Livø husede frem til 1961 mænd, der i samtiden var uønskede i samfundet. Øens særlige historie skal formidles i et projekt, hvor de gamle anstaltsbygninger restaureres og hvor historieformidling, natur og madoplevelser skal løfte turismen på øen.
Foto: Naturstyrelsen
Naturstyrelsen Himmerland, Vesthimmerlands Museum og Aalborg Universitet kan nu løfte sløret for et storstilet projekt, der skal fortælle Livøanstaltens historie og styrke øen som destination for natur- og fødevareoplevelser.
Med støtte på i alt 22 mio. kroner fra Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og den filantropiske forening Realdania er projektet nu fuldt finansieret. Derfor kan arbejdet med at formidle Livøs historie gennem restaureringen af udvalgte, historiske bygninger på øen, som omdannes til formidlingscenter og autentiske udstillingsrum, begynde i 2025.
Formålet med projektet er at skabe en helhedsoplevelse af øen i Limfjorden, der kombinerer øens historie som isolationsanstalt for såkaldte ‘moralsk åndssvage’ mænd med naturoplevelser og ophold, hvor besøgende bl.a. kan opleve de historiske rammer og nyde lokale fødevarer.
Det er allerede i dag muligt at ”smage på øen” i form af lokale produkter som mel, Angus-kød og ø-whisky. De lokalt producerede fødevarer af høj kvalitet skal sammen med øens enestående natur med hede, overdrev og gamle egeskove spille en central rolle i udviklingen.
Historien som afsæt for nutidens debatter
Med DR-dokumentaren ”Nyrup – søn af en udstødt” blev Livøs historie bredt kendt i offentligheden. I dokumentaren fulgte man den tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussens jagt på historien om sin fars syv år som anbragt på Livø.
Dokumentarserien har sammen med bogen ”Afvigernes ø” skabt et momentum for fortællingen om Livø, som projektet vil bygge videre på. Samtidig er det tanken at gøre Livø til en platform for nutidig refleksion og debat om emner som stigmatisering, isolation og samfundets behandling af marginaliserede grupper.
Der vil desuden blive udviklet undervisningsforløb målrettet skoler, pædagog- og læreruddannelser, ligesom det er ambitionen at tiltrække besøgende fra hele Europa, som ønsker at opleve autentisk historieformidling i øens oprindelige rammer.
Projektet skal realiseres fra 2025 til 2028.
Poul Nyrup Rasmussen sidder med i projektets advisory board, og hans far, Oluf, var anbragt på Livø i syv år fra 1924-1931. Den forhenværende statsminister udtaler:
”Nu får skyggerne liv, og de anbragte mænd stemmer. Historien om Livø Anstalten handler om tilblivelsen af den moderne velfærdsstat på godt og på ondt. Intet sted ser vi dens forsider og bagsider i et klarere lys end her. Intet sted får vi foræret så åbenlyse erfaringer med, hvilke konsekvenser det har at hæfte mærkater på mennesker som her. Og intet sted kan vi med samme klarhed se, hvad der fungerer og ikke gør, når det gælder om at få mennesker, som er faret vild, tilbage på rette spor. Med dette projekt bliver øens anstaltshistorie tilgængeliggjort og formidlet og vil stå som en påmindelse om altid at drage erfaring af historien”.