Venstre, Konservative, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance og Kristendemokraterne har lørdag aftalt et fælles teknisk valgforbund til kommunalvalget i 2025.
Om 15 dage går vi ind i valgåret, hvor der skal være kommunalvalg den 18. november. Med indgåelsen af det tekniske valgforbund, er valgkampen reelt skudt i gang.
Formanden for Venstre i Vesthimmerland, Karl Lausten, oplyser i en pressemeddelelse, at såfremt Vesthimmerlandslisten og/eller Moderaterne beslutter sig for at stille op til valget, inviteres de også med i forbundet.
Valgforbundet indebærer ingen politiske aftaler, men partierne er enige om at mødes som de første, så snart valgresultatet foreligger på valgaftenen.
"Byrådet har i de seneste valgperioder haft et godt samarbejde på tværs af alle partier. Det regner vi med skal fortsætte efter næste valg. Men det er jo ikke ligegyldigt, hvordan mandaterne er fordelt, når der skal indgås aftaler i det ny byråd. Derfor ønsker partierne i valgforbundet at sikre flest mulige borgerlige byrådsmedlemmer i den kommende byrådsperiode, forklarer Karl Lausten.
Et teknisk valgforbund har til formål at begrænse stemmespild. Lidt forenklet fungerer det således:
Hvis et parti har fået 600 stemmer, og der skal bruges 500 stemmer for at få det yderste mandat, så er der 100 stemmer til overs. Tilsvarende, hvis et parti opnår 450 stemmer, ville alle disse stemmer gå til spilde i eksemplet, hvis partiet stod udenfor valgforbundet. Disse stemmer lægges i en fælles pulje i valgforbundet. Hvis partierne i forbundet så tilsammen har ekstra stemmer nok til at erobre et mandat fra dem, der står udenfor valgforbundet, vil dette ekstra mandat gå til det parti i valgforbundet, der har flest overskydende stemmer.
Reelt er matematikken lidt mere indviklet, men resultatet bliver det samme. Partierne i valgforbundet står samlet set stærkere i forhold til de øvrige partier udenfor valgforbundet.
På billedet ses fra venstre Lars Rem, Liberal Alliance, Kurt Friis Jørgensen, Venstre, Anne-Marie Jørgensen, Kristendemokraterne, Signe Nøhr og Ulrik Mark Jensen, Konservative, Mette Møller Pedersen og Liselotte Lynge Jensen, Danmarksdemokraterne og Karl Lausten, Venstre.