Lørdag d. 23. januar 2021 - �rgang 15
Janni Kirch Johansen og Hasse Kirch foran det gamle mejeri i Brøndum, som snart bliver hjemsted for H. Kirch & Søn

Smedemester rykker sin forretning til Brøndum

11-10-2020

H. Kirch & Søn har købt det gamle mejeri i Brøndum og rykker ind 1. december.

Tekst og foto: Jacob Dalgaard

Når Hasse Kirch den 1. december overtager det gamle mejeri i Brøndum og flytter sin smedeforretning ind i de 2300 kvadratmeter store bygninger, vender han tilbage til de rammer, hvor han i sin tid blev udlært og senere har arbejdet i en årrække.

I 2017 startede Hasse Kirch op som selvstændig smed på hjemadressen Hegnet 5 i Salling. Men virksomheden er vokset til seks mand inklusive chefen selv, og rammerne i Salling er blevet for trange. Fremtidsløningen er nu fundet i Brøndum.

Hasse Kirch, der i dag er 32 år, startede som fejedreng hos Brøndum Smede- og Maskinværksted som 13-årig. Det fik afgørende betydning for den unge mand. Det lå ellers i kortene, at han skulle være maler, ligesom som sin far, farfar og oldefar. Skolen tiltalte ikke den unge Hasse, så efter et ophold på Galtrup Efterskole på Mors fik han læreplads hos "Smeden i Brøndum", som hans mester Knud Nielsen måske er bedst kendt som. 

Med svendebrev som klejnsmed kom Hasse Kirch blandt andet ud at arbejde som ventilatormontør, men da krisen kom i 2008, udnyttede han tiden til at uddanne sig som VVS-installatør. Uddannelsen blev afsluttet i 2011, hvorefter han havde korte afstikkere til Dansk Varmepumpe Industri og Rokkedahl Energi, inden han vendte tilbage som svend hos Brøndum Smede- og Maskinforretning. 

Hasse Kirch har egentlig været selvstændig siden 2008 sideløbende med sine andre aktiviteter. Sammen med Casper Larsen fra Midtfjord Agro har de drevet et lille firma, der laver stumper og importerer dele til traktortrækkere. Tiden til den geschäft er dog blevet mindre og mindre.

Ikke mindst efter at han i 2017 valgte at satse 100 procent på at starte op med selvstændig smedeforretning under det gamle familienavn H. Kirch & Søn.

Til december er han selv "Smeden i Brøndum". For bygningerne er blevet ledige, da Knud Nielsen sidste år lukkede sin forretning. Det lykkedes Hasse at lave en aftale med sin gamle mester om at overtage bygningen uden inventar, og når lokalerne er blevet malet, klargjort og indrettet med maskiner, rykker H. Kirch & Søn ind på Aalborgvej i Brøndum.

Her bliver der plads til de store landbrugsmaskiner, som udgør en stor del af forretninsgrundlaget. Op til 80 procent af omsætningen kommer fra landbrug og industriu, mens resten kommer fra private. Senest er Hasse Kirch blevet certificeret VE-installatør, som giver adgang til at opsætte varmepumper med energitilskud. 

På hjemmefronten er Hasse Kirch for nyligt blevet gift med Janni Kirch Johansen. Hun er ansat hos Beierholm i Aars og Farsø, men i fritiden giver hun en hånd med i smedeforretningen, hvor hun står for bogholderiet. Privat bliver parret boende i Salling.

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!