Søndag d. 7. juni 2020 - �rgang 15
ARKIVFOTO: Theresa Berg Andersen på valgaftenen for to år siden, da hun netop var blevet udpeget som viceborgmester.

Theresa modtager tre måneders gage under orlov fra byrådet

07-11-2019

Når viceborgmester Theresa Berg Andersen fra 1. januar 2020 går på orlov som byrådspolitiker i Vesthimmerland i foreløbig et halvt år for at være vikar i Folketinget, hæver hun fortsat løn som byrådspolitiker, mens hun samtidig får løn som folketingspolitiker.

Af Jacob Dalgaard

Debatten om orlovsreglerne for kommunalpolitikere har været et varmt emne i medierne i efteråret. Men sagen er også aktuel i Vesthimmerland, hvor viceborgmester Theresa Berg Andersen fra 1. januar skal vikariere for sin partifælle i Folketinget, Lisbeth Bech Poulsen, der skal på barselsorlov.

Forløbig skal Theresa Berg Andersen vikariere i et halvt år, og da SF ikke går ind for dobbeltmandater, overlader hun sin stol til stedfortræder Karen Clausager.

Men selv om hun ikke får dobbeltmandat, vil Theresa Berg Andersen få udbetalt dobbeltløn de første tre måneder af sin byrådsorlov. Lokaltindblik.dk har søgt aktindsigt, og oplysningerne viser, at hun udover en månedsløn på 7.997 kroner som byrådspolitiker får to vederlag på henholdsvis 2.204 kroner og 7.907 kroner. Altså en samlet gage på 18.108 kroner om måneden eller 54.324 kroner for de tre måneder, hvor hun slet ikke er i byrådet.  

Samtidig får hun løn for sit vikariat i Folketinget.

- Jeg kendte ikke til disse regler, før de kom op i medierne, og jeg har selv henvendt mig til kommunaldirektøren, hvor jeg har fået at vide, at jeg ikke kan frasige mig min løn og mine vederlag, siger Theresa Berg Andersen til Lokaltindblik.dk.

Selv mener hun, at reglerne bør laves om, og hun henviser til sin partifælle på Christiansborg, Jacob Mark, som har lavet et beslutningsforslag om at ændre på de lukrative pensions- og orlovsvilkår for politikere. Regler, som han mener er helt skæve. Derfor håber Jacob Mark på, at reglerne kan nå at blive lavet om allerede inden nytår.

I Vesthimmerland bakker Theresa Berg Andersen op om at få ændret orlovsreglerne. Faktisk har hun besluttet at donere sin løn fra byrådet i orlovsperioden til velgørenhed, så den kommer andre til gode.

- Jeg har blandt andet lovet Anni Tange at købe en opvaskemaskine til hendes arbejde med flygtninge i Byens Hus i Løgstør. Så må vi se, om reglerne når at blive lavet om inden nytår. Men nu har jeg jo under alle omstændigheder lovet at betale den, siger Theresa Berg Andersen.

Udover orloven fra byrådet har Theresa Berg Andersen også taget orlov fra sit job som leder af børnehaven Lille Madsens Hus i Aars. Det er dog uden løn.

På Christiansborg har både Venstre og Socialdemokratiet på det seneste tilkendegivet, at de også vil se på en ændring af reglerne for orlov til politikere.

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!