Stigende omkostninger har betydet, at bestyrelsen har valgt at tage en "time out".
Tekst & foto: Per Lyngby
Det er mørke skyer, som trækker hen over Farsø Rideklub, som holder til på Svingelbjergvej i Farsø, hvor der er stald, ridehal, rytterstue og udefaciliteter.
Stigende udgifter og andre problemer har fået bestyrelsen til at indkalde til et dialogmøde med medlemmer, sponsorer og alle andre interesserede. Her skal der afsøges muligheder for at fortsætte driften af klubben under en eller anden form, da situationen netop nu er særdeles problematisk. Der løber simpelthen flere penge ud af kassen end der kommer ind, og det har der gjort i nogen tid.
Anja Nygaard ved bedre end nogen, hvordan det er fat, og hun fastslår overfor Lokaltindblik.dk, at der skal findes en holdbar løsning - ellers må klubben og rideskolen lukke.
"Vi har i klubben fem heste, som bruges til undervisning af de 25-30 elever i elevskolen. Der er stigende udgifter til foder, dyrlæge, smed og udstyr. Dertil har vi en række bygninger, som er mere end 40 år gamle, og de trænger i den grad til at blive vedligeholdt og renoveret", fortæller Anja Nygaard.
I et opslag på klubbens Facebookside informeres der om de økonomiske udfordringer, som klubben står over for. Her berettes der om adskillige år, som har været en lang sej kamp for at få skabt et stabilt økonomisk fundament.
"Der har været mange bump på vejen, men man har været i stand til at holde klubben kørende med hjælp fra sponsorer. Bestyrelsen har den holdning, at det er rettidigt omhu og vil udvise ansvarlighed overfor hestene ved at tage denne time-out og undersøge mulighederne for, om der kan findes en anden vej for at sikre, at der fortsat kan være en rideklub i Farsø. Klubbens aktiviteter fortsætter juni måned ud, hvorefter rideskolen holder ferie", hedder det bl.a. i opslaget.
Om der så kommer gang i aktiviteterne igen efter ferien beror i høj grad af, hvad der kommer ud af mandagens dialogmøde og den time out, som bestyrelsen har taget til at afsøge mulighederne.
"Opstaldning og brug af faciliteterne fortsætter uændret så længe mulighederne afsøges. Vi håber, at der i processen kan findes en farbar vej, så der fortsat kan være Rideklub i Farsø, som har eksisteret i sin nuværende form på Svingelbjergvej 13 siden 1983. Det er bestyrelsens overbevisning, at der skal findes økonomi til en daglig leder og sponsorater til elevhestenes løbende udgifter samt en økonomisk plan for de kommende investeringer i ridehallen og stalden, herunder udskiftning af tag, staldinventar, facade, dræning af baner energioptimering, hvis foreningen fortsat skal kunne eksistere og bidrage til et lokalt, mangfoldigt foreningsliv i Farsø," hedder det videre i opslaget.
Farsø Rideklub håber på, at man også fra kommunens side kan hente hjælp i stil med Løgstør Rideklub, som sidste efterår var lukningstruet på grund af stort set de samme problemer, som man står med i Farsø. På den baggrund besluttede Kultur- og Fritidsudvalget i november, at der indgås en 3 årig særaftale fra 2024 til og med 2026, der sikrer Løgstør Rideklub et årligt lokaletilskud på 180.000 kr. Tilskuddet ses som en årlig underskudsgaranti. Den kommunale udgift afholdes inden for Fritidsrådets økonomiske ramme.
I samme periode er Løgstør Rideklub forpligtet til at sikre selv en bæredygtig økonomi, hvilket forvaltningen løbende vil følge op på.
Farsø Rideklub har omkring 80 medlemmer - nogle har deres heste opstaldet i klubben, men der er også medlemmer, som har deres heste opstaldet hjemme eller andre steder.