Hver anden torsdag mødes 7 unge i alderen 12 til 16 år i Løgstør. Deres fælles skæbne er, at de alle har mistet en mor eller far, en søster eller bror.
Af Jacob Dalgaard
Hver eneste dag mister 11 børn under 18 år en forælder alene i Danmark. Ofte går børnene alene med deres sorg, fordi ingen tør konfrontere barnet med sorgen. I Løgstør har unge 12-17-årige i hvert fald muligheden for at få sorgen bearbejdet sammen med ndre i samme situation.
I dag er det præcis 9 år siden, der blev dannet en sorggruppe i Løgstør, hvor teenagere, som har mistet et nært familiemedlem, kunne komme og snakke med andre i samme situation. Gruppen blev guidet af sygeplejerske og familieterapeut Lis Nielsen, som stadig står i spidsen for teenagegruppen, der siden har fået en forening bag sig.
Foreningen Børn & Sorg i Vesthimmerland blev dannet for 5 år siden, da daværende Løgstør Kommune ikke længere havde penge til projektet, som dengang havde hjemme i Sund By. I dag drives foreningen ved hjælp af frivillige bidrag i forskellige størrelser samt medlemskontingenterne på 150 kroner for en husstand.
Lige nu er der 7 unge i gruppen, som mødes 3 timer hver anden torsdag i sognehuset i Løgstør.
"Det er noget, de unge prioriterer højt. Der er sjældent afbud, og det siger noget om, at det har en betydning for dem at komme i gruppen," siger Lis Nielsen.
Hun pointerer, at de unge ikke skal komme for at glemme men for at lære at leve med sorgen og forene sig med tanken om den fremtid, som de skal afinde sig med uden en mor eller far.
"Vi sætter fokus på de gode ting, som de unge mindes ved deres afdøde forælder, og der skal være plads til både at græde og at grine. Der er også meget indbyrdes snak de unge imellem. For dem er det utrolig vigtigt, at kunne spejle sig i nogen, som er i samme situation som dem selv," siger Lis Nielsen.
Hun ved, hvad hun snakker om. Hun mistede selv sin mor som 12-årig, og dengang var det noget, man ikke snakkede med børn om. I sit tidligere job som sygeplejerske stødte hun jævnligt ind i gamle mennesker, der som barn havde mistet en forælder og aldrig fået bearbejdet sorgen, og der så hun, hvad det gør ved mennesker.
For Theresa Yde Jensen i Ranum har sorggruppen da også haft afgørende betydning for hendes liv. Hun mistede som 13-årig sin far i 2000. Hun var på det første hold i sorggruppen i Løgstør, hvor hun kom fast i 2½ år.
"Gruppen blev på sin vis min redning. Den blev i hvert fald et fristed for mine tanker, mine følelser og min sorg. At komme et sted, hvor alle er i samme situation som en selv, er fantastisk givende, når man er en ung pige eller dreng, som har mistet en forælder. Her oplever man måske for første gang i sin sorg at blive rigtigt forstået," siger Theresa Yde Jensen, der i dag er 23 år gammel.
Møderne i teenagegruppen indledes hver gang med fælles spisning, og så går snakken ellers. Bordet er altid pyntet med blomster og lys. Lis Nielsen lægger stor vægt på, at der skal være hyggelige rammer om møderne. Nogle gange er der en særlig mindedag eller et andet emne, som der bliver talt om. Hvert år er gruppen på en lille udflugt. Derudover aflægges der også en gang i forløbet et besøg ved de gravsteder, hvor medlemmerne af sorggruppen har deres familiemedlemmer begravet.
Typisk følger de unge sorggruppen i 2 til 3 år, inden de føler sig rustet til at klare sig uden de faste møder. Men fremmødet ved den årlige gensynsdag vidner om, at tiden i sorggruppen ikke går i glemsel.
Det er gratis for de unge at komme i sorggruppen.