På et opstartsmøde for den nye søredningsstation i Løgstør, erklærede 22 personer sig klar til at være en del af det frivillige korps, der skal komme nødstedte sejlere på Limfjorden til undsætning.
Af Jacob Dalgaard
I januar ankom den båd, der fra 1. juni skal stævne ud fra Løgstør Havn under en ny afdeling af Dansk Søredningsselskab (DSRS). Selskabets redningsstationer består af frivillige, der med de rette kvalifikationer kan sejle ud og hjælpe private sejlere, som får problemer på vandet.
På et informationsmøde i aftes i Løgstør Sejlklubs lokaler, fortalte Anders Bloksgaard om planerne. Han er en af i alt fem personer i en styregruppe, som har arbejdet på at få en redningsstation til Løgstør. De andre er Ib Johansen, Jørgen Hansen, Birger Larsen og Anders Bloksgaard.
Sidstnævnte fik idéen for fire år siden, og snart er redningsstationen en realitet. Den får base i Løgstørs gamle lodsstation fra 1902, og efter mødet i aftes er det frivllige korps nu også på plads. Anders Poulsen blev valgt som redningsstationens første leder, som får til opgave at koordinere opgaverne. Anders Poulsen har sejlet hele livet og har allerede nødvendige certifikater.
DSRS's opgaver er hovedsagligt at sejle ud til sejlere, der har motor- eller mastehavari eller er sejlet på grund. Særligt grundstødninger forventes at komme til at udgøre en stor del af opgaverne i Løgstør på grund af de lavvandede Løgstør Grunde.
Som udgangspunkt skal redningsstationen ikke tage sig af livreddende opgaver, men andre steder i landet har det alligevel vist sig, at DSRS ofte har assisteret JRCC - det tidligere SOK - med eftersøgnings- og redningsopgaver.
Redningsbåden har tidligere gjort tjeneste ved Årø. Den har en 200 hk diesel jetmotor og kan sejle 20 knob. Anders Bloksgaard fortalte i sin introduktion, at den fra stationen i Løgstør har en aktionsradius fra Aalborg i øst til Thisted i vest. Den er forsynet med en ekstra tank, og uden den vil båden kunne øge hastigheden til 29 knob.
- Tiden vil vise, om det har størst værdi for os, at vi kan nå langt ud eller nå hurtigt frem, sagde Anders Bloksgaard.
Mange af de frivillige er allerede godt rustet til de kommende opgaver. I de kommende måneder vil der blive udbudt de fornødne uddannelser, så alle er klar til start 1. juni.
Allerede den 25. maj klokken vil redningsbåden blive døbt ved borgmester Per Bach Laursen. Han vil bagefter blive sejlet i båden til Livø, hvor han der skal indvi den nyrenoverede havn.