På lørdag trækker Løgstør igen i festtøjet og tager hul på en ny sæson med masser af aktiviteter, når årets muslingehøstfest afholdes.
Så er Løgstør klar til fest igen. Knap er rusen efter Muslingebyens 500 års fødselsdag – der varede hele 2016 – sovet ud, før dørene åbnes til årets første store arrangement: den traditionelle Muslingehøst. Den tiltrækker hvert år tusindvis af gæster fra nær og fjern, der gerne vil smage årets første muslinger – og en gratis snaps eller to til. Det hele akkompagneres af munter musik og byens Shantykor.
I år finder Muslingehøstfesten sted nu på lørdag den 1. april, hvor der festes både på havnen og i midtbyen, hvor gaderne er lukkede for biltrafik for at give plads til de mange gæster.
Der er mange traditioner forbundet med høstfesten. Sidst på formiddagen kommer båden med årets første høst til Løgstør og lægger til kaj ved Kunsttorvet. Sækkene bliver båret op; og oldermændene sidder derefter klar til at prøvesmage. Først når der er sagt god for kvaliteten frigives muslingerne – med to slag på klokken.
Med musik i spidsen kører hestevognen de mange hundrede kilo muslinger til Østerbrogade, hvor kokke fra byens mange restauranter står klar til at tilberede dem, på hver deres måde.
Det er Vilsund Blue, der leverer muslingerne, og det koster derfor ikke noget at prøvesmage. Og da Arcus – tidligere De Danske Spritfabrikker – har sponsoreret en del flasker snaps, kan muslingerne også blive skyllet ned. Byens forretninger har i dagens anledning lang åbningstid med specielle Muslingehøst-tilbud.
Limfjordsmuslinger er nogle af verdens bedste, da fjordens næringssalte og mineraler påvirker smagen positivt, ligesom fjordens temperatur giver optimale vækstvilkår.