De mindste valgsteder i Vesthimmerland risikerer at forsvinde til kommunalvalget om et år.
Af Jacob Dalgaard
Vesthimmerlands Kommune har traditionelt haft 14 afstemningssteder, når der afholdes valg. Men erfaringer fra tidligere valg har i følge forvaltningen vist problemer med at rekruttere nok valgstyrere. Derfor lægges der op til at reducere denne sårbarhed ved at sammenlægge flere afstemningssteder og samtidig øge tilgængeligheden af brevstemmeafgivning på kommunens biblioteker. I det mest radikale forslag foreslås valgstederne reduceret fra 14 til 8, hvor følgende valgsteder nedlægges: Bakkeskolehallen, Strandby Hallen, Overlade Friskole, Vegger Idræts- og Kulturhus, Vester Hornum Hallen og Vestrup Skole.
I dag er der præcis et år til næste kommunalvalg, og forvaltningen ønsker i samme omgang at digitalisere alle afstemningssteder, når det nye landsdækkende valgsystem, "VALG", skal tages i anvendelse ved kommunalvalget. Ved ibrugtagen af det nye valgsystem erstattes KMD Valg, som har været anvendt af kommunerne til afvikling af valg siden valget til Europa-Parlamentet i 1999. Digitaliseringen vil effektivisere opgørelse og indberetning af valgresultater, men medfører også risici som IT-nedbrud, der allerede har været en udfordring på valgstederne i Aars, Aalestrup, Farsø og Løgstør, som i forvejen er digitale afstemningssteder. Der er også ekstra udgifter forbundet med digitaliseringen pr. valgsted, hvilket begrunder forslaget om at reducere antal afstemningssteder.
For at gøre det mere attraktivt at bistå med afviklingen af valgene foreslås en øgning af diætsatserne for de personer, der har særligt ansvar ved valget som valgstyrerformænd og valgsekretærer fra 1.250 til 2.000 kr. for en valgdag. Dette skal sikre en stabil bemanding og opretholde kvaliteten af valgets afvikling.
Den foreslåede ændring i afstemningsstederne og digitaliseringen af valget og de øgede diæter bliver præsenteret for Økonomiudvalget på onsdag, som skal tage beslutningen om, hvorvidt der skal foretages de skitserede ændringer.
Asger Andersen (S) er et af medlemmerne, og han har meldt klart ud, at hans parti ikke kan stå inde for en nedlæggelse af 6 afstemningssteder.
"I en tid, hvor vores demokrati er udfordret med at engagere befolkningen i politik, mener den socialdemokratiske byrådsgruppe, at en sammenlægning af afstemningssteder er det forkerte sted at spare," skriver han i et læserbrev her på Lokaltindblik.dk. I samme brev åbner han dog muligheden for at gå ned til mindst 12 afstemningssteder.