Torsdag d. 22. august 2019 - �rgang 14

Vesthimmerland samarbejder med fire andre kommuner om verdensarv

01-05-2019

Danmarks fem ringborge skal i fremtiden være en del af UNESCO´s verdensarv. En fælles ansøgning fra de fem kommuner, hvor ringborgene er placeret, bliver en del af et nyt samarbejde, der skal sætte dansk historie på verdenskortet.

I fremtiden skal turister på besøg i det danske land kunne besøge verdensarv i Jylland, på Fyn og på Sjælland. Et samarbejde mellem borgmestrene i de fem kommuner, hvor der befinder sig en ringborg, skydes nu i gang. Målet er at få Danmarks fem ringborge på listen over UNESCO´s verdensarv.

- Jeg glæder mig rigtig meget over samarbejdet med de fire andre kommuner, fordi det kan være med til at styrke indsatsen, som er nødvendig for at realisere drømmen om at komme på UNESCO´s verdensarvsliste med vores ringborge - i vores tilfælde Aggersborg, siger borgmester i Vesthimmerlands Kommune, Per Bach Laursen.

Aggersborg ved Løgstør, Fyrkat ved Hobro, Nonnebakken ved Odense, Trelleborg ved Slagelse og Borgring i Køge er de fem kendte ringborge, der skriver sig ind i dansk historie. Borgene har alle været imponerende, symmetriske og monumentale bygningsværker hver for sig. Men det helt særlige ved dem er, at de er bygget som et samlet projekt – et netværk af borge – på tværs af Jylland, Fyn og Sjælland bygget på foranledning af Harald Blåtand.

Det bliver Køge Kommune, der de næste to år står for at koordinere indsatsen for at beskrive det materiale, der skal til, for at sende en overbevisende ansøgning til UNESCO. De fem kommuners museer indgår her i et samarbejde om det faglige materiale, der skal udarbejdes i den forbindelse, på tværs af kommunerne.

- Det er fantastisk godt med den kommunale opbakning til projektet, og jeg ser frem til samarbejdet mellem museer og kommuner om det fælles projekt. I første omgang gælder det selve nomineringen, men lige så væsentligt er det, at vi også efterfølgende arbejder for at formidle de fantastiske vikingeborge. Samlet set udgør de en helt unik platform for at promovere vikingetiden overfor såvel borgere som turister på landsplan, siger museumsdirektør Lars Christian Nørbach, som er formand for den arbejdsgruppe, der samler materialet til ansøgningen om optagelse af vikingeborgene på UNESCOs Verdensarvsliste.

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!