Børn og unge i Overlade FDF-kreds har svært ved at få armene ned, da de netop har modtaget den glade nyhed om, at Den A.P. Møllerske Støttefond har bevilget dem et helt nyt kredshus, som skal opføres på deres grund på Østergårdsvej i Overlade. Designet af kredshuset er udviklet gennem en arkitektkonkurrence med inputs fra spejdere og FDF’ere i hele landet med formålet om at designe en hytte som bedst muligt understøtter børn og unges friluftsliv året rundt. I alt opføres der 32 eksemplarer rundt om i hele landet.
”Vi kan slet ikke få armene ned. Vi har længe ønsket at få forbedret vores fysiske rammer for børnene, og at vi nu kan opføre en Fremtidens Spejderhytte på vores grund, det gør, at det bliver endnu sjovere at være FDF’er her i Overlade” fortæller bestyrelsesformand Dorte Hollands.
"Det gamle hus er nedslidt på flere områder, og at vi nu kommer til at kunne tilbyde et helt nyt hus er virkelig fantastisk. Opførslen af Fremtidens Spejderhytte på vores grund er en blåstempling af vores kreds' positive udvikling og den kæmpe indsats, vi gør for børn og unge i området. Vi glæder os helt vildt til at tage den i brug og invitere endnu flere børn og unge ud til at lave sjove og udviklende friluftsaktiviteter” uddyber Dorte Hollands.
Hytten er et resultatet af et unikt samarbejde
Udviklingen- og opførslen af Fremtidens Spejderhytte er en del af et større samarbejde mellem Den A.P. Møllerske Støttefond, spejderbevægelsen og FDF, der tilsammen repræsenterer over 100.000 børn og unge, der ugentligt mødes i en spejderhytte eller et kredshus. Mange af disse bygninger er dog nedslidte efter årtiers brug, og derfor har Fonden bevilget 140 millioner kroner til at sikre et ’kvalitetsløft af spejderhytter og kredshuse’ i hele landet.
“Vi er taknemmelige for, at Den A. P. Møllerske Støttefond vil bidrage til, at flere børn og unge får mulighed for at lave FDF i nogle inspirerende og naturnære omgivelser, hvor de i et meningsfuldt frirum kan få lov at lege, eksperimentere og vokse som mennesker" fortæller Jakob Harbo Kastrup, generalsekretær i Frivilligt Drenge- og Pige-Forbund, FDF.
Udover opførslen af 32 hytter har Fonden også støttet klimavenlig renovering af 68 lokale foreningers eksisterende hytter.
Hvad er tankerne bag designet af Fremtidens Spejderhytte?
Fremtidens Spejderhytte er tegnet af arkitektfirmaet LETH & GORI, der sammen med Rønnow Arkitekter og VEGA landskab har skabt et koncept som nytænker den klassiske spejderhytte i både form og funktion. Designet har fokus på at åbne hytten mere op mod omgivelserne og ’trækker naturen ind og inviterer spejdere til at være udenfor’ bl.a. ved at have en udendørs bålplads, som ’omfavnes af spejderhytten i et stort koncentrisk omslag’.
Fremtidens Spejderhytte er en enkel kompakt hytte, der er let at renovere og vedligeholde for at sikre længst mulig levetid. Hytterne bliver først og fremmest bygget af træ for at sikre det mindst mulige klimaaftryk.
Fakta om Fremtidens Spejderhytte