Frederik d. VII’s kanal er en helt unik én af slagsen. Ikke alene er den Danmarks længste. Der knytter sig også en helt særlig historie til kanalen. En historie, som Limfjordsmuseet arbejder hårdt på at få bragt til live ved at åbne kanalen, som nu er lukket ved Lendrup. Ved at åbne kanalen vil turister og beboere kunne opleve et helt særligt stykke maritim kulturhistorie.
Af Julie K. L. Bouchet.
Det tog over 400 mand fem år at grave Limfjordsmuseets længste museumsgenstand. Den er 4,4 kilometer lang, 3 meter dyb og i 2007 blev den kåret som et af Nordjyllands syv vidundere. Som målene antyder, er det ikke nogen helt almindelig museumsgenstand, der løber langs Limfjorden ved Limfjordsmuseet. Kanalen blev gravet ved håndkraft mellem 1856 og 1861 af godt 400 arbejdere, hvoraf de fleste kom fra Tyskland. Frederik den VII indviede personligt kanalen og – efter opfordring fra indenrigsminister Monrad – blev den navngivet ”Frederik den VII’s Kanal”.
Hvorfor en kanal?
Årsagen til at kanalen blev anlagt var at føre skibsfarten sikkert forbi de store sandbanker mellem Løgstør og Aggersborg. Limfjorden har gennem historien udgjort en vigtig del af den nordjyske infrastruktur. Inden der kom jernbaner og lastbiler, blev store varemængder transporteret med skib, og fjorden fungerede således som en hovedvej, der bandt Nord- og Midtjylland sammen. Det meget lavvandede farvand ud for Løgstør har altid voldt skibstrafikken store problemer. Indtil 1825 gik den eneste adgang til fjorden via Hals i øst. Derfor virkede Løgstør Grunde som en prop for handelen og søfarten i den vestlige fjord. I 1856 besluttede Rigsdagen derfor at grave en kanal, som skulle lede skibstraffikken uden om grundene. Kanalen skulle gå fra Løgstør til Lendrup. Det kom til at tage dem fem år at udgrave kanalen med hakke, skovl og spade. I hver ende blev der bygget et svajebassin, hvor skibene kunne ligge og vente på at komme igennem kanalen. Med til anlægget hørte Kanalfogedens bolig, drejebroen og to kanalbetjenthuse i Lendrup. Her boede kanalbetjentene med deres familier og kontrollerede sejladsen fra den vestre ende af kanalen.
En succes
Kanalen blev indviet den 13. juli 1861 af Kong Frederik d. VII, som også lagde navn til kanalen. Frem til 1913 førte kanalen skibstrafikken sikkert forbi Løgstør Grunde. Gennemsejlingen skete enten ved sejl eller motor, eller skibene blev trukket igennem af heste, der gik på trækstier anlagt på hver side. Trafikken toppede i 1898-99, hvor næsten 3.000 skibe passerede igennem kanalen om året. Mange skibe sejlede for egen kraft, men nogle blev trukket igennem af heste.
Under den hvide bro
Den karakteristiske hvide bro ved Limfjordsmuseet er og så en helt særlig én af slagsen. Drejebroen over Frederik VII's Kanal blev indviet i 1861 samtidig med kanalen. Broen gav adgang for gående og kørende ikke blot til kanalfoged-boligen, som i dag huser Limfjordsmuseet, men til hele tangen mellem kanal og fjord. Dengang var der både græsning og høslætarealer på tangen – hvilket er ved at blive genetableret og åbner samme dag, som kanalen har jubilæum.
Slutningen på en epoke
I slutningen af 1800-tallet opfandt man nye effektive gravemaskiner. I 1901 var man i stand til at grave og friholde en rende direkte igennem grundene. Kanalen var blevet overflødig. Langsomt svandt trafikken på kanalen. I 1913 sejlede det sidste skib igennem, inden den blev lukket i den vestlige ende. I dag ligger kanalen, broen og kanalfogedens bolig tilbage som storslåede minder om fortidens søfart og ingeniørkunst.
Oplevelser på og ved kanalen
I dag er kanalen Limfjordsmuseets største museumsgenstand. Og den får ikke lov til at ligge og forstøve. Den indbyder nemlig til aktiviteter og undersøgelser. Næsten dagligt kan man se små poder i orange redningsveste, der ligger på maven med næsen i kanalen, hvor der hilses på dens beboere. Limfjordsmuseet tilbyder sommeren over på guidede sejltur med Limfjordsmuseets Grevinde Danner eller en gåtur langs trækstierne. På kystsiden gør den kalkrige jord, at man finder en unik flora, og herfra er der en fantastisk udsigt over Limfjorden. Ved specielle lejligheder – såsom kanalens 150-års jubilæum, kan man opleve, hvordan skibe i sin tid blev trukket igennem ved hestekraft og opleve brodrejning. En tidslomme bliver åbnet, og besøgende træder ind i 1899.
Limfjordsmuseet drømmer om at åbne kanalen i Lendrup og udvikle kanalturismen markant i Vesthimmerland kommune.