Flagermus har sat en kæp i tandhjulet på 36 nye vindmøller i Nørrekær Enge, og nu beder Vesthimmerlands og Aalborg kommuner om hjælp hos klima- og energiminister Dan Jørgensen, der der p.t. også er fungerende erhvervsminister.
Af Jacob Dalgaard
Det store vindmølleprojekt Nørrekær Enge II hænger i en tynd tråd. Vattenfall, som har stået bag det store projekt, har besluttet at træde ud af on-shore vindmølleprojekter i Danmark. Derfor har det store energiselskab betinget sig, at der kommer en hurtig afklaring på de problemer, der er opstået i Nørrekær Enge.
Vesthimmerlands Kommune og Aalborg Kommune havde ellers allerede i 2018 godkendt opstillingen af de 36 møller med 20 i Vesthimmerland og 16 på den aalborgensiske side af kommunegrænsen. Men i november ophævede Planklagenævnet den fælles miljørapport for de to kommuner samt lokalplan og kommuneplantillæg i Vesthimmerlands kommune og dermed også de to kommuners VVM-tilladelser til projektet. Det skyldes, at der ikke var taget tilstrækkeligt hensyn til damflagermusenes færden i området.
Dermed ligger det store vindmølleprojekt nærmest i ruiner efter 7 års planlægning.
Vesthimmerlands og Aalborg kommuner bad i december Planklagenævnet om at konkretisere deres afgørelse på et par væsentlige punkter, som er afgørende i forhold til kommunens beslutning om den videre proces. Her to måneder senere har kommunen endnu ikke hørt noget.
Kommunerne spurgte blandt andet til, om det er korrekt opfattet, at Planklagenævnets afgørelse kun ophæver kommuneplantillæg 311 og lokalplan 1064 i Vesthimmerland og ikke kommuneplantillæg 10.014 og lokalplan 10-7-103 i Aalborg? Og hvis det er korrekt opfattet, er der så en umiddelbar begrundelse for denne forskel?
Den 13. januar i år mødtes de to kommuner med Vattenfall, og i et referat fra mødet fremgår det, at Vattenfall ikke ønsker at bruge flere resurser på mere planlægning. Desuden ønsker selskabet en endelig afklaring indenfor et år. Ellers vil Vattenfall sandsynligvis udbyde projektet til anden side under de forhold, som projektet har nu. Det vil sige uden miljørapport, supplerende undersøgelser af flagermus og et godkendt plangrundlag - samt med de aftaler, der er indgået med lokale lodsejere.
Hjælp hos minister
Både tid og midler er knappe, hvis mølleprojektet skal realiseres. Og det skal det, hvis det står til borgmester i Vesthimmerland, Per Bach Laursen, og rådmand i Aalborg Kommune, Hans Henrik Henriksen.
De har derfor den 21. januar afsendt et brev til klima- og energiminister Dan Jørgensen med en appel til ham om at få sat skub i processen. Enten ved at sparke til Planklagenævnet og få nævnet til at svare på de to kommuners afklarende spørgsmål til afgørelsen fra november, eller ved slet og ret at hjemkalde afgørelsen, således, at de kommunale vedtagelser og godkendelser stadfæstes bortset fra VVM-tilladelserne. Men samtidig, at stadfæstelserne så sker med vilkår om, at der forud for udstedelse
af nye VVM-tilladelser, skal udføres de af Planklagenævnet anførte manglende undersøgelser af flagermus.
Det sidste vil være afgørende for kommunen, skriver Per Bach Laursen og Hens Henrik Henriksen i brevet til Dan Jørgensen:
"Netop en sådan type stadfæstelse med vilkår, har der - før Nævnenes Hus blev oprettet - jævnligt været truffet. Dermed har projekterne også kunnet realiseres uden kommunerne skulle bruge unødvendige ressourcer med en planlægning helt forfra uden nogen gevinster for borgere eller samfund i det hele taget."
Flagermusundersøgelse
Skal møllerne op, kommer man næppe uden om en nærmere undersøgelse af damflagermusene i Nørrekær Enge. Også her er tiden en afgørende faktor. Det fremgår af sagsmaterialet, at undersøgelserne af damflagermus er terminsbundne og skal startes op i marts/april. Nås det ikke i dette forår, vil der således gå yderligere et år.
En sådan undersøgelse anslås at koste 100.000 kroner, og på et møde den 5. februar har Vattenfall indvilget i at betale regningen på betingelse af, at der ikke foretages yderligere større undersøgelser.
Det er en enslydende klage til Planklagenævnet og Miljø- og Fødevareklagenævnet underskrevet af 13 husstande, der førte til en underkendelse af de to kommuners vedtagelser af kommuneplantillæg, lokalplan, miljøvurdering af planer og VVM-tilladelser. Klagerne indeholder en lang række klagepunkter, hvoraf forholdene til damflagermusene er årsag til underkendelsen.