Teknik- og miljøudvalget er villige til at betale ekstra for at undgå klapning ved oprensning i Hvalpsund havn.
Af Jacob Dalgaard
I august fik Vesthimmerlands Kommune Miljøstyrelsens tilladelse til at klappe op til 5.000 kubikmeter oprensningsmateriale fra Hvalpsund Marina i Risgårde Bredning i Limfjorden. Men den tilladelse har Teknik- og Miljøudvalget i Vesthimmerland ikke tænkt sig at udnytte. I stedet vil politikerne sejle materialet på land.
Det blev udfaldet på et møde mandag morgen, hvor sagen var på dagsordenen.
Sagen har været omdiskuteret, fordi Vesthimmerlands Kommune på embedsmandsniveau selv har ansøgt om klapningstilladelsen i 2021 til trods for, at kommunen i 2020 gjorde indsigelse over en tilsvarende klapningstilladelse til Skive Kommunes ønske om at klappe sedimenter fra Fur Havn i netop Risgårde Bredning.
Allan Ritter Andersen (K), fmd. for Teknik- og Miljøudvalget, siger, at de tidligere sager ikke har været behandlet politisk, og derfor har det ikke været muligt at tage en politisk stilling til sagerne.
-Vi bruger så meget krudt på at holde Limfjorden ren, så derfor skal vi selvfølgelig heller ikke klappe havnesedimenterne fra Hvalpsund Marina i Risgårde Bredning, påpeger han.
Derfor er han og hans udvalgskolleger parate til at betale en ekstraregning, som i værste fald kan løbe op i over 2 millioner kroner ekstra ved at bringe materialet på land.
Økonomisk set er klapning den mest omkostningseffektive metode til at håndtere sediment. Omkostningerne ved klapning er omkring 90 kr. pr. kubikmeter, mens nyttiggørelse på land koster 360 kr., og deponi op til 570 kr.
I forbindelse med den fremtidige håndtering af sedimenter besluttede Teknik- og Miljøudvalget mandag, at sediment fra havnebassinerne skal søges nyttiggjort eller deponeret på land. Derimod skal sediment i indsejlingen, som er mere rent, fortsat klappes i Limfjorden. Derfor ansøges byrådet nu om en ekstrabevilling.
Udvalget vil også sende Miljøministeriet et brev om udvalgsmedlemmernes holdning om klapning i Limfjorden, hvilket er et vigtigt skridt mod en mere bæredygtig sedimenthåndtering.