Søndag den 4. maj kl. 14.00 inviteres borgere og gæster til en særlig højtidelig markering på Skoleengen i Løgstør. Her markerer byen sin status som købstad gennem 125 år – samtidig med at byen mindes 80-året for Danmarks befrielse.
Det bliver en eftermiddag, hvor fortid, nutid og fremtid smelter sammen i fællesskabets og historiens navn. Arrangementet indledes med tale af borgmesteren, fyldes med alsang og afsluttes med en stemningsfuld kransenedlægning til ære for friheden og de mange skæbner, som knytter sig til den.
At være købstad var tidligere forbundet med særlige privilegier – herunder eneret på handel, ret til at afholde markeder og mulighed for at organisere sig med eget byråd og dommer. Købstadsprivilegierne skabte et fundament for byernes udvikling, både økonomisk og kulturelt, og bidrog til en stærk lokal identitet.
Løgstør fik købstadsstatus i 1900 efter megen kamp og er den eneste by i Vesthimmerlands Kommune med denne titel. Det gør jubilæet til en markant begivenhed – ikke kun for byens borgere, men for hele egnen, der gennem historien har været tæt knyttet til Limfjorden og handlen over vandet.
Ved arrangementet vil borgmester Per Bach Laursen byde velkommen i selskab med byens vægtere. Samtidig afsløres den første officielle jubilæumsplakat, skabt med inspiration fra det karakteristiske gavlmaleri i Østerbrogade. Plakaten symboliserer forbindelsen mellem Løgstørs historie og den vigtige opgave om at løfte Løgstør ind i en ny tid. Der er et begrænset oplag på plakaten på 125 stk, og efterfølgende kan plakaten købes i Buksesmeden for 125 kr.
Naturens stemme - forfald
Markeringen foregår på Skoleengen, hvor det stadig er muligt at opleve blomstermanden Johnny Haugaards udstilling, der består af naturmaterialer, som over tid forandrer sig – visner, falder sammen og tager nye former.
Udstillingen minder os om, at forfald ikke blot er enden på noget – men også begyndelsen på noget nyt. Naturens kredsløb spejler vores historie og vores by: Vi mindes fortiden, samtidig med at der spirer nye fællesskaber og nye fortællinger frem.
Alsang med Sangkraft
Fællesskabet styrkes yderligere gennem alsang, som ledes af Sangkraft Vesthimmerland. Alle er inviteret til at synge med. I en tid, hvor fællesskab og samhørighed igen er kommet i fokus, bygger vi videre på en tradition, der i særlig grad prægede Danmark under besættelsen – nemlig fællessangens styrke og samlende kraft. Sangene vækker både minder og håb og skaber rum for refleksion og nærvær.
4. maj – Frihedens dag
Efter alsangen følges deltagerne med vægterne i spidsen mod den gamle politigård, hvor der kl. 15.00 afholdes kransenedlæggelse i anledning af 80-året for Danmarks befrielse i 1945. Lokalhistorisk Forening står for denne del.
Det er Løgstør Handel, Vesthimmerlands Kommune, Sangkraft Vesthimmerland og Lokalhistorisk Forening for Løgstør og Omegn, der i forening står bag arrangementet den 4. maj.
Program:
14.00 – Velkomst v. borgmester Per Bach Laursen og byens vægtere
• Overrækkelse af jubilæumsplakat nr. 1 – inspireret af det ikoniske gavlmaleri på Østerbrogade
14.15 – Alsang ved Sangkraft
14.45 – Fælles vandring til den tidligere politigård med vægterne i front
15.00 – Kransenedlæggelse i samarbejde med Lokalhistorisk Forening
• Borgmesteren lægger en krans doneret af blomstermanden Johnny Haugaard fra det frivillige fællesskab
• Vesthimmerlands Kommune lægger krans
• Familie nedlægger egen krans