Inger Lise og Bruno Hjort fra Trend har fået påbud fra Vesthimmerlands Kommune om at udskifte facadebeklædningen på deres hus. Flere sommerhusejere i Trend har fået samme besked.
Tekst og foto: Jacob Dalgaard
I 2014 valgte Inger Lise og Bruno Hjort at skifte træbeklædningen på deres sommerhus på Monicasvej i Trend ud med vedligeholdelsesfrie hardieplanker, som er et vedligeholdelsefrit fibercementprodukt med træstruktur.
-Jeg har malet nok i mit liv, og da vi så, at flere andre huse havde brugt hardieplanker, besluttede vi os for at gøre det samme, siger Bruno Hjort.
Den beslutning har de været glade for. Pensler og maling har siden været gemt væk. Den udvendige vedligeholdelse af huset har de seneste 10 år været begrænset til en gang algefjerner én gang årligt.
Men nu er der slået skår i sommerhusidyllen i Trend. Ikke kun på Monicasvej, for 11 sommerhusejere er blevet anmeldt og har efterfølgende fået påbud fra Vesthimmerlands Kommune om at skifte facadebeklædningen. I følge lokalplanen for sommerhusområdet er det ikke tilladt at bruge den type facadebeklædning. Husene skal opføres som træhuse eller i teglsten med træbeklædning, pudset eller vandskuret mur.
Det vil koste 200.000 kroner
Brevet fra kommunen har bragt parret i oprør. Ikke kun fordi det vil koste omkring 200.000 kroner at pille facadebeklædningen af og erstatte det med træ, men også fordi fibercementen i følge Bruno Hjort både er et fremtidssikret, miljøvenligt, brandhæmmende, vedligeholdelsesfrit materiale og med lav CO2 udledning.
-Materialet var slet ikke opfundet, da man vedtog lokalplanen i daværende Løgstør Kommune i 2002. Nu er det det mest miljørigtige, og derfor ønsker vi, at politikerne laver et tillæg til lokalplanen, som tillader brugen af materialet, siger Bruno Hjort.
Sammen med hustruen og ejerne af seks andre ramte sommerhusejere er der derfor iværksat en underskriftsindsamling, som byrådets politikere vil få overrakt 30. oktober. Underskriftsindsamlingen foregår både digitalt og fysisk på Trend Kro og i Trend Genbrug. Bruno Hjort skønner, at omkring 200 indtil videre har underskrevet.
Lokalplaner skal overholdes
Men spørger man Allan Ritter Andersen, som er formand for kommunens Teknik- og Miljøudvalg, så står Ingerlise og Bruno Hjort med en dårlig sag.
-Min grundlæggende holdning er, at hvis der er en lokalplan, så kan det ikke nytte, at man bare gør, hvad der passer én, og bagefter kommer og vil have tilgivelse.
Bruno Hjort lægger sig fladt ned og erkender, at de burde have tjekket lokalplanen, inden de skiftede facadebeklædningen. Men han mener, at tiden er løbet fra lokalplanen, som bør tilpasses nutidens byggematerialer. Han har endda kendskab til, at Løgstør Kommune i 2005 har givet tilladelse til brug af kompositmateriale til et hus i lokalplansområdet.
Udvalgsformanden understreger, at han ikke har kendskab til det, som initiativtagerne til underskriftsindsamlingen specifikt har af ønsker til et tillæg. Han siger, at udvalget vil vurdere enkeltsager, når de kommer ind. Derefter kan vi så diskutere, om en lokalplan er forældet, siger han.
Frygter afvisning
Bruno Hjort frygter, at han igen skal i gang med pensel og træbeskyttelse, hvis ikke der er lydhørhed fra politikerne. Han er sikker på, at mange huse vil blive sat til salg. Men skal han og Inger Lise sælge huset vil det formentlig betyde, at de skal give et afslag på 200.000 kroner til udskiftning af facaden. I det hele taget bliver sommerhusene i Trend sværere at sælge, for ejendomsmæglerne siger også, at vedligeholdelsesfrie huse er lettere at sælge, slutter Bruno Hjort.