Søndag d. 13. juni 2021 - �rgang 16

Vesthimmerlands Kommune lukker ned

05-11-2020

Grebet strammes om Vesthimmerland og en række andre nordjyske kommuner, som får skærpede restriktioner som følge af smittespredningen i nordjyske minkfarme.

Af Jacob Dalgaard

Caféer, restauranter og værtshuse i Vesthimmerland lukkes helt ned fra i morgen og fire uger frem. Kun takeaway kan fortsætte. Det er en af de restriktioner, der særligt rammer de  nordjyske kommuner, oplyser borgmester Per Bach Laursen, der her til morgen har været til et tre kvarter langt møde med sundhedsministeren og sine nordjyske borgmesterkolleger. De berørte virksomheder vil dog blive omfattet af en ny kompensationsordning, der 100 % dækker deres faste udgifter - herunder udgifter til løn. 

Men her stopper trænglserne ikke for blandt andre Vesthimmerland. Der bliver også lukket for færdsel mellem kommunegrænserne medmindre det er samfundskritiske funktioner. Per Bach Laursen vurderer på baggrund af dagens møde, at arbejdskraft fortsat kan bevæge sig på tværs af kommunegrænserne, men de nærmere retningslinjer kommer først senere på dagen, hvor der også bliver afholdt et møde på kommunaldirektørniveau.

Men opfordringen er klart at både offentlige og private virksomheder så vidt muligt arbejder hjemmefra, og det er noget, vi her i kommune ser på, om vi kan gøre i endnu højere grad, siger borgmesteren.

En anden konsekvens af dagens møde er, at kultur- og fritidslivet - herunder al idræt - i Vesthimmerland lukkes helt ned i den samme fire ugers perioder. 

Til gengæld står det klart, at grundskoler og daginstitutioner får lov at fortsætte. Derimod er det i følge Per Bach Laursen endnu uvist, hvordan det kommer til at forholde sig med ungdomsuddannelserne.

Skulderklap til minkbranchen

Borgmesteren ejer Lundgård ved Overlade, hvor flaget i dag er gået på halv stang. Det skyldes, at sønnen Malthe Bach Laursen og Landboungdom kører en kampagne til støtte for minkavlerne. Den kampagne bakker Per Bach Laursen helt op om. Han siger, at afviklingen af minkbranchen næsten er gået uforståeligt godt.

Han får dog en række spørgsmål, som han selv mangler svar på. Hvad med de mink, der løber frit rundt i naturen. Hvad skal der ske med dem, og hvad med retssikkerheden?

Foreløbig skal vesthimmerlændingene væbne sig med mere tålmodighed til senere på dagen, før de endelige retningslinjer for de skærpede restriktioner kommer.

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!