Søndag 25. maj åbner den nye Hærvejsrute i Vesthimmerlands Kommune med et stort indvielsesarrangement fra klokken 11 – 15 i Testrup.
Dagen indledes med festgudstjeneste efterfulgt af indvielsestaler, ved Folketingspolitiker Flemming Møller, Mortensen og formanden for Kultur- og fritidsudvalget, Jan Dyregaard fra Vesthimmerlands Kommune. Men det bliver Erna Dalgaard fra Testrupgaard, der skal klippe snoren, der markerer, at vejen er åben. Erna har sammen med hendes nu afdøde mand Erik, stået i spidsen for ildsjælene i Vesthimmerland. De har begge arbejdet hårdt og trukket i alle tråde, så idé kunne blive til handling.
Hærvejen næsten dobbelt så lang
Hærvejsruten i Vesthimmerland er en del af et stort projekt, der omfatter otte nordjyske kommuner og Viborg Kommune. De har gennem tre år samarbejdet om at etablere i alt 356,5 km nye vandreruter og om at opgradere ca. 200 km. cykelrute.
Den ”gamle” Hærvejsrute fra Padborg til Viborg har en længde på ca. 280 km., så med forlængelsen bliver Hærvejen i Jylland med ét slag næsten dobbelt så lang. Hele herligheden løber op i næsten tre millioner kr., som er gået til blandt andet lønninger, afmærkning, skilte, hjemmeside, mobil app og trykte foldere.
Med Nordjylland på landkortet bliver Hærvejen for alvor en del af det europæiske rutenetværk. Hærvejen udgør således den danske del af den europæiske kulturrute ”Olavs-vejene”, der fører til Trondheim i Norge, og Hærvejen er også en del af verdens sikkert bedst kendte vandrerute, Caminoen, der leder til Santiago de Compostela.
Formidling i centrum
En stor sidegevinst ved etableringen af de nordjyske hærveje er, at formidlingen af hele Hærvejen får et stort løft. Hjemmesiden www.haervej.dk dækker nu hele Jylland og det samme gør den nye mobil app. Der er nemlig undervejs skabt et tæt samarbejde med Hærvejssekretariatet i Viborg og Region Midt og Syd om at formidle hele Hærvejen.
Turistvirksomheder og turistbureauer i hele Jylland har taget godt imod den fuldendte Hærvej og er gået i gang med en bedre markedsføring af Hærvejen som turistmål. Der er en klar forventning om, at den nye Hærvej vil kunne tiltrække mange flere vandrere og cyklister end hidtil. Både lokale brugere, dagsturister og dem, der har brug for overnatning og andre faciliteter.
Mange lokale kræfter bag
Hærvejene i Nordjylland er nok etableret af kommunerne, men uden alle de lokale ildsjæle, der har bidraget, ville resultatet ikke have fået den samme kvalitet. Vandrere, pilgrimme, menighedsråd, lokalhistoriske foreninger, erhvervsdrivende og mange andre har bidraget med at vælge ruteføringer, komme med input til formidling og etablere overnatningssteder, og de spiller også en hovedrolle ved indvielsen den 25. maj.
Hele projektet er finansieret af Vækstforum Nordjylland, EU og Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter samt Friluftsrådet.
Du kan se den vesthimmerlandske del af Hærvejen ved at klikke her: http://www.haervej.dk/sites/default/files/asp/haervej/himmerland_haervej_5maj14.pdf