet til politikerne fra Vesthimmerlands Forsynings formand Jens Lauritzen og direktør Morten Aaby Nielsen er derfor, at politikerne i den endelige lovtekst skal undgå at sætte barren for lavt, når de vil indføre ens afaldssortering i hele Danmark.

- Der skal være plads til at gå et skridt videre end blot at indsamle plast under et, lød meldingen.

Budskabet syntes at trænge ind hos politikerne. Venstres Marie Bjerre kunne dog også slå fast, at det ikke var hensigten med loven, at der skulle sættes begrænsninger i forhold til øget genanvendelse. 

Brænd det

Det indsamlede, bløde plast fra Vesthimmerlands Forsyning afsættes hos Genplast i Farsø, hvis indehaver Stig Steendahl Nielsen også gav sit besyv med på mødet på genbrugspladsen. Det er ham, der sørger for at genanvendelsesprocenten når op på 98%. Men en vigtig forudsætning er, at der er en god kildesortering i husholdningerne, påpegede han.

Det er både bedre og billigere end at bruge store automatiske sorteringsanlæg, fastslog han. Det er nemlig bedre at brænde det plast, der ikke kan genanvendes eller som er beskidt, end at begynde at vaske det, sagde Steen Steendahl Nielsen.

Han gav politikerne endnu et godt råd med hjem på Christiansborg. Det er at sikre produktansvar, således at der i fremtiden kun er muligt at bruge plast, der er lavet af én slags plast, hvilket gør det muligt at genanvende. 

Mælkekartoner sendes til Sverige

Når vi efter planen skal sortere i ti typer affald fra juli næste år, vil det antageligt betyde en ekstra container ude i hver husstand, hvor der i dag allerede står tre. En af de ekstra fraktioner skal bruges til mælkekartoner. 

Men den tanke virker ikke helt gennemtænkt antydede Jens Lauritzen. Der er nemlig ingen steder i Danmark, hvor kartoner kan genanvendes, så de skal måske eksporteres til Sverige. 

Halvanden times skraldeskole for MF'ere blev afsluttet med en sandwich, og politikerne blev klædt på til at tage en vigtig beslutning om Danmarks fremtidige affaldssortering, som muligvis bliver inspireret - bare en smule - fra de gode erfaringer i Vesthimmerland og ikke mindst Vester Hornum. 

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!