Tirsdag d. 18. februar 2020 - �rgang 15

Vesthimmerlands Kommune er klar til "Støjbergs misfoster"

03-09-2019

Der bliver to årlige grundlovsceremonier i Vesthimmerlands Kommune, hvor nye statsborgere skal give hånd til borgmesteren.

Af Jacob Dalgaard

Regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet indgik den 29. juni 2018 en ny indfødsretsaftale. I den indgår det blandt andet, at tildelingen af dansk statsborgerskab skal betinges af deltagelsen i en grundlovsceremoni i kommunerne, hvor ansøgeren skal give hånd til en repræsentant for byrådet.

Selv om ordningen er bestemt ved lov med daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg for bordenden, var ordningen alligevel på byrådets dagsorden i Vesthimmerland til formel godkendelse i sidste uge. Selv om byrødderne reelt ikke kunne stemme imod, gav punktet anledning til en del bemærkninger.

SF's Niels Heebøll mente, den nye lov er svært at tage helt alvorlig:

- Det er en smuk tanke med en ceremoni, men nærlæser man loven, er det bare en stramning, der skal gøre det sværere at blive dansker. At det er en betingelse, at man skal give hånd, er tåbeligt.

Socialdemokratiets Uffe Bro, hvis partifæller ellers står bag loven, kalder grundlovsceremonien for "Støjbergs misfoster".

Ikke desto mindre har den nye socialdemokratiske udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye så sent som i fredags slået fast, at loven ikke vil blive ændret. I hvert fald ikke foreløbig.

I Vesthimmerlands Kommune slår borgmester Per Bach Laursen fast, at han selv vil foretage ceremonierne.

Og dem bliver de to af om året. En i andet kvartal og en i fjerde kvartal. Den første bliver således inden udgangen af 2019.

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!