Dette er sponsoreret indhold
Mange danskere oplever desværre ofte, at de får det, man i daglig tale kalder ”hold” i nakken eller i lænden.
Særligt lændesmerter er blandt de hyppigst forekommende årsager til, hvorfor mange har et stort sygefravær fra arbejdet.
Smerter i lænden kan virke særdeles invaliderende, da de kan forekomme i siddende, stående såvel som liggende tilstand.
Varer disse smerter ved i en periode svarende til mere end tre måneder, vil det i op til ca. halvdelen af tilfældene være på baggrund af det, man kalder facetledssyndrom.
Hvad dette syndrom indebærer af symptomer og elementer, man bør være særligt opmærksom på, kan du læse mere om i denne artikel, hvor vi sætter fokus på nogle af de smerter som flest danskere oplever.
I første omgang kan det være gavnligt at overskueliggøre, hvad facetled egentlig er for en størrelse.
Man finder facetledene mellem ryghvirvlerne, hvor deres opgave er at styre ryggens bevægelser.
Opstår der dermed smerter eller gener i dette område, er det naturligt, at bevægeligheden mindskes.
Facetledssyndrom opstår ved skader eller stræk i området omkring disse led og kan udvikle sig over tid afhængig af, om det er kontinuerlige uhensigtsmæssige arbejdsstillinger eller bevægelser som ryggen udsættes for.
Som oftest vil syndromet dog gøre sig gældende ved pludselige bevægelser i ryggen, der forårsager et vrid ved facetleddene og som kan skabe en smertefuld betændelsesstilstand i området.
Smerterne kan variere i sværhedsgrad og oplevelsen af syndromet vil derfor være forskelligt fra person til person.
Som nævnt, vil symptomerne være forskellige fra person til person men blandt de hyppigst forekommende symptomer finder man eksempelvis følgende:
Smerterne kan desuden variere i sværhedsgrad og udvikle sig over tid. Nogle gange kan symptomerne gå over af sig selv, mens det andre gange kræver behandling af området.
Ved netop facetledssyndrom kan det være gavnligt at søge behandling hos en osteopat eller fysioterapeut, der med manuelle behandlingsteknikker kan overskueliggøre symptomerne og deres oprindelse for en så effektfuld behandling som muligt.
Da facetledssyndrom kan påvirke bevægeligheden af ryggen, nakken og skuldrene har den ligeledes meget at sige i forhold til det fysiske og mentale velvære.
Det er derfor nødvendigt at søge behandling for de symptomer, der går ind og påvirker særligt bevægeligheden, og som gør det svært at udføre almindelige dagligdagsaktiviteter.
Osteopatisk behandling kan i denne forbindelse med dets holistiske syn på kroppen gå ind og ikke bare symptombehandle, men behandle kroppen som ét hele for at opnå så effektive resultater som muligt.
Der vil her være tale om særligt ledmobilisering, der skal til for at spænde ud i facetledene, for at de atter kan genvinde deres bevægelighed.
Dertil kan osteoapti også gå ind og behandle i de bløde dele af ryggen omkring ryghvirvlen for at strække ud i områderne, der fører tilbage til facetleddene.
Dette vil alt sammen blive gjort via manuelle teknikker og være med til at sikre, at den påvirkede genvinder bevægeligheden.