Løgstør Egnens Netværk var onsdag på besøg i Løgstørs succesfulde og voksende grejbank.
Af Jacob Dalgaard. Foto: Privat
Løgstør har noget, som mange andre byer med rette kan være misundelige på. En grejbank med masser af godt grej.
25 medlemmer af Løgstør Egnens Netværk aflagde onsdag besøg i banken, som har til huse i Vesthimmerlands Kommunes bygning på havnen, hvor der tidligere har været skibssmedje. Her fortalte Holger Pedersen og Anders Bloksgaard om grejbanken, og hvad den kan tilbyde.
Holger Pedersen står sammen med en lille håndfuld andre frivillige for driften af grejbanken. Med stor passion sørger de for, at grej kommer fra og til lageret, at der holdes orden, og at defekte ting bliver repareret.
Holger er også formand for Muslingegruppen, som afholder den årlige muslingefestival. Det var her idéen til en grejbank opstod. I stedet for at alle byens foreninger hver især indkøber borde, stole og alt muligt andet til de mange aktiviteter, som afholdes i Løgstør, kunne man ligeså godt fælles om tingene, fordi aktiviteterne alligevel afholdes på forskellige tidspunkter, fortalte Holger Pedersen.
Foreningens grej blev opbevaret i gammel gymnastiksal på den gamle skole i Østergade. Men pladsen var trang, og så opstod muligheden for at låne de tomme haller på Limfjordsvej 52. Siden er flere foreninger rykket ind, og mængden af grej er vokset. Blandt andet har Limfjordsmuseets veteranbus fået plads, ligesom der er toiletvogn, boder, og hvad der ellers skal bruges til at holde en stor fest.
Usikker fremtid
Grejbanken bor gratis på adressen - men skal betale for forbrug. Derfor skal deltagende foreninger bidrage med et beløb til driften. Det er Limfjordsmuseet, der administrerer økonomien, og direktør Anders Bloksgaard fortalte om fremtiden, som på nuværende er en smule usikker. Bygningerne skal nemlig rives ned for at gøre plads til nye, attraktive boliger. I stedet har kommunen lovet grejbanken, at den kan rykke ind i den nuværende materielgård på Limfjordsvej 24, når kommunen får opført en ny materielgård på havnen. Det er knap så ideelle forhold, men både Anders Bloksgaard og Holger Pedersen ser alligevel frem til at få et sted, hvor de kan blive permanent.
Imens fortsætter udviklingen af grejbanken. Blandt andet er der også indkøbt en traktor og en truck, så det også bliver lettere for de frivillige at flytte de mange remedier rundt til byens events. Næste ønske er indkøb af et gulv til de store telte, som lejes til muslingefestval, byfest etc. Derudover ønsker Holger Pedersen sig bestik til yderligere 500 personer, så grejbanken har til 1000.
Overskuddet fra muslingefestivalerne anvendes til udvikling af grejbanken. Grejbanken modtog i 2023 Destination Himmerlands pris "Årets ildsjæl".
Efter et engageret og informerende indlæg om grejbanken blev der serveret chili con carne i hallen.