Da Heidi Møller fik konstateret kræft i tyktarmen i 2016 kæmpede hun ikke alene. Hele familien har indirekte bakket op om at få bugt med sygdommen - og gør det stadigvæk.
Tekst og foto: Jacob Dalgaard
Den 29. februar 2016 lagde Heidi Møller fra Overlade sig på operationsbordet på Aalborg Universitetshospital. Forude ventede en operation, som den 28-årige daværende mor til 2 helst havde været foruden. En ubehagelig mistanke viste sig at holde stik.
Heidi og hendes søster Karina og deres far havde i forvejen fået konstateret en arvelig genfejl, som øgede deres risiko for en række kræfttyper. Derfor gik Heidi til kontrol hvert andet år, så lægerne kunne holde øje med, at der ikke var noget på vej. Det var mellem sådan to kontroller, at mistanken formede sig hos Heidi. Hun følte, noget var helt galt. Der var blod i afføringen, og hun følte sig meget træt.
Kort forinden havde Heidi født hendes og hendes mand Thomas' andet barn, og nogle slog hendes symptomer hen med, at hun jo lige havde født. Men hendes læge kendte til genfejlen, og sendte hende til en ekstra kontrol.
Den 29. februar 2016 opererede lægerne en 3-4 cm stor kræftknude væk fra Heidis tyktarm.
Familie bakkede op om søsters stafet-idé
Efterfølgende startede Heidi op i en forebyggende kemobehandling. Det føltes som at have influenza hver anden uge, og hun måtte behandles med en regelmæssig immun-booster for at stå det igennem.
I september 2016 sluttede kemobehandlingen, og samme måned blev den første Stafet for Livet afholdt i Anlægget i Aars for at samle penge ind til kampen mod kræft. Heidis søster, Karina Ranum Sørensen, foreslog at stille med et hold i den gode sags tjeneste, men hun erkendte at tiden nok var for knap til at mobilisere folk nok.
Men hendes mand insisterede, og deres fætter Jens Erik Christensen, hvis kone også har haft kræft, var hurtig til at lade sit firma Havefix.dk sponsorere et hold til stafetten. På kort tid havde mange medlemmer af familien meldt sig til, og Heidi Møller stillede også op. Hun husker det som ekstremt hårdt ovenpå en lang kemobehandling. Men det blev en mental måde at bearbejde sygdommen på, og i løbet af stafetten gik det bedre og bedre med at gå.
Team Havefix lykkedes med at samle adskillige tusinde kroner ind det første år, og lige siden 2016 har holdet deltaget i Stafet for Livet. Også de to coronaår, hvor de holdt en privat stafet hjemme hos Havefix i Sjøstrup.
Samler flere og flere penge ind
Hvert år har holdet slået sin egen rekord for indsamlede penge, og hvert år har holdet ligget i top 5 blandt de hold, der samler flest penge ind til stafetten. I år har holdet fået endnu en sponsor i Randers Fjords Færgefart, og det forventer Karina og Heidi kan øge indsamlingen endnu mere.
Team Havefix/Randers Fjords Færgefart forventes at have mindst 40 personer på holdet, når årets 24 timers Stafet for Livet i Aars afholdes i den kommende weekend fra lørdag kl. 11 til søndag kl. 11. Holdet har selv arrangeret flere interne konkurrencer. Blandt andet er målet at slå holdets runderekord fra sidste år på 1.125 runder i Anlægget. Derfor er målet også at have mindst én deltager på banen hele døgnet.
Og både Heidi og Karina er selvfølgelig med, og igen i år trækker Heidi i den gule fighter-t-shirt, som er symbolet på deltagere, der enten har eller har haft en kræftsygdom.
Jeg ser det som en ære at gå i den gule trøje, og jeg ville ønske, at flere unge, som har eller har haft kræft vil tage den på til stafetten, siger Heidi Møller.
Her 7 år efter sin kræftoperation er hun stadig helt rask, og hun har fået et tredje barn. Men kræften ligger hele tiden på lur, og hun går til årlig kontrol. Derfor er den 24 timer lange stafet et fint symbol på kampen mod kræften.
- Man kæmper mod den hele tiden, slutter Heidi Møller.