Britiske Ruth Nabi fra Yorkshire er sammen med sin familie i disse dage i Løgstør for at besøge sin bedstefars grav på Løgstør kirkegård. Her er et lille stykke krigshistorie fra Løgstør.
Tekst og foto: Jacob Dalgaard
Selv om det er 72 år siden, Anden Verdenskrig sluttede, kan den sorte plet i verdenshistorien stadig trække folk til Løgstør. Ruth Nabi har nemlig i mange år ønsket at komme til Løgstør for at besøge sin bedstefars grav på Løgstør kirkegård.
Norman Clarke blev den 5. marts 1945 skudt ned i sit RAF-fly over Limfjorden ved Løgstør. Først den 18. maj samme år blev hans lig fundet skyllet op på stranden på Livø. Sammen med tre andre ofre fra Royal Air Force blev Norman Clarke begravet på Løgstør kirkegård, hvor gravstedet fortsat er velbevaret.
Det var en stor begravelse med angiveligt 2000 deltagere. Norman Clarkes kone deltog dog ikke. Hun stod tilbage med en lille datter, Ruth Nabi's mor, og var desuden gravid. Først i 1959 kom enken til Danmark og besøgte sin mands grav.
Bevæget over historien
Ruth Nabi har studeret historien om sin bedstefars skæbne, og hun har læst de mange breve fra sin bedstefar til sin hustru hjemme i England. Først nu forstår hun, hvorfor brevene har været så kortfattede. Norman Clarke var nemlig på meget hemmelige specialmissioner, og brevene måtte naturligvis ikke kunne afsløre noget om hans missioner, som blandt andet omfattede støtte til den danske modstandsbevægelse.
Ruth Nabi ankom sammen med sin mand Poul og datteren Beth og sønnen Samuel til Lendrup i tirsdags, hvor de har lejet et sommerhus. For at pejle sig ind på den lokale historie om Norman Clarke henvendte de sig på café Hos Tetzlaff, hvor Birgitte Tetzlaffs henviste dem til Løgstør kirkegård og til Lokalhistorisk Arkiv.
Når Ruth Nabi fortæller om sin bedstefar, får hun tårer i øjnene. Selv om hun aldrig har mødt ham, bevæger historien om ham hende. Hun er også overrasket over, hvor velholdt gravstedet er.
Hun har dog kunnet konstatere et par fejl på gravstenen. Hans navn er stavet forkert, og han blev kun 32 år gammel - og ikke 37 som det fremgår på stenen.
I sin research har hun samlet en del avisartikler og billeder sammen om bedstefaren. Men internettet har været en stor kilde til informationer, og med besøget i Løgstør har Ruth Nabi nu også endelig fået besøgt sin bedstefar.