Disse to ting skal du undgå, hvis du vil godkendes til et boliglån
Dette er sponsoreret indhold
Skal du optage et lån i forbindelse med boligkøb? Så skal du være klar over, at der følger mange krav og regler, der vedrører flere aspekter af din privatøkonomiske situation. Opfylder du ikke disse betingelser, vil du meget muligt blive afvist af realkreditinstitutter og banker, når du ansøger om lån. Derfor er det vigtigt at have styr på, hvad du skal undgå for at få opfyldt din lånedrøm. Inden for den skala er der særligt to ting, der kan gøre pengeinstitutterne afvisende overfor din låneanmodning. Få styr på hvilke to faldgruber, du skal undgå, hvis du vil godkendes til lån.
En høj gældsfaktor
Har du en ambition om at få et lån i hus hos et realkreditinstitut eller en bank, skal du først og fremmest være opmærksom på din gældsfaktor. Gældsfaktoren er et udtryk for din samlede gæld holdt op imod din årlige indkomst før skat, din såkaldte bruttoindkomst. Skalaen for gældsfaktor går til 5,5+, hvor alt over 3,5 betragtes som en høj gældsfaktor. Har du en høj gældsfaktor, begår pengeinstitutterne en stor risiko ved at låne dig penge, da gældsfaktoren også er et udtryk for, om du er i stand til at betale dit lån tilbage på sigt. Derfor vil realkreditinstitutter og banker som oftest vurdere, at det for risikabelt at låne dig penge og dermed afvise din låneanmodning. Afhængigt af, hvilken kommune du bor i, kan der være forskel på, hvordan bankerne ser på din gældsfaktor. Én ting gør sig dog gældende ved køb af ejerbolig; Er du uden fast ejendom og førstegangskøber af bolig, må din gældsfaktor ikke overstige de anbefalede 3,5 ifølge Finanstilsynet. Er du i tvivl, om din gæld sætter en stopper for dine lånedrømme, kan du ringe til en bank for at få en professionel vurdering - og ellers kan du beregne din gældsfaktor på følgende måde:
RKI
Bliver du registreret som dårlig betaler hos RKI, udelukker det dine lånemuligheder hos almindelige låneinstitutter såsom banker, kviklån- eller kassekreditudbydere. Det skyldes, at din forhenværende privatøkonomiske historik også er et vigtigt nøgletal i vurderingen af din evne til at tilbagebetale lånet. Fra pengeinstitutternes side vil der være en for stor risiko ved at låne dig penge. For at tjekke, om du er registreret i RKI kan du besøge dininfo.dk og logge ind med NemID.