I år er det 50 år side, at en lille gruppe borgere i Løgstør besluttede sig for at genoplive ”museumssagen” og stiftede Limfjordsmuseet. Det fejrer museet med en festlig dag på og ved Frederik den VII’s Kanal fredag den 27. juni.
Af Nanna Folke Olsen, Limfjordsmuseet
I marts 1964 mødtes en lille gruppe borgere i Løgstør for at stifte et museum. Med til mødet var også bibliotekar N.H. Lindhard, der var mødt op for at forhindre gruppens forehavende. Da han gik derfra, var museet ikke blot blevet stiftet – N.H. Lindhard var også blevet valgt til kasserer i den nystiftede bestyrelse. Sagen var den, at man i Løgstør allerede i 1935 havde forsøgt at starte et købstadsmuseum, dog uden held. N.H. Lindhard talte stærkt imod at starte et museum, der ville komme til at ligne alle de andre danske købstadsmuseer, og som han mente var dømt til at mislykkes. I stedet opfordrede han til at satse på noget, som ingen andre gjorde, nemlig at lave et museum for Limfjorden. Det blev resultatet af mødet.
Et museum for Limfjorden
Det skulle vise sig, at Lindhard var en forudseende mand. Museet, der dengang fik til huse i den ene ende af Kanalfogedboligen ved Frederik den VII’s Kanal, er i dag vokset til et blomstrende museum med tre afdelinger, 11 fartøjer i fjorden og et samlet årligt antal brugere på 50.000. Og der er store planer på museet, hvoraf den største er drømmen om at åbne Frederik den VII’s Kanal for gennemsejling igen. Det er et stort projekt, men man er på Limfjordsmuseet dengang som i dag ikke bange for at sætte barren højt.
Jubilæumsfest for børn
På jubilæumsdagen sætter museet alle sejl til, og jubilæumsdagen er opdelt i tre festfaser. Den første del af dagen fra kl. 10 – 16 er mest for børn. Museets biologer tager børnene med ud i fjorden, hvor de kan prøve at fange fjordens frugter og tilberede traditionelle limfjordsretter. Inde på land bliver der mulighed for at bage snobrød og pandekager over bål, udfordringer af hjernen med skattejagt, og for de konkurrencelystne kan man bygge sit eget mini-skib og deltage i kapsejladsen på kanalen.
Sejlads og muslinger
Hele jubilæumsdagen er der naturligvis gratis adgang på museet, og kl. 10, 12 og 14 er der gratis sejlture på Frederik den VII’s Kanal. Ellers byder eftermiddagen fra kl. 16 – 18 på jubilæumsreception gratis smagsprøver på Limfjordsmuslinger og rundvisninger på museets nyeste erhvervelse jagten ”Kirstine”. Alt imens Limfjordsmuseets Shantykor synger lystige sømandsviser.
Jubilæumssejlads og fest
Kl. 18 stævner jubilæumsflåden ud på Frederik den VII’s Kanal med kurs mod Kanalbetjenthusene i Lendrup. Her bliver der jubilæumsfest med festtale af Borgmester Knud Kristensen, Muleskinners sørger for den gode musik, og der er mulighed for at købe et lækkert måltid mad til og ikke mindst øl og vin.
Fakta om Limfjordsmuseet
Limfjordsmuseet er et statsanerkendt museum og er underlagt museumsloven.
Limfjordsmuseet virker for sikring af Limfjordens kulturarv gennem forskning, indsamling, registrering, bevaring og formidling.
Et af museets specialer er den maritime kulturarv, og museet har bl.a. bevaret en række skibe:
Motorjollen Inga (1954)
Pennalhuset Nora (1937)
Sjægten Nørgaard P. (1920)
Ålborgjollen Aleta (1990)
Lodsbåden Lodsen (1929)
Jagten Kirstine (1887)
Limfjordsmuseet råder over ca. 1700 m2. De fysiske rammer er hovedsagelig placeret ved kulturmiljøet omkring Frederik den VII’s Kanal. Museet indeholder permanente udstillinger, årlige særudstillinger, åbent historisk bådebyggeri med fokus på den immaterielle maritime kulturarv, naturvejledning, guidede historiske sejlture på Frederik Den VII’s Kanal. Museet har desuden en omfattende ud-af-huset aktivitet, hvor man med mobile enheder drager ud i hele Limfjordslandet.
Museet har desuden et kommercielt indhold Museumsbutik, Issalg, udlejning af mødelokaler, bortforpagtning af restaurant, bedding, muslingekogeskoler, sejlture, konsulentbistand, askeudlægning på Limfjorden, og naturvejledning.
Museet arbejder intensivt på at gå genåbnet Fredrik Den VII’s Kanal for sejlende fartøjer.
Museet adskiller sig fra det typiske museum ved et forpligtigende vækstskabende samarbejde med erhvervsråd, handelsstand, turistforening og kulturliv omkring branding, kommunikation og synergiskabende samarbejder i Løgstør.
Limfjordsmuseet er desuden involveret i en lang række tidsbegrænsede projekter i både ind- og udland. Museet har erkendt, at hvis man vil have det nødvendige personale til at efterleve museumslovens krav og
levere et acceptabelt kvalitetsniveau, så er man nødsaget til at drive museet som en projektorganisation. Denne strategi har på den negative side skabt en del risici, idet man hvert år er afhængig af at udvikle projekter, der
afstedkommer økonomiske tilsagn. På den positive side har denne tilgang sikret museet en rivende udvikling de senere år og ikke mindst bidraget økonomisk. Siden 2009 har Limfjordsmuseet således hentet mere end halvdelen af
sine indtægter i egenindtjening, ikke offentlige midler eller EU-projekter
Museet har stort set haft støt stigende besøgstal siden 2008, og havde i 2013 51.077 brugere.
Museets skoletjeneste er stærkt efterspurgt og modtog i 2013 5944 elever.
Museet har 7 fastansatte medarbejdere: (direktør, inspektør, bogholder, kommunikationsmedarbejder, bådebygger, naturvejleder og teknisk servicemedarbejder)
Limfjordsmuseets virke og identitet bygger på et stærkt fundament af frivillige ildsjæle, uden hvem museet aldrig ville kunne drives med det nuværende aktivitetsniveau og besøgstal. Ca. 40 frivillige bidrager således til restaurering af den sejlende kulturarv, guidede sejlture, brodrejninger, ekstern formidling, bygningsvedligehold, akvariedrift, oversættelser og meget meget mere.
Museet har siden 2005 været ledet af historikeren Anders Bloksgaard.