På byrådsmødet i går kom det frem, at flere af byrådets medlemmer savner information om, hvad Vesthimmerlands Kommune vil med Gundestrupgaard.
Af Jacob Dalgaard
Økonomiudvalget købte for et år siden Gundestrupgaard for 9 millioner kroner for at benytte den som erhvervslivets indgang til kommunen, og stuehuset er i 2024 blevet indrettet til kommunale medarbejdere, mens den nyrenoverede hal 3 er taget i brug til større møder.
Til gengæld er der tilsyneladende ingen planer for de to øvrige haller.
Lars Rem fra Liberal Alliance var på byrådsmødet ude med riven, efter at det har vist sig nødvendigt at bruge 1,4 millioner kroner til flugtveje og brandsikring af hal 3. Dertil venter uventede udgifter til kloak og vand. Ikke desto mindre er han positiv overfor Gundestrupgaard-projektet, men han savner en plan.
-Jeg mangler et budget på, hvad vi vil med Gundestrupgaard og hvordan, det skal se ud. Det spurgte jeg om allerede i december sidste år, sagde Lars Rem.
Venstres Jimmi Støttrup Jensen sendte en klokkeklar appel til Økonomiudvalget og byrådets øvrige udvalg om at sørge for at sikre sig overblik over faktiske omkostninger, inden der lægges budget for at undgå overraskende tillægsbevillinger. Også han ønskede mere information om planen for Gundestrupgaard.
- Vi er nødt til at begynde at tage en beslutning om i hvilke tempi og hvilke etaper, det her skal tages, og hvordan det skal finansieres. Vi er nødt til at kende et beløb at forholde os til, så det ikke ender med at blive finansieret fra kontoen til vedligehold af offentlige bygninger eller gennem tillægsbevillinger.
Hans partifælle og borgmester Per Bach Laursen gav dog Jimmi Støttrup Jensen en irettesættelse for rullende kameraer:
-Jeg bliver nødt til at sige lige med det samme, at det du nævnte der, det kommer aldrig til at ske. Du ku' godt lige ha' ringet, hvis du ville have haft den information. Vi har besluttet her i byrådet, at det bliver fondsfinansieret, det vi kommer til at lave. Det her kan vi ikke fondsfinansiere, sagde Per Bach Laursen og pegede på dagsordenspunktet om tillægsbevillingen til brandsikring.
Men der kom intet frem om, hvad hallerne skal bruges til.
-Nogle gange kan man få meget mere, end vi selv kan komme i tanke om, hvis man inddrager fondene fra starten, sagde Per Bach Laursen, som tilføjede, at han allerede i næste uge har møde med en stor fond.
Jeppe Korreborg Pedersen så sagen omvendt. Han havde ikke brug for et budget eller en plan for hallerne:
-Budgettet vil alligevel ikke holde, hvis vi lagde det nu og først fik råd til at udføre det i 2026 eller 2028. Vi skal nok få lavet et projekt, hvis der er nogen, der kommer med pengene, sagde han.
Asger Andersen fra Socialdemokratiet slog til lyd for at køre på, mens der asfalteres for at sikre den udvikling i kommunen, som Gundestrupgaard skal være løftestang for.
SF's Rasmus Vetter savner også en plan for Gundestrupgaard. Også selv om det skal fondsfinansieres, sagde han.
Niels Krebs Hansen benyttede lejligheden til at kritisere processen med ibrugtagningen af Gundestrupgaard for at være dårlig planlægning. De basale ting skal jo være i orden, men hvorfor har vi ikke fundet ud af det, da vi købte det. De private skal nok få lov at vente, inden de får lov at tage noget i brug.
Borgmesteren erkendte, at der ikke var tænkt på, at Gundestrupgaard har eget vandværk og et underdimensioneret kloaksystem, da kommunen købte gården.
Trods en lang diskussion om Gundestrupgaard og formålet med den gav byrådet i enighed en tillægsbevilling på 796.412 kroner til brandsikring af hal 3.